Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Meer groen in huis halen – waarom kamerplanten zo gezond zijn

De natuur is in volle glorie en overal bloeien kleurige bloemen en de bomen hangen vol met groene blaadjes. Tijd om meer groen in huis te halen. Hoe en waarom kamerplanten goed voor je zijn? Dat vertellen wij je!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Meer planten in huis halen

Bloemen, planten en bomen worden geregeld geassocieerd met vervelende niesbuien en rode en betraande ogen, oftewel hooikoorts. Heb je last van hooikoorts, dan krijg je misschien spontaan last van een niesbui.

Voor de niet niezers onder ons kan meer groen in huis halen juist voor extra gezondheidsvoordelen zorgen. Planten beschikken namelijk over de fantastische eigenschap dat ze de lucht in huis zuiveren. Uit een aantal wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat sommige planten bepaalde chemische verbindingen kunnen afbreken, waardoor deze uit de lucht verdwijnen en daarmee de lucht zuiveren.

Ook verbeteren planten in huis de luchtvochtigheid, waardoor gezondheidsklachten als hoofdpijn, rode ogen en hoestbuien kunnen verdwijnen.

Welke planten je hiervoor het beste in huis kunt halen? Onderzoek toont aan dat de beste resultaten worden behaald om gezondheidsklachten te voorkomen met Azalea’s, Dieffenbachia’s en Poinsettia’s.

Kamerplant in huis

Aan de slag om meer groen in huis te halen

Al die gezondheidsvoordelen met meer groen in huis klinkt veelbelovend. Nu ben je net als ik ongetwijfeld benieuwd hoe je het beste al dit groen in huis kan halen. We hebben de volgende tips voor je verzameld:

 • Breng regelmatig een vers bosje bloemen mee van de (super)markt. Naast dat een mooie bos bloemen een prachtig woonaccessoire is, heeft het dus ook nog enkele gezondheidsvoordelen. Vind je het moeilijk om voor jezelf een bos bloemen te kopen? Vraag dan de volgende keer als iets te vieren hebt een bosje bloemen of een mooie kamerplant in plaats van een doos bonbons. Dubbel gezondheidsvoordeel.
 • Koop gemakkelijk te onderhouden planten, zoals een cactus. Een cactus staat er om bekend dat ze makkelijk te verzorgen zijn. Cactussen hoeven echt maar één keer in de paar weken een beetje water te hebben, bij een te veel aan water gaan ze juist slechter bloeien. Bovendien is het ook nog eens heel hip om een paar cactussen in de vensterbank te hebben staan. Het leuke aan deze plant is ook nog eens dat hij in vele soorten, maten, kleuren en vormen beschikbaar is.
 • Heb je weinig plek in huis, maar wil je toch wat meer groen in huis halen? Dan zijn hangplanten een hele goed optie. Ik zie hangplanten tegenwoordig geregeld terugkomen in hippe woonmagazines en op Pinterest. Door de planten op te hangen bespaar je ruimte in huis en benut je een kamer optimaal. Let wel goed op de pot waar je de planten in doet, want je wil na het water geven van de plant geen waterballet hoeven houden.
 • Voor wie niet van de kleine, groene decoraties is, kan gaan voor een paar grote kamerplanten. Vooral in een ruime hal of grote woonkamer zijn een paar grote groene kopstukken ideaal. Ook deze behoeven vaak weinig onderhoud, maar zijn echte eye catchers. En als we ons toch in zomerse sferen begeven, ga dan voor een tropische yucca. Die doen het in huis vaak erg goed en is gewend aan warme temperaturen. En zeg nou zelf: je wordt toch vrolijk van een exotisch tintje in huis?
 • In de winter staan de eet- en salontafel vaak vol met gezellige kaarsjes, maar in de zomer gebruik je die nauwelijks. Gezien kaarsen veel warmte afgeven en dat het laatste is wat je wil op een hete zomeravond, is het tijd om deze te vervangen. En laten planten daar nou de perfecte oplossing voor zijn. Koop meerdere planten in verschillende grotes, kleuren en soorten en maak van de lege salontafel een heuse botanische tuin. Ook leuk voor kinderen om direct wat meer over de natuur te leren.

Wil je direct aan de slag om meer groen in huis te halen? Neem dan een kijkje op de website van plantje.nl. Zij hebben een groot assortiment kamerplanten (en buitenplanten) die rechtstreeks bij een tuinderij of kwekerij worden ingekocht – en dus blijkbaar een scherpe prijs hebben.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

 1. 🐐 Hennie

  Een bos bloemen zorgt niet voor een schone lucht, zodra de stelen afgesneden zijn is de verbinding die daarvoor had kunnen zorgen verbroken!
  Bossen bloemen zijn stervende bloemen en kunnen de lucht juist onzuiver maken door schimmels en andere zwevende deeltjes.
  De stelen ondergaan (door het water in de vaas) een versnelde versie van het rottingsproces en blad in het water is al helemaal not done.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate