Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Stinkt je prullenbak – tips om vieze vuilnisbak geuren te voorkomen

In je prullenbak wordt van alles ingegooid - van lege verpakkingen tot etensresten. Logisch dat je dit in je vuilnisbak stopt, maar een stinkende prullenbak? Daar zit je niet op te wachten. Zo zorg je ervoor dat je vieze vuilnisbak geuren voorkomt!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Soda in je stinkende prullenbak

Soda kan wonderen verrichten om die nare geuren te voorkomen in je vuilnisbak. Strooi wat soda op de bodem van de vuilnisbak of direct in de vuilniszak om soda de vieze geuren te laten absorberen. Soda is ook een geweldig product om je vuilnisbak mee schoon te maken. Je zult merken dat de vieze vuilnisbak geur in een mum van tijd zal verdwijnen.

2. Bleekwater

Soms moet je een wat preventiever ontsmettingsmiddel gebruiken om van de vieze geuren af te komen in je vuilnisbak. Bleekwater is hier een goed voorbeeld van. Hoewel bleekwater natuurlijk ook zijn nadelen heeft (probeer een variant aan te schaffen die minder slecht is voor het milieu – zoals deze), is het ontsmettend en heeft een sterke geur, wat goed is voor die overheersende vuilnisbak geuren.

Wees voorzichtig met het gebruik van bleekwater als je je vuilnisbak schoon wilt maken. Belangrijk om te onthouden is om je ruimte goed geventileerd te houden bij het gebruik van bleekwater.

Lees ook: 5 tips om een stinkende gootsteenlucht aan te pakken 💪

3. Kattenbakvulling in je vuilnisbak

Leg wat kattenbakvulling op de bodem van je vuilnisbak om de vervelende geuren in je vuilnisbak te houden. De kattenbakvulling absorbeert geuren en vloeistoffen, waardoor de geuren niet uitbreiden in je hele huis. Zodra de kattenbakvulling vochtig is (meestal na een week), gooi het dan weg en strooi wat nieuwe vulling op de bodem.

4. Geurdoekjes

Vochtige citroendoekjes (of andere fruitsoort) zorgen voor een frissere lucht om en in je vuilnisbak. Leeg één of twee doekjes op de bodem van je vuilnisbak en vervang deze iedere keer als je je vuilnisbak vernieuwd. Een nadeel van de vochtige geurdoekjes is wel dat ze vaak ‘uitdrogen’, vandaar dat ze bij iedere nieuwe vuilniszak vernieuwd moeten worden.

5. Prullenbak stinkt – leg er een krant onderin

Vaak leg ik onder de vuilniszak altijd een krant. Gaat de zak onverhoopt lekken, dan hoef je niet je hele vuilnisbak schoon te maken, alleen de krant te verwisselen en zo dus ook de vieze geuren. Vaak heb je wel een krant over die je hiervoor kunt gebruiken en het kost je weinig moeite.

6. Prullenbak laten schoonmaken

Oké dit geldt niet persé voor je prullenbak in de keuken. Door je kliko container (je weet wel – die groene/grijze/blauwe bakken in je achtertuin) regelmatig schoon te laten maken, voorkom je vieze geuren, maden en andere ongewenstheden.

Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan, maar als je dit niet wilt, dan is er een bedrijf die dit voor jou doet. Je kiest vervolgens zelf welke kliko container je schoon wilt hebben. Voor slechts 1 euro per maand kun je het nu uitproberen.

Ik hoop dat bovenstaande tips gaan helpen om de stank in de prullenbak te verminderen. Heb jij nog goede tips om een stinkende prullenbak aan te pakken? Laat dat natuurlijk weten in de comments hieronder!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

10 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Annie

  gouden tip van mij: neem een open afvalbak!! Die stinkt zelden, juist omdat er zuurstof bij kan krijg je geen rotting. En als het dan toch gaat stinken, vervang ik de zak wat eerder dan normaal.

 2. 🐐 Danielle

  Dat klinkt niet logisch, want zuurstof veroorzaakt juist rotting. Het gaat zowiezo rotten of het nou een open of een dichte afvalemmer is. De zak vaker verschonen is de enige oplossing.

 3. 🐐 Nanda

  Schoonmaken van de bak zelf, en zeker het deksel, is ook heel erg hard en vaak nodig. Niet alleen vanwege stank, maar vooral tegen de fruitvliegjes, die er hun eitjes leggen. En heb je de kleine wormpjes (larfjes) die daaruit komen wel eens gezien, bah! Dat worden nog even later die fruitvliegjes. Neem een stevig schoonmaakmiddel zoals bleek. Je groenbakje in huis heeft dezelfde behandeling nodig.

 4. 🐐 Deventer

  Een open bak kan volgens mij wel handig zijn, alleen regelmatig even goed schoonmaken (bijvoorbeeld met bleek inderdaad) is denk ik altijd goed. Ik doe zelf ook altijd even wat zand op papier onderin tegen het lekken.

 5. 🐐 Mar

  Ikzelf doe altijd, just to be sure, een oude krant onderin de bak, dus onder de vuilniszak, en nog een onderin de vuilniszak zelf. Sinds ik dat doe, nooit geen lekkerij meer 🙂
  Soda of kattengrit valt idd hier ook nog te proberen.
  Oh, en geen hele grote vuilnisbak, als je maar met 2 ofzo bent, dan staat het iig minder lang 🙂

 6. 🐐 K

  Ik spoel lege blikjes ( van vis of kattevoer e.d.) eerst even schoon onder de hete kraan. Dit voorkomt veel stank.
  Let ook op met vloerverwarming. Een vuilnisbak hoger zetten, of in een keukenkast. Een verwarmde vuilnisbak stinkt extra.
  Nooit sigarettenas en peuken in de vuilnisbak, stinkt enorm en is ook nog onveilig.

 7. 🐐 Marjolijn

  Goed scheiden van GFT en restafval scheelt veel stank. Alle restafval wat nat is gooi ik rechtstreeks in de kliko, meteen weer wat beweging ingebouwd! Zorg dat je restafval emmertje klein is, dan moet je hem vanzelf vaker legen. 1 Velletje keukenpapier of een stukje krant volstaat bij mij om de bodem droog te houden. Plastic/glas en oud papier scheid ik heel trouw.

 8. 🐐 Claudia

  Het meest eenvoudige recept: Leg een boterham op een paar velletjes keukenpapier. Besprenkel de boterham royaal met keuken azijn. Leg het papier met de boterham op de bodem van je vuilnisbak. Een nachtje laten liggen en je bent verlost van alle geuren.

 9. 🐐 Sharissa

  Een tip van mij dat uitstekend werkt; zelfs bij het openen van je prullenbak om iets weg te gooien komt je een heerlijke geur tegemoet. Daar komt die… Maak je prullenbak helemaal schoon met schoonmaak middel, droog de prullen bak goed. Spray ruim parfum door je prullenbak laat het ff 2 min inwerken en wrijf het dan in met een droge doek. Doe dan de vuilniszak er in en je hebt een heerlijk ruikende prullenbak ook al zit het vol met vuilnis! Maar spuit wel de gehele prullenbak met parfum ook de deksel. Heel veel succes !

 10. 🐐 Lucy

  VERS GEMAAID GRAS ONDER IN DE CONTAINERS werkt fantastisch. containers kunnen ook zo vreselijk gaan stinken, zeker als ze maanden staan(omdat ik door goede afvalscheiding nauwelijks meer restafval heb. Ik doe om te beginnen alles wat heel snel gaat stinken in een boterhamzakje wat ik goed dicht knoop. Een probaat middel tegen stank is een laag vers afgemaaid gras (of anders van de grashoop in de tuin) onder in de container, zowel in de GFT als groenbak. deze gaat een beetje broeien en doodt alle vieze luchtjes. Bovendien wordt eventueel vocht geabsorbeerd en omgezet. Je krijgt hooguit een compost/aarde lucht wat ik zelf wel lekker vind.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate