Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

12 makkelijke bespaartips

De makkelijke bespaartips in dit artikel laten je zien dat er vaak meer mogelijk is op het gebied van geld besparen dan je in eerste instantie dacht. Bekijk deze 12 bespaartips en zie waar je zelf nog flink wat geld op kunt besparen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Kleine bedragen kunnen behoorlijk optellen

Voor je gevoel kan het soms lijken of je op een dagelijkse basis niet veel geld uitgeeft. Tel je vervolgens al deze bedragen bij elkaar op, dan heb je aan het einde van de maand toch meer geld uitgegeven dan je dacht.

De makkelijkste manier om geld te besparen is door slim met geld om te gaan. Waar geef je je geld aan uit? Waar bevinden zich je sluipuitgaven? En hoe kun je je hand meer op de spreekwoordelijke knip houden?

De makkelijke bespaartips hieronder zijn handige trucjes die je kunt toepassen om je uitgaven een halt toe te roepen. Door aan de slag te gaan met één of meerdere bespaartips gaat het je lukken om veel geld te besparen.

Aan de slag met de makkelijke bespaartips

 1. Een boodschappenlijst maken is saai en leuk tegelijk. Je koopt minder onnodige producten én je hoeft minder vaak naar de supermarkt. Kortom: een boodschappenlijst maken is een flinke bespaartip. Je kunt de boodschappenlijst maken op papier of in de app van je favoriete supermarkt. Dat laatste is handig, dan zie je meteen hoeveel geld je kwijt bent.
 2. Zelf controleer ik de koelkast en de voorraadkast regelmatig op producten die tegen de houdbaarheidsdatum lopen. Denk aan een halve paprika of een restje couscous verstopt ergens achterin de voorraadkast. Ik pak de producten bij elkaar en kijk of ik er een lekkere maaltijd mee kan maken. Dit levert altijd iets verrassends op. Je bespaart geld én je hoeft geen eten weg te gooien.
 3. Een goede motivatie om geld te willen besparen is door concrete spaardoelen te stellen. Denk aan: een spaarbuffer van 4000 euro opbouwen, zodat je een dag minder kan gaan werken. Of een spaardoel stellen dat je over 5 jaar een elektrische auto wil gaan rijden.
 4. Snelle bespaartips: vervang je ouderwetse gloei- en spaarlampen voor LED-lampen. In dit artikel berekende ik al hoeveel geld je hiermee kan besparen.
 5. Maak echt werk om je huis te isoleren. Een slecht geïsoleerd huis kan tot wel 1400 euro per jaar extra aan energie kosten. Handig om te weten: de overheid heeft een flinke subsidiepot beschikbaar voor isolerende maatregelen.
 6. Grote porties koken – zo maak ik vrijwel iedere week een grote pan soep waar we meerdere dagen van kunnen eten. Een deel vries ik in en de rest bewaar ik in de koelkast. Zo heb ik een gezonde lunch te pakken. Je bespaart niet alleen op de energiekosten, maar je wordt die dag in de supermarkt ook niet verleid tot het doen van impulssnacks. Je hebt immers de maaltijd van die dag al in huis.
 7. Voor afstanden tot 10 kilometer pak ik standaard de fiets. Zo houd ik mijn conditie op peil en bespaar ik geld, omdat ik niet met de auto of het openbaar vervoer ga. Een eenvoudige bespaartip die je ook nog eens gezond houdt.
 8. Weekmenu maken – steevast iedere week maken we thuis een weekmenu (bekijk hier mijn bundel gezonde & goedkope weekmenu’s). We bedenken wat we die week willen gaan eten en wie op welke dagen thuis eet. Alle gerechten worden op het weekmenu geschreven en wordt uitgeprint en komt op de koelkast te hangen. Vervolgens check ik de voorraad en maak ik aan de hand hiervan de boodschappenlijst. Zo’n weekplan geeft mij veel houvast, want je zit niet met producten die overblijven of kunnen bederven. Dit scheelt voedselverspilling, geld én tijd.
 9. Door je eigen schoonmaakmiddelen te maken – zoals je eigen wasmiddel – betaal je slechts een fractie van wat het middel in de supermarkt zou kosten.
 10. Bekijk je afschriften en beslis welke abonnementen je aan wilt houden. Twijfel je nog? Zeg het abonnement dan eens op. Heb je achteraf spijt gekregen, dan kun je het abonnement altijd weer opnieuw afsluiten.
 11. Heb je een dure hobby of sport? Vervang deze hobby of sport dan eens voor een minder dure. Denk aan tuinieren, een rondje hardlopen, naaien of schatten zoeken via geocaching.
 12. Acht jaar geleden besloten we om zonnepanelen te installeren op ons dak. De eenmalige investering hebben we inmiddels terugverdiend. Afgelopen jaar hebben we ruim 83% van ons energieverbruik opgewekt met onze zonnepanelen. Voor ons betekent dit een besparing van ruim 300 euro op jaarbasis. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt inmiddels ergens tussen de 5-8 jaar.

Of je het nu financieel gezien breed hebt of niet – bespaartips zijn altijd fijn. Ik hoop dat de tips in dit artikel je gaan helpen voor meer financiële vrijheid.

Heb jij nog makkelijke bespaartips die je graag wilt delen? Laat deze dan hieronder achter. 🙂

Tips die écht werken om geld over te houden

Wil je tips die je echt gaan helpen om maandelijks meer geld te besparen? Bekijk dan zeker mijn praktische eBoek met slimme tips om geld te besparen en te verdienen.

Ontdekt hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.

Lees meer…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Marlies

  Ik lees vaker die tip om zelf wasmiddel te maken. Maar bedenk: de grootste milieubelasting komt van de energie (en het water) dat je gebruikt. Met een budgetwasmiddel een volle trommel wassen op lage temperatuur is beter voor je wasgoed. Dan bespaar je meer, zowel voor je portemonnee als voor het milieu (kleding maken is nogal belastend)

 2. 🐐 Billy

  Hi Marlies, dat is zeker zo! Echter kun je wasmiddel zelf goedkoop en snel maken, daarnaast bespaart het veel transport. Dus de beste combinatie is, wat jij aangeeft, wassen op een lage temperatuur en zelfgemaakt wasmiddel gebruiken.

 3. 🐐 Sissy

  Water sparen, alle kleine beetjes helpen.
  Bij ons duurt het heel lang voor er warmwater uit de kraan komt.
  Ik vang het water op in een emmer en spoel het plasje in de wc weg. ook de grote boodschap kan, omdat je daarna met de spaarknop van de toilet kan naspoelen.

 4. 🐐 Richard

  Zeer handige bespaartips. Alle beetjes helpen, ook al heb je wellicht niet baat bij alle tips die hier vermeld staan, het kan je toch helpen.

 5. 🐐 Ellen

  Wij hebben thuis 3 fruitbomen en fruit-struiken. Ook kweken we onze eigen groenten in onze serre en hebben we kipjes voor eitjes.
  In de zomer moeten wij nooit groenten of fruit kopen.
  En voor het jaar nadien, hou ik de zaadjes van de groenten bij om opnieuw te gebruiken

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate