Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hoe kun je je financiën goed bijhouden? (+ hoe ik mijn financiën regel)

De afgelopen jaren heb ik de nodige tijd gestoken in het versimpelen van mijn financiën, waardoor het bijhouden een fluitje van een cent geworden. In dit artikel staan de nodige tips die mij helpen om mijn financiën bij te houden.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Hoe mijn financiën er voor staan

Voor mijn gevoel heb ik mijn financiën goed op orde. Het kan vast beter, maar ik ben tevreden. Aangezien ik voor mezelf werk, heb ik twee losse administraties. Een zakelijke en een privé administratie.

Tot een paar jaar geleden had ik zowel betaal- als spaarrekening bij drie banken. Tegenwoordig geef ik de voorkeur aan één bank (BunqBunq bank -👌). Dit geeft me een goed financieel overzicht. Alle rekeningen staan handig onder elkaar in de app en ik heb voor mijn gevoel meer controle over mijn geld.

Maandelijks maak ik een soort salaris over van mijn zakelijke naar mijn privé rekening. Dit bedrag (minus een beetje voor mezelf) stuur ik door naar de gezamenlijke rekening. Jelle en ik pinnen zo goed als alle uitgaven van deze rekening. Vaste lasten, boodschappen, kleding, kinderopvang, cadeautjes voor Jake, horeca, abonnementen, etc. – het wordt allemaal betaald van de gezamenlijke rekening.

Van mijn privé rekening betaal ik dan weer uitgaven als mijn yogalessen, etentjes met vrienden en geheime verrassingen voor Jelle (🤫).

Voor vrijwel alle uitgaven heb ik automatische incasso’s ingesteld. Hoef ik niks meer in te plannen en wordt de factuur altijd op tijd betaald. We weten hoeveel we in de maand uitgeven en we geven onszelf net even iets meer salaris, zodat we niet in de financiële problemen komen.

Voor mijn bedrijf besteed ik de boekhouding uit. Ieder kwartaal verzamel ik alle bonnetjes en facturen en stuur ik deze digitaal naar mijn boekhouder. Hij verwerkt mijn administratie en doet de BTW-aangifte. Ik krijg een mail met hoeveel BTW ik moet betalen en eventueel nog een paar op- en aanmerkingen. That’s it.

De afgelopen jaren heb ik de nodige tijd gestoken om mijn financiën te versimpelen, waardoor ik het goed bij kan houden. Het bijhouden van de financiën is een fluitje van een cent geworden. Hieronder staan de nodige tips die mij hebben geholpen om mijn financiën te vereenvoudigen.

Hoe kun je je financiën goed bijhouden?

  1. Weet wat er binnenkomt en wat er aan kosten uitgaat. Deze zin is je vast bekend – het is wat mij betreft wel de enige manier om je financiën goed bij te houden. Ik blijf fan van mijn gratis Excel bestand. Je vult alle inkomsten en uitgaven op maandelijkse basis in. Het doel is om iedere maand winst te draaien, zodat je je reserves niet hoeft aan te breken maar juist geld naar de spaarrekening kunt sturen. Update dit bestand eens in de zoveel tijd, want als je denkt dat je alles onder controle hebt, dan kan het juist mis gaan. Zo kwam ik er laatst ook achter dat ons boodschappenbudget wel heel erg hoog werd (en we nu inmiddels weer de helft minder uitgeven). Hou je vinger dus aan de pols.
  2. Minimaliseer je bankrekeningen en krijg het financiële overzicht terug. Hierboven vertel ik al dat ik tegenwoordig de voorkeur geef aan één bank. Het heeft me echt geholpen om in één app een goed overzicht te krijgen hoeveel geld er nog op mijn rekeningen staat.
  3. Werk je administratie met enige regelmaat bij. Het is goed om je administratie (facturen, reclame en afspraken per post of mail) op orde te krijgen. Door de dagelijkse hoeveelheid post en e-mail kun je al snel het overzicht kwijtraken. Verwerk je post en mail als kleine dagelijkse taak – en als je later alles weer op de rit hebt – hoef je het wat minder vaak bij te houden.
  4. Geld besparen is altijd een goed idee. Je financiën bijhouden wordt makkelijker als je maandelijkse uitgaven naar beneden kunt brengen. Ondanks dat ik voor mijn gevoel de financiën op orde heb, bekijk ik regelmatig of ik mijn uitgaven kan verminderen. Regelmatig vergelijk ik verzekeringen en kijk ik of we op andere vaste lasten kunnen besparen (zoals lopende abonnementen, zelf lunch maken, overstappen naar goedkopere aanbieder, etc.). Heb je 10 van deze lekken in je uitgaven gevonden waar je 5 euro per maand mee kunt besparen – dan loopt dit op jaarbasis op naar 600 euro.

Hoe gaat het met jouw financiën? Heb je je financiën voor je gevoel op orde of kan er hier en daar nog wel wat verbeterd worden?

Praktische tips om geld te besparen

Ben je op zoek naar praktische en écht werkende tips die je gaan helpen om maandelijks meer geld te besparen? Bekijk dan zeker mijn praktische eBoek met slimme tips om geld te besparen en te verdienen.

Ontdekt hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.

Lees meer…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Centenkretser

    Mmh, ik heb 3 verschillende banken. Met diverse rentestanden en opties.
    Mijn lange termijnbank geeft de meeste rente en daar heb ik als optie een deposito te openen.
    Op mijn jaarbank spaar ik die dingen die per jaar moeten worden betaald, mss niet de hoogste rente maar goed overzichtelijk en laat me precies zien hoeveel ik per maand moet wegzetten. Ook al doe ik dit via automatische incasso.
    Van beide banken heb ik geen pasje, heb alleen een pasje van mijn betaal rekening.
    Voor mij werkt dit top!
    Bovendien wil ik toch graag profiteren van de hoogst mogelijke rentestanden

  2. 🐐 Yvonne

    De bizar lage rentestanden zijn tevens een ultieme uitnodiging om de overstap te maken naar een bank die bij je ideologie past. Wij maakten dit jaar de keuze voor zuiver geld, zelfs voor de spaarrekening. Dat is ons tegenwoordig meer waard dan die paar tientjes rente op jaarbasis. Je wil je geld niet hebben staan bij banken die investeren in oorlog, vleesindustrie of valse economische groei.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate