Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Een overzicht met hartverwarmende corona initiatieven

Het coronavirus - wat kun je doen om in deze moeilijke tijd een beetje op elkaar te letten? In dit overzicht deel ik graag een aantal hartverwarmende corona initiatieven.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

“Let een beetje op elkaar”

Door de overheid zijn we opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven en op minimaal anderhalve meter afstand van omstanders te blijven. Dit gaat er hopelijk voor zorgen dat het coronavirus zich niet sneller zal verspreiden.

Dat klinkt mooi, en dat is het ook. Alleen voor veel mensen brengt deze bijna thuisisolatie ook nadelen met zich mee. Mark Rutte vertelde het al in zijn speech “Let een beetje op elkaar” en ook de Koning gaf aan dat we “het coronavirus niet kunnen stoppen, het eenzaamheidsvirus wel!”. 💛

Je merkt dat er door het hele land de meest hartverwarmende initiatieven ontstaan om mensen te helpen en om elkaar (nu even niet letterlijk) dichter bij elkaar te brengen. Van mensen die door omstandigheden de deur niet uit kunnen of durven om een boodschap te doen tot het delen van liefde en verbinding.

Deze foto is vorige week gemaakt bij de Malpassetdam, vlakbij Fréjus in Frankrijk. Nog net voor de lockdown.
Deze foto is vorige week gemaakt bij de Malpassetdam, vlakbij Fréjus in Frankrijk. Twee dagen voordat de lockdown van start ging.

Hieronder deel ik een aantal hartverwarmende corona initiatieven waar mijn hart een sprongetje van maakt. Deel ook zeker in een reactie onderaan dit artikel andere hartverwarmende corona initiatieven. Volgens mij willen we allemaal heel graag iets voor een ander doen, maar weet je niet altijd waar je moet beginnen.

Overzicht van corona initiatieven

1. Kleine ondernemers supporten

Nu restaurants en cafés gesloten zijn en ook een groot deel van de fysieke winkels haar deuren heeft gesloten, zal dit straks een financiële strop kunnen betekenen voor deze ondernemers. Gelukkig is er het initiatief #supportyourlocalsNL om lokale ondernemers te steunen in deze moeilijke tijd.

Je kent vast zelf ook een kleine ondernemer in jouw stad, wijk of dorp die haar deuren heeft moeten sluiten en die nu zo goed als zonder inkomsten zit. Wil je hen graag een financieel hart toedragen? Kijk op hun website, bel ze op of check hun social media kanaal om te zien of ze nu iets aanbieden om hen te steunen. Plaats een bestelling of koop een cadeaubon, zodat zij deze tijd uit kunnen zitten en straks hun deuren weer voor je kunnen openen.

Tijdens de coronacrisis geef ik ruim 40% korting op mijn online tempeh workshop. Leer jezelf een nieuwe skill aan door op een leuke en verfrissende manier de meest heerlijke tempeh te bereiden.

Ik wil alle deelnemers die de workshop al hebben gevolgd ontzettend bedanken! Jullie vertrouwen helpt mij er als kleine ondernemer doorheen in deze tijd. Hier lees je alles over de tempeh workshop + de ruim 40% korting. 🙏

2. Youtube kanaal Geflipt!

Op Youtube vind je het het kanaal ‘Geflipt!‘ waarin een juf en meester basisschoolkinderen tips geven over thuisonderwijs. In deze tijd best leuk en vermakelijk om je kinderen naar te laten kijken denk ik. Ook zijn er natuurlijk de nodige websites waar je kinderen van alles kunnen leren, zoals Squla of Ambrasoft.

3. Gratis luisterboeken

De Online Bibliotheek stelt gratis luisterboeken beschikbaar vanwege het coronavirus. De titels met een ‘(g)’ ervoor zijn gratis te beluisteren (vooral de wat oudere klassiekers). Ook te beluisteren als je niet lid bent van de bibliotheek. Superfijn initiatief en anders is een abonnement op Storytel wellicht ook iets voor je.

4. Whatsappgroep voor queer Rotterdammers 🌈

Goede vriend Daniël heeft een speciale Whatsappgroep aangemaakt waar queer Rotterdammers zonder gêne om hulp kunnen vragen.

Daniël: “iets zegt me dat queers hard getroffen kunnen worden door de Coronacrisis. Ze zijn vaker alleenwonend, hebben geen naaste familie dichtbij, gezeur met de buren, simpelweg eenzaam, etc.” Een prachtig initiatief als je het mij vraagt – sluit je dus zeker aan bij deze appgroep als je in de regio Rotterdam woont en queer bent. 🌈

5. #hartjesstoep

Op Instagram vind je onder de hashtag #hartjesstoep zoveel mooie stoepkrijttekeningen vol met hartjes.  Ga zelf aan de slag of laat je kinderen zelf een stoep vol met hartjes tekenen. Stop een stoepkrijtje in je zak en doe gezellig mee.

6. Bericht plaatsen in de buurt app

Heb je een whatsappgroep met de buurt en wil je graag je hulp aanbieden? Plaats dan een bericht in de buurt app waarin je aangeeft dat mensen aan kunnen geven als ze hulp nodig hebben (zoals het uitlaten van de hond, het doen van een boodschap of iets anders).

7. Bloemetje voor hulpverleners

De sierteeltsector is een actie gestart om hulpverleners een hart onder de riem te steken. Medewerkers van bloemenveiling Royal FloraHolland hebben bij ziekenhuizen en verzorgingshuizen in de regio Aalsmeer en Naaldwijk bloemen afgegeven om zorgpersoneel te bedanken voor hun inzet in de tijd van het coronavirus.

8. Briefje in de brievenbus

Stuur deze dagen eens wat vaker een kaartje naar iemand waarvan jij denkt dat ze het kunnen gebruiken. Vooral oudere mensen lopen meer risico om geraakt te worden door het nieuwe coronavirus. Inmiddels zijn al heel veel mensen in de pen gekropen om een kaartje te sturen naar iemand die het nodig heeft.

Gooi vandaag eens een lief geschreven kaartje bij iemand door de brievenbus of stuur het naar iemand op. Vast en zeker dat deze persoon er heel blij van wordt.

9. Snel een auto nodig + vitaal beroep = korting

Beschik je zelf niet over een auto, maar moet je vanwege je vitale beroep toch ergens naartoe? Dan geeft Snappcar drie keer 15 euro korting op de huur van een auto (die anders toch stilstaat) bij jou in de buurt. Via hun Heroes Support Actie kun je je aanmelden en krijg je de vouchers toegestuurd. Sympathiek idee toch?

10. Gratis online talks volgen

Voor veel mensen is opeens alles anders. The School of Life helpt je graag een handje door even goed stil te staan bij deze nieuwe situatie. Via hun site kun je nu gratis online talks volgen en hebben zij hun archieven doorgespit om je goede ideeën te bieden in deze gekke tijden.

11. Pubquiz spelen vanuit je woonkamer

De mannen van Upbeatles treden normaal op in cafés in Utrecht en Nijmegen, maar door het tijdelijk sluiten van alle cafés was dit niet meer mogelijk. Afgelopen week kwamen zij met het briljante idee om via een livestream vanuit je eigen woonkamer mee te doen aan een pubquiz.

Inmiddels hebben ze al twee pubquizzen online gestraemd en hopelijk komen ze snel weer met een online pubquiz, want dan ben ik zeker van de partij.

12. Check de website van je gemeente

En als laatste raad ik je aan om eens op de site van je eigen gemeente te kijken. Veel gemeenten geven al aan waar je je kunt melden als je graag wilt helpen of als je hulp nodig hebt in deze tijd.


En echt lieve mensen: houd je aan de voorschriften van het RIVM en de overheid. Blijf dus zoveel mogelijk thuis en als je dan toch naar buiten gaat, ga dan alleen op zoek naar de meest rustige plekjes in de buurt, was je handen goed en regelmatig én houd voldoende afstand van iedereen. 💛

Heb jij nog hartverwarmende corona initiatieven, deel deze dan zeker hieronder in een reactie. Blijf veilig en heb elkaar extra lief de komende tijd. 🙏

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

12 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Billy

  Hi Eline, wat een superleuk initiatief! Deze site kende ik nog niet.

 2. 🐐 Zeena

  Veel mensen sturen een kaartje naar zorgmedewerkers en zorghuizen

 3. 🐐 Chantal

  Mooi om te zien waar een klein land goed in is. Er zijn zoveel mooie initiatieven die worden opgestart en hoewel niet iedereen zich nog houdt aan alle voorschriften doen de meeste dit wel. Mag ook weleens gezegd worden.

 4. 🐐 Marijke Aartsen

  Het lijkt mij een leuk initiatief je abonnement op een tijdschrift te delen met een oudere in de buurt of met een lid van de BuurtBieb.
  Natuurlijk moet dat wel veilig gebeuren, dus als je mee wilt doen zijn de volgende punten essentieel.

  1. Schrijf een kaart of briefje aan de persoon waar het tijdschrift voor bedoeld is en wens hem/haar veel leesplezier.
  2. Stop het gelezen tijdschrift met de kaart/of briefje in een plastic zak en laat het drie dagen liggen (het is na drie dagen virusvrij).
  3. Stop het tijdschrift in de meest rustige periode van de dag bij de beoogde persoon in de brievenbus.

  Ook kun je gewoon een tijdschrift kopen en er hetzelfde mee doen.

  HET IS ZO EENVOUDIG, DUS DOE MEE!!!

  Probeer ook anderen van dit initiatief te overtuigen om elkaar zo door deze bizarre periode heen te helpen.

 5. 🐐 Frans

  Veel mensen voelen zich nu eenzamer dan ooit. En restaurants zijn noodgedwongen overgestapt op bezorgen. Die twee zaken hebben wij gecombineerd in https://www.eattogether.nl/.

  De afgelopen week heeft New Fountain zich het vuur uit de vingers geklikt om dit gezamenlijke initiatief te realiseren. Samen met Karen Blanken, Sandra Reeb-Gruber en Marielle Tammer bedachten wij het concept. Samen eten, maar dan op afstand. Om even de dag te delen en het vertrouwde gevoel van sociaal contact te hebben. Vandaag zijn we officieel live.

  Doe je mee? Start een EAT!

 6. 🐐 Erik

  Op goede vrijdag 10 april om 13:00 is er project #Hearts2Connect waarin Jitske Kramer, Nils Roemen, Bas Westerweel, Edith Bosch (net hersteld van heftige Corona) en Dolf Jansen een mogelijke richting voor de wereld schetsen. met 50 man publiek op een iPad en een live-stream het wordt prachtig http://www.ruimteomteraken.nl

 7. 🐐 Birgit van der Veken

  Wat ontzettend leuk dat jullie mooie initiatieven delen in deze lastige Corona tijd. Hierbij een lichtpuntje vanuit de MOMO theaterwerkplaats dat de aandacht verdiend!

  Kennen jullie MOMO theaterwerkplaats in Ederveen al? MOMO theaterwerkplaats maakt theater en dansvoorstellingen, films en beeldend werk samen met mensen met een hulp- of zorgvraag, waarbij de nadruk ligt op de groep met een verstandelijke beperking.

  Maar nu heerst de Corona koorts en kunnen onze mensen niet naar de dagbesteding. Natuurlijk is dat super jammer en worden wij er verdrietig van. Maar samen staan we sterk!

  De medewerkers en deelnemers bellen, appen en chatten wat af. Wij starten de dag met een gezamenlijke warming up. De vaste bewegingen die iedere keer weer terug komen zijn: handen wassen, afstand houden, niesen in je arm en thuis blijven!
  Humor, plezier en het leren met de situatie omgaan gaan hierbij hand in hand!

  De afgelopen weken zijn wij met de gele MOMO bus er op uit geweest om onze deelnemers een theatraal hart onder de riem te steken. Er werden gedichten voorgedragen en er word samen gezongen vanaf het dak van de bus; jaha we moeten natuurlijk wel afstand houden. De stralende gezichten zijn hierbij prachtig op beeld vastgelegd.

  Voor al onze filmpjes kijk op ons eigen youtube kanaal: MOMO theaterwerkplaats:

  https://www.youtube.com/channel/UCir8swkKrhNhzZ-Z4u7YzYg

 8. 🐐 Bram

  In deze intense tijd is het belangrijk om positief te blijven. Dankbaarheid geeft automatisch positiviteit: voor jezelf, en voor degene die je bedankt. Hierom hebben wij het initiatief opgezet om een dankmuur te maken, laat je bedankje achter voor je buurvrouw die boodschappen voor je gedaan heeft, voor de verpleegkundige die je heeft geholpen, of de supermarktmedewerker die je hielp de tas in te pakken, en help zo om positiviteit door Nederland te verspreiden!

  Dus kom en vul de dankmuur op https://ikwiljebedanken.nl <3

  Blijf gezond allen!

 9. 🐐 Philip

  Mooie lijst! Voor wie wat bij wil leren tijdens de lockdown hebben we Quaranteachings.nl opgezet. Korte video’s van experts over diverse onderwerpen, met links naar verdere gratis lesstof:
  http://www.quaranteachings.nl

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate