Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Leven met weinig geld

Heb je maandelijks weinig geld te besteden? Of is het voor jou een sport om te leven met weinig geld? In dit artikel vind je praktische tips hoe je kunt leven met weinig geld, zodat je het aan het eind van de maand financieel gezien nét wat ruimer hebt.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

“Jij hebt makkelijk praten”

Alhoewel ik zelf niet in een bijstandsuitkering verkeer of echt moeite heb om maandelijks rond te komen, is dit een paar jaar geleden wel meer een uitdaging geweest. Door oplettend te blijven kijken naar mijn financiën (inkomsten en uitgaven) en door goed te kijken waar het geld aan uitgegeven werd, was het voor mij een stuk makkelijker om te leven met meer geld. Of in ieder geval om mijn geldkraan een stuk dicht te draaien.

1. Krijg een overzicht in je inkomsten en uitgaven

Als je echt goed aan het werk wilt gaan, dan is het belangrijk om te weten wat er maandelijks aan geld binnenkomt en wat er weer uitgaat. Download het gratis Excel bestand waar je alle financiële gegevens in kunt vullen en hierdoor precies ziet wat er in én uit gaat.

Open je bank app en bekijk alle in- en uitgaven van afgelopen maand. Vul de gegevens hiervan in in het Excel bestand. Je krijgt nu een goed overzicht waar je geld aan opgaat én hoeveel geld je overhoudt (of juist niet).

Bekijk hier ons gratis Excel bestand…

2. Creëer kleine geluksmomenten voor jezelf

Geluk zit in de kleine dingen – dat is inmiddels wel bekend. Een vogel die in onze kleine tuin landt, een persoonlijke kaartje van een vriend die je al een tijd niet hebt gezien of het kijken van een film met een goede vriendin. Haal wat popcorn in huis en je hoeft de deur niet meer uit voor een avondje in de bioscoop.

Zoals gezegd zit geluk in kleine dingen – ik vind het bijvoorbeeld erg leuk om te koken voor mensen. Soms een makkelijk recept, soms wat uitgebreider, maar het bespaart in ieder geval een hoop geld door niet naar een restaurant te gaan.

Ook ga ik graag op de fiets naar plekken die binnen een half uur op de fiets te bereiken zijn. Ik krijg de nodige beweging en daglicht, en ik ben geen geld kwijt aan OV of benzinekosten.

Wat zijn kleine geluksmomenten voor jou?

3. Leven met weinig spullen

Heb je het Excel bestand gedownload en inmiddels ingevuld? Dan is het goed om eens te kijken wat voor uitgaven – klein of groot – je hebt gedaan aan accessoires voor in huis. Een waxinelichthouder, kussen voor op de bank, nieuw lampje – dat soort dingen. Je schrikt er vast zelf van als dit opgeteld toch best wel veel geld is.

Leven met weinig geld houdt in mijn geval in dat ik ook leef met minder spullen. Zet jezelf eens op rantsoen en geef de komende maand (of kwartaal) eens 0 euro uit aan accessoires voor in huis. Je huis wordt er sowieso minder vol van en we weten allemaal hoe fijn minimalisme tegenwoordig is.

Door in een huis te leven met weinig spullen bespaar je vaak niet alleen geld – ook je huis én je hoofd worden er minder vol van. En een beetje rust in je hoofd kan iedereen op zijn tijd wel gebruiken toch? 😉

4. Bekijk je uitgaven en kijk wat je ook gratis kunt doen

Als je wilt of moet leven met weinig geld kan iedere uitgave die je maakt van groot belang zijn op je totale uitgaven. Maak daarom eens helder welke uitgaven je ook gratis (of tegen zo min mogelijk kosten) kunt doen.

 • Sportschool abonnement opzeggen en vervangen voor hardlopen in het park, fietsen naar je werk of yoga doen in de woonkamer.
 • Tijdschrift abonnement opzeggen en het tijdschrift in de bibliotheek lezen. In de bibliotheek kun je gratis terecht en aan de leestafel kun je het tijdschrift lekker lezen. Bijkomend voordeel: misschien ontmoet je er nog wel leuke mensen.
 • TV-abonnement downgraden naar het basispakket of het TV-abonnement zelfs helemaal de deur uitdoen.
 • Ruil eens in de zoveel tijd een paar stukken kleding met een vriend of vriendin. Zo heb je allebei weer iets nieuws aan.
 • Houd je van planten? Vraag dan in je omgeving of iemand of ze een stekje willen maken van één van hun planten. Zet de mini-plant in wat aarde en verzorg hem met liefde. Kosten: 0 euro – alleen wat aarde.

Bij de meeste mensen (inclusief mezelf) zijn familie, vrienden en uitjes de meest belangrijke dingen in het leven. Geef je geld uit aan de dingen die je het meest belangrijk vindt en niet aan dingen die je niet gelukkig maken. 🙂

Tips – nog meer goedwerkende bespaartips

Wil je nog meer goedwerkende tips die je gaan helpen om meer geld te besparen en over te houden? Bekijk dan zeker mijn praktische eBoek met slimme tips om geld te besparen en te verdienen.

Ontdekt hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.

Lees meer…

Heb jij nog een goede tip om te leven met weinig geld? Laat deze dan hieronder achter. 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

17 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Willem

  Wees tevreden (met minder)

 2. 🐐 Janette

  Zuinig zijn betekent ook op je boodschappen uitgave letten.
  Eet eens stamppot kost weinig zuurkool spitskool of boerenkool koop dit bij een plaatselijke groente verbouwer voor een euro heb je een rode kool en ben je met zijn tweetjes kun je daar zeker twee keer van eten.
  Spits kool ook lekker met rijst
  Hier onder een super lekker gerecht ook kun je hem met gebakken aardappelen eten met knoflook saus
  Dit recept is voor twee personen.
  250 gram rijst
  250 gram gehakt
  300 gram spitskool gesneden in reepjes
  1grote ui
  Teentje knoflook
  Djahe gemberpoeder halve theelepel
  Halve eetlepel kerriepoeder
  Sweet chilly says
  Gebakken uitjes indrapoera
  Peper zout olijfolie en bouillonblokje olijfolie
  Kook de rijst
  Rul gehakt in de olijfolie daarna de ui erbij glazig laten worden knoflook en de gemberpoeder erbij
  Als de rijst klaar is. Dan pas de rest klaar maken. Bouillon blokje in 100 gram heet water.
  De spitskool toevoegen aan het gehakt omscheppen de bouillon toevoegen
  Kerriepoeder erdoor
  En snel serveren, op het bord gedeelte rijst de groente op de afscheiding chillysaus en de gebakken uitjes over de groente.

 3. 🐐 Yvonne

  Ik bak zelf mijn brood. Dit brood kost ( inclusief de kosten van de oven) €1,00.
  Een maal in de twee maanden haal ik meel bij de molen, en meng zelf mijn meel. Zo weet ik ook precies wat er in mijn brood zit.
  Ook droog ik al een jaar mijn was niet meer in de droger. Hij staat er nog wel maar ik heb mij zelf de plicht opgelegd om hem niet meer te gebruiken. Ook de afwasmachine hebben we de deur uitgedaan. Je wil niet weten hoeveel geld wij terug kregen van de Nuon. € 400,00.

 4. 🐐 Martine

  Nu ik weer aan het werk ben sinds afgelopen augustus (na 3 jaar in de ww te hebben gezeten) merk ik dat wij veel beter nadenken over het koken.
  We koken vaak voor twee (of 3) dagen tegelijk en dat scheelt weer geld.
  Ook halen wij sowieso nooit zakken met snacks in huis waardoor je ook beter op gewicht blijft 😉
  Bij aankopen van kleding en dingen voor in huis denk ik heel goed na, ik koop niet impulsief en ik wacht ook wel op de sale.
  In mijn beleving draait het vooral om bewustwording.
  Je er bewust van worden wat je waar aan uitgeeft en daar helpt dan natuurlijk die excelfile weer bij….;-)

 5. 🐐 Mina

  Maak een weekmenu. Hou een kasboekje bij, schrijf elke uitgave op. Krijg zo ook inzicht in jezelf (voor zover je dat niet had. En spaar voor leuke uitstapjes die waardeer je zo veel meer. En inderdaad wees tevreden. Persoonlijk heb ik door ziekte enorm veel geld in moeten leveren, maar door inzichtelijk te hebben wat erin komt eruit gaat (ook overbodige zaken eruit gegooid) kan ik zelf nog een klein bedragje apart zetten. Maar ook ik moet echt scherp blijven! En als het een keer fout gaat gewoon verder gaan! Doorzetten!

 6. 🐐 Natascha

  Ruil eens met je buurvrouw of vrienden je kerstspullen, heb je een andere kerstboom dan het jaar ervoor en het kost je niks.

 7. 🐐 Caro

  Bij ons is koukleumen een sport geworden. De verwarming staat altijd laag en zo vaak mogelijk uit. Elk jaar krijgen we geld terug en kijken dan hoe we het jaar erop weer de stookkosten kunnen verlagen.

 8. 🐐 Cora

  Heb je iets nodig? Bezoek een kringloopwinkel of marktplaats. Als je daar niet kunt slagen, kun je altijd nog iets nieuws aanschaffen.

 9. 🐐 panda

  Zelfs met al deze tips, een heel moeilijk gegeven. Ik ben een tijdje behoorlijk arm geweest. Ik at elke dag rijst met tomatensaus uit de aldi. Dat kost ongeveer 60 cent per maaltijd. Ik droeg dikke sokken en truien over elkaar, zodat de verwarming niet aan hoefde. Het ergste vond ik dat mijn vrienden altijd op cafe gingen en ik geen geld had om mee te gaan. Daar ben ik depressief van geworden. Vrienden met een goedkope smaak zijn dus ook mooi meegenomen. Ik heb nog steeds een excel bestand, waardoor ik heel goed besef wat mijn valkuilen zijn. En het helpt ook om bij te sturen waar nodig. Zoek echt hulp als je schulden hebt, want armoede is een neerwaartse spiraal. Gelukkig heb ik zelf nooit schulden gemaakt en heb ik een vaste job en een partner gevonden. Dat helpt 🙂

 10. 🐐 Carola

  Wat betreft geld gaat het denk ik vooral om bewustwording. Je kan zoveel met minder geld. Ik heb nu makkelijk praten want wij hebben het zeker erg goed. Ik klaag ook zeker niet. Maar ik heb ook werkeloos thuis gezeten en ben toen gelijk dingen gaan schrappen. Abbo op een tijdschrift? Weg ermee.. als ik af en toe eens zin heb in een tijdschrift koop ik er eentje of krijg ze van anderen. Stuk goedkoper! En ook met boodschappen doen let ik op de koopjes. Ik sta er van versteld wat dingen soms kosten..

 11. 🐐 Annemarie

  Wij (gezin met 2 kleine kinderen) hebben indertijd de auto de deur uitgedaan. Zeven jaar lang. Dat had het meeste effect. We deden zo veel mogelijk te voet of met de fiets. De rest met openbaar vervoer, oa 2x per maand met de trein naar onze families, 2 uur heen en 2 uur terug. Heel af en toe wel een auto gehuurd.

 12. 🐐 Lola

  Wij hebben door omstandigheden de laatste jaren moeten rondkomen met 2 volwassenen en twee pubers van nog geen €1000 per maand.
  Groente kopen we in de aanbieding of uit de diepvries. Kleding komt van tweedehands winkels en online sites. Onze auto hebben we wel gehouden en om die kosten te dekken verhuren we deze via een platform. Hebben we iets nodig dan checken we eerst de online weggeefgroepen. Meubels etc zijn allemaal tweedehands en eigenlijk zijn alleen schoenen nog een grote uitgavenpost. Gelukkig hadden we onze woning al bijna volledig afbetaald waardoor we op die post ook kunnen besparen. Vlees eten we hooguit 1 x per week en dat is ook zo met vis. Willen we eens iets gezelligs dan bakken we zelf pizza’s op een steen in de bbq. Oude kleding verkopen we via internet. Extraatjes zitten er niet echt aan maar een potje kaarten of gezelschapsspel kan ook heel leuk zijn. Ik doe veel dingen zoals mijn oma het deed en heel eerlijk bevalt dit leven me beter dan het maar blijven doorrennen in de wereld die ik om me heen zie. Oh en de telefoontjes van de pubers zijn onze oude toestellen met een abonnementje van €2,50 per maand. Niks mis met sms als je onderweg bent en nog veiliger ook.
  En nee soms is het niet makkelijk maar ik heb niet het idee dat het beter zou zijn met veel meer geld. Tuurlijk willen we ook eens op vakantie maar dat gaan we wel regelen met ruilen van woning of een ander alternatief idee.

 13. 🐐 Rian

  Tegenwoordig laat ik mijn boodschappen thuisbezorgen door AH. Dat klinkt misschien duur. Maar als je handig inkoopt (en je hebt een vriezer) kost dit omgerekend 35 euro per week, als je eens in de twee weken een krat vol bestelt. Ik heb het nu over een eenpersoonshuishouden met een hond.
  Dit systeem houdt mij weg van de supermarkten, waar je toch al gauw een impulsaankoop doet.

 14. 🐐 Anna Nas

  In een woonwinkel hebben ze vaak gratis koffie, thee en ook eten kan soms best goedkoop zijn (voor uit eten gaan).

  Bloem is heel goedkoop en je kan er veel mee maken (samen met water, zout en soms olie of nog iets anders):

  -Pasta (vaak staat er dat je een speciaal soort bloem nodig hebt en de structuur wordt dan wel anders, maar zelf maak ik het meestal met gewoon bloem en dat gaat prima): https://www.maison-viridi.com/verse-pasta-zonder-ei/

  -Noedels: https://www.smulweb.nl/recepten/1410098/Zelf-noedels-maken

  -Platbrood: https://www.eefkooktzo.nl/platbrood-lavash/

  -Dumplings: https://www.lekkerensimpel.com/zelf-dumpling-vellen-maken/

  -Brood: https://geldloos.nl/zelf-brood-bakken

  -Pizza: https://www.italieplein.nl/pizzadeeg-basisrecept/

  Ui is ook heel goedkoop. Het smaak uit de oven veel lekkerder dan uit de pan, dus kan je er net zoveel van eten als andere groenten. Zo zorg je dat het er ook mooi uitziet:
  1. Verwarm de oven voor op 220°C.
  2. Haal de buitenste schil van de uien af. Snijd een dun stukje van de onderkant af, zodat ze rechtop blijven staan. Snijd de uien in zo’n 8 parten tot ongeveer 1 cm van de onderkant.
  3. Zet ze in een ovenschaal en zorg dat ze genoeg ruimte hebben om ‘open te bloeien’.
  4. Besprekel met (olijf)olie en evt. wat peper en zout. Leg er een stuk aluminiumfolie op en zet de uien voor 25 min. in de oven.

 15. 🐐 Willeke

  Mijn tip: Koop een royale elektrische deken. Daarmee bespaar je ontzettend veel energie. Als ik niet in huis bezig ben dan kruip ik er lekker onder op de bank en kan ik mezelf prima warm houden. De deken kost heel weinig stroom en de kachel kan uit of een stuk lager. En neem een warme kruik mee naar bed. Zo krijg je het snel lekker warm in een onverwarmde slaapkamer.
  Wat boodschappen betreft, eet met de seizoenen mee. Diepvries groente is soms goedkoper en even gezond als vers. Kook voor meerdere dagen en vries het in. Gebruik geen dure pakjes en zakjes. Ik heb een hele lade vol kruidenpotjes en maak altijd mijn eigen kruiden mengsels. Veel goedkoper en lekkerder, en je weet wat je eet. En de belangrijkste tip: vraag je bij letterlijk alles wat je koopt af “heb ik dit echt nodig?” Is het antwoord nee of twijfel je, laat het dan liggen! Je kunt het altijd de volgende dag alsnog gaan halen.

 16. 🐐 Pansje

  Mijn tip: koop rond +-18:15 de afgeprijsde groenten bij de AH (-70%) en vries het in of kook ermee vooruit als je het niet kunt bewaren. Soepen, pastasaus, curry, quiches, van alles kun je maken. De afprijsbak bij de Jumbo is ook gevarieerd. Gewoon koken met wat je scoort ipv met een recept. Snel, goedkoop, gevarieerd en makkelijk.

 17. 🐐 Ko

  Mijn tip: Op alles wat u nu doet, halveer het. Dat bespaart 50 %. Werkt halveren niet? Kijk dan of 40 % verminderen werkt, Ga in ieder geval terug tot een percentage verminderen wat in uw eigen situatie werkt

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate