Bekijk mijn bundel met budgetvriendelijke weekmenu’s - lekker, gezond én goedkoop eten. 🥑 Bekijk alles hier!

Leven met weinig geld

Billy van der GaagHeb je maandelijks weinig geld te besteden? Of is het voor jou een sport om te leven met weinig geld? In dit artikel vind je praktische tips hoe je kunt leven met weinig geld, zodat je het aan het eind van de maand financieel gezien nét wat ruimer hebt.

“Jij hebt makkelijk praten”

Alhoewel ik zelf niet in een bijstandsuitkering verkeer of echt moeite heb om maandelijks rond te komen, is dit een paar jaar geleden wel meer een uitdaging geweest. Door oplettend te blijven kijken naar mijn financiën (inkomsten en uitgaven) en door goed te kijken waar het geld aan uitgegeven werd, was het voor mij een stuk makkelijker om te leven met meer geld. Of in ieder geval om mijn geldkraan een stuk dicht te draaien.

1. Krijg een overzicht in je inkomsten en uitgaven

Als je echt goed aan het werk wilt gaan, dan is het belangrijk om te weten wat er maandelijks aan geld binnenkomt en wat er weer uitgaat. Download het gratis Excel bestand waar je alle financiële gegevens in kunt vullen en hierdoor precies ziet wat er in én uit gaat.

Open je bank app en bekijk alle in- en uitgaven van afgelopen maand. Vul de gegevens hiervan in in het Excel bestand. Je krijgt nu een goed overzicht waar je geld aan opgaat én hoeveel geld je overhoudt (of juist niet).

Bekijk hier ons gratis Excel bestand…

2. Creëer kleine geluksmomenten voor jezelf

Geluk zit in de kleine dingen – dat is inmiddels wel bekend. Een vogel die in onze kleine tuin landt, een persoonlijke kaartje van een vriend die je al een tijd niet hebt gezien of het kijken van een film met een goede vriendin. Haal wat popcorn in huis en je hoeft de deur niet meer uit voor een avondje in de bioscoop.

Zoals gezegd zit geluk in kleine dingen – ik vind het bijvoorbeeld erg leuk om te koken voor mensen. Soms een makkelijk recept, soms wat uitgebreider, maar het bespaart in ieder geval een hoop geld door niet naar een restaurant te gaan.

Ook ga ik graag op de fiets naar plekken die binnen een half uur op de fiets te bereiken zijn. Ik krijg de nodige beweging en daglicht, en ik ben geen geld kwijt aan OV of benzinekosten.

Wat zijn kleine geluksmomenten voor jou?

3. Leven met weinig spullen

Heb je het Excel bestand gedownload en inmiddels ingevuld? Dan is het goed om eens te kijken wat voor uitgaven – klein of groot – je hebt gedaan aan accessoires voor in huis. Een waxinelichthouder, kussen voor op de bank, nieuw lampje – dat soort dingen. Je schrikt er vast zelf van als dit opgeteld toch best wel veel geld is.

Leven met weinig geld houdt in mijn geval in dat ik ook leef met minder spullen. Zet jezelf eens op rantsoen en geef de komende maand (of kwartaal) eens 0 euro uit aan accessoires voor in huis. Je huis wordt er sowieso minder vol van en we weten allemaal hoe fijn minimalisme tegenwoordig is.

Door in een huis te leven met weinig spullen bespaar je vaak niet alleen geld – ook je huis én je hoofd worden er minder vol van. En een beetje rust in je hoofd kan iedereen op zijn tijd wel gebruiken toch? 😉

4. Bekijk je uitgaven en kijk wat je ook gratis kunt doen

Als je wilt of moet leven met weinig geld kan iedere uitgave die je maakt van groot belang zijn op je totale uitgaven. Maak daarom eens helder welke uitgaven je ook gratis (of tegen zo min mogelijk kosten) kunt doen.

 • Sportschool abonnement opzeggen en vervangen voor hardlopen in het park, fietsen naar je werk of yoga doen in de woonkamer.
 • Tijdschrift abonnement opzeggen en het tijdschrift in de bibliotheek lezen. In de bibliotheek kun je gratis terecht en aan de leestafel kun je het tijdschrift lekker lezen. Bijkomend voordeel: misschien ontmoet je er nog wel leuke mensen.
 • TV-abonnement downgraden naar het basispakket of het TV-abonnement zelfs helemaal de deur uitdoen.
 • Ruil eens in de zoveel tijd een paar stukken kleding met een vriend of vriendin. Zo heb je allebei weer iets nieuws aan.
 • Houd je van planten? Vraag dan in je omgeving of iemand of ze een stekje willen maken van één van hun planten. Zet de mini-plant in wat aarde en verzorg hem met liefde. Kosten: 0 euro – alleen wat aarde.

Bij de meeste mensen (inclusief mezelf) zijn familie, vrienden en uitjes de meest belangrijke dingen in het leven. Geef je geld uit aan de dingen die je het meest belangrijk vindt en niet aan dingen die je niet gelukkig maken. 🙂

Tips – nog meer goedwerkende bespaartips

Wil je nog meer goedwerkende tips die je gaan helpen om meer geld te besparen en over te houden? Bekijk dan zeker mijn praktische eBoek met slimme tips om geld te besparen en te verdienen.

Ontdekt hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.

Lees meer…

Heb jij nog een goede tip om te leven met weinig geld? Laat deze dan hieronder achter. 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 45.000 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

15 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Willem

  Wees tevreden (met minder)

 2. 🐐 Janette

  Zuinig zijn betekent ook op je boodschappen uitgave letten.
  Eet eens stamppot kost weinig zuurkool spitskool of boerenkool koop dit bij een plaatselijke groente verbouwer voor een euro heb je een rode kool en ben je met zijn tweetjes kun je daar zeker twee keer van eten.
  Spits kool ook lekker met rijst
  Hier onder een super lekker gerecht ook kun je hem met gebakken aardappelen eten met knoflook saus
  Dit recept is voor twee personen.
  250 gram rijst
  250 gram gehakt
  300 gram spitskool gesneden in reepjes
  1grote ui
  Teentje knoflook
  Djahe gemberpoeder halve theelepel
  Halve eetlepel kerriepoeder
  Sweet chilly says
  Gebakken uitjes indrapoera
  Peper zout olijfolie en bouillonblokje olijfolie
  Kook de rijst
  Rul gehakt in de olijfolie daarna de ui erbij glazig laten worden knoflook en de gemberpoeder erbij
  Als de rijst klaar is. Dan pas de rest klaar maken. Bouillon blokje in 100 gram heet water.
  De spitskool toevoegen aan het gehakt omscheppen de bouillon toevoegen
  Kerriepoeder erdoor
  En snel serveren, op het bord gedeelte rijst de groente op de afscheiding chillysaus en de gebakken uitjes over de groente.

 3. 🐐 Yvonne

  Ik bak zelf mijn brood. Dit brood kost ( inclusief de kosten van de oven) €1,00.
  Een maal in de twee maanden haal ik meel bij de molen, en meng zelf mijn meel. Zo weet ik ook precies wat er in mijn brood zit.
  Ook droog ik al een jaar mijn was niet meer in de droger. Hij staat er nog wel maar ik heb mij zelf de plicht opgelegd om hem niet meer te gebruiken. Ook de afwasmachine hebben we de deur uitgedaan. Je wil niet weten hoeveel geld wij terug kregen van de Nuon. € 400,00.

 4. 🐐 Martine

  Nu ik weer aan het werk ben sinds afgelopen augustus (na 3 jaar in de ww te hebben gezeten) merk ik dat wij veel beter nadenken over het koken.
  We koken vaak voor twee (of 3) dagen tegelijk en dat scheelt weer geld.
  Ook halen wij sowieso nooit zakken met snacks in huis waardoor je ook beter op gewicht blijft 😉
  Bij aankopen van kleding en dingen voor in huis denk ik heel goed na, ik koop niet impulsief en ik wacht ook wel op de sale.
  In mijn beleving draait het vooral om bewustwording.
  Je er bewust van worden wat je waar aan uitgeeft en daar helpt dan natuurlijk die excelfile weer bij….;-)

 5. 🐐 Mina

  Maak een weekmenu. Hou een kasboekje bij, schrijf elke uitgave op. Krijg zo ook inzicht in jezelf (voor zover je dat niet had. En spaar voor leuke uitstapjes die waardeer je zo veel meer. En inderdaad wees tevreden. Persoonlijk heb ik door ziekte enorm veel geld in moeten leveren, maar door inzichtelijk te hebben wat erin komt eruit gaat (ook overbodige zaken eruit gegooid) kan ik zelf nog een klein bedragje apart zetten. Maar ook ik moet echt scherp blijven! En als het een keer fout gaat gewoon verder gaan! Doorzetten!

 6. 🐐 Natascha

  Ruil eens met je buurvrouw of vrienden je kerstspullen, heb je een andere kerstboom dan het jaar ervoor en het kost je niks.

 7. 🐐 Caro

  Bij ons is koukleumen een sport geworden. De verwarming staat altijd laag en zo vaak mogelijk uit. Elk jaar krijgen we geld terug en kijken dan hoe we het jaar erop weer de stookkosten kunnen verlagen.

 8. 🐐 Cora

  Heb je iets nodig? Bezoek een kringloopwinkel of marktplaats. Als je daar niet kunt slagen, kun je altijd nog iets nieuws aanschaffen.

 9. 🐐 panda

  Zelfs met al deze tips, een heel moeilijk gegeven. Ik ben een tijdje behoorlijk arm geweest. Ik at elke dag rijst met tomatensaus uit de aldi. Dat kost ongeveer 60 cent per maaltijd. Ik droeg dikke sokken en truien over elkaar, zodat de verwarming niet aan hoefde. Het ergste vond ik dat mijn vrienden altijd op cafe gingen en ik geen geld had om mee te gaan. Daar ben ik depressief van geworden. Vrienden met een goedkope smaak zijn dus ook mooi meegenomen. Ik heb nog steeds een excel bestand, waardoor ik heel goed besef wat mijn valkuilen zijn. En het helpt ook om bij te sturen waar nodig. Zoek echt hulp als je schulden hebt, want armoede is een neerwaartse spiraal. Gelukkig heb ik zelf nooit schulden gemaakt en heb ik een vaste job en een partner gevonden. Dat helpt 🙂

 10. 🐐 Carola

  Wat betreft geld gaat het denk ik vooral om bewustwording. Je kan zoveel met minder geld. Ik heb nu makkelijk praten want wij hebben het zeker erg goed. Ik klaag ook zeker niet. Maar ik heb ook werkeloos thuis gezeten en ben toen gelijk dingen gaan schrappen. Abbo op een tijdschrift? Weg ermee.. als ik af en toe eens zin heb in een tijdschrift koop ik er eentje of krijg ze van anderen. Stuk goedkoper! En ook met boodschappen doen let ik op de koopjes. Ik sta er van versteld wat dingen soms kosten..

 11. 🐐 Marion

  Creatief koken, koop wat in de aanbieding is, dan hoeft het echt niet duur te zijn elk seizoen ! Voor limonade- de Aldi heeft oedkoop en lekker prikkel water in blauwe flessen, dit met wat limonade siroop of met pepermunt uit de tuin en citroen HEERLIJK fris.
  1 keer een kilo rijst of pasta koken en dit in zakjes in de diepvries doen.
  Ga zo vroeg mogelijk naar rommelmarkten en koop de goede dingen voor een appel en een ei 😉

 12. 🐐 Tonie

  Op maandagochtend krijg je bij veel supermarkten “weekend”-brood voor minder geld (meestal 30%).
  Het is dan een dag oud, dus moet het afgeprijsd worden.
  Maar als je dit brood in de diepvries legt en alleen de sneetjes eruit haalt die je op een dag nodig hebt, gaat het nog lang mee.
  Zo kun je ook eens de wat duurdere soorten brood kopen, als je die lekker vindt.
  Wel vroeg gaan, anders is alles al weg!

 13. 🐐 Annemarie

  Wij (gezin met 2 kleine kinderen) hebben indertijd de auto de deur uitgedaan. Zeven jaar lang. Dat had het meeste effect. We deden zo veel mogelijk te voet of met de fiets. De rest met openbaar vervoer, oa 2x per maand met de trein naar onze families, 2 uur heen en 2 uur terug. Heel af en toe wel een auto gehuurd.

 14. 🐐 Miranda

  Allemaal heel leuk die tips, maar wat als je door ziekte niet de energie heb om uit te zoeken waar de koopjes zijn en je ook nog de zorgen heb over een kind met een verstandelijke beperking. Ik weet dat ik klaag maar ik vind het leven heel moeilijk door dat weinige geld wat ik heb en dan ook nog wetende dat ik door ziekte geen verandering daarin kan brengen. Dan lukt het mij niet altijd positief in het leven te staan.

 15. 🐐 Nicky

  Even een reactie op Miranda. Wat een heftig verhaal, dat kan ik me niet voorstellen met daarnaast ook nog de zorg voor je kind met vb.
  Wel heb ik jaren in de zorg gewerkt en weet ik hoeveel tijd en energie het kost om voor mensen met een beperking te zorgen. Ook heb ik, een aantal jaren terug, een hersenbloeding gehad. Hierdoor ben ik naast alle andere veranderingen, sneller vermoeid en overprikkeld.
  Acceptatie is een belangrijk punt, Gelukkig heb ik een optimistisch karakter en zie ik alles vanuit de zonnige kant.
  Om alles net zoals voorheen te kunnen doen, heb ik compensaties. Bijvoorbeeld: ik vind het lastig om veel informatie wat mij verteld wordt op te slaan, daarom ben ik de notulist in een vergadering.
  Als we jouw voorbeeld nemen: ik heb geen energie om uit te zoeken waar de koopjes zijn. Hiervoor zou je als compensatie kunnen gebruiken: ik heb geen energie om uit te zoeken waar de koopjes zijn, dus vraag ik (een persoon) om dit voor mij na te kijken / samen boodschappen te doen / op mijn kind te laten passen.
  Het zijn tips, hoop dat je er iets aan hebt.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate