Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Dit zijn de 5 snelste manieren om je huis op te ruimen

Soms loopt je hoofd over door alle drukte en afspraken, en kun je je slecht concentreren door alle troep in huis. Om minder chaos in je hoofd én huis te krijgen hebben we vijf snelle manieren voor je om je huis op te ruimen.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Achter deurtjes

Wanneer je snel je huis op moet ruimen, heb je niet altijd tijd om ieder item stuk voor stuk op de juiste plek te leggen. Dat kun je doen wanneer je meer tijd hebt, maar nu is het essentieel om snel te werk gaan.

Verzamel daarom alle losse items in huis, waarvan je zo snel niet weet waar deze horen te liggen. Stop deze spullen in een mand of doos en zet deze achter een deurtje. Welk deurtje maakt niet uit – als al die losse spullen maar uit beeld zijn. Niet achter de voordeur, dat lijkt me niet handig.

Maar wel bijvoorbeeld in de berging, onder je bed, in de kast of ergens in de garage. Dat scheelt een hoop! Vergeet trouwens niet deze mand of doos op een later moment uit te zoeken, anders blijf je bezig.

2. Verdeel je spullen in drie categorieën

Is het een tijd geleden dat je hebt opgeruimd? Dan weet je soms niet meer welke spullen moeten blijven, welke spullen op een andere plek horen of welke spullen regelrecht de prullenbak in kunnen.

Om door de bomen het bos weer te kunnen zien, verdeel je ieder item onder in een van de net genoemde categorieën. Zo kun je snel een ruimte opruimen, zonder onnodig werk: spullen die je weg doet, hoef je immers niet op te ruimen. Maak hier vooral geen grote klus van, je wilt natuurlijk snel opruimen. Bedenk daarom in een split second wat je met het item wil doen; je eerste keuze, is vaak de beste.

Ook leuk om te lezen: je huis opgeruimd houden – zo houd je je huis netjes
&: je huis organiseren met deze 7 tips

3. Verwijder verzamelplekken

Deze tip is wellicht moeilijk wanneer je een echte hoarder bent (mezelf inclusief), maar toch zullen we er aan moeten geloven: verwijder en vermijd plekken waar je troep en rommel verzameld. Een prikbord, de koelkastdeur, de fruitschaal of een opbergmand: op deze plekken vind je gegarandeerd spullen waar je eigenlijk ook prima zonder kan – of die op een andere plek kunnen liggen.

Haal deze plekken dus snel leeg en zoek ze op een later moment uit. Leer jezelf ook aan om in de toekomst niet weer een verzamelplek te creëren, want dat staat heel chaotisch en is een bron van troep.

4. In welke ruimtes komen mensen wél?

De zolder, de kelder, het berghok en de slaapkamer: wanneer je onverwachts visite krijgt, zijn dat waarschijnlijk niet de plekken waar jouw bezoek als eerste naar binnenstapt. Laat deze kamers en ruimtes dus nu even voor wat ze zijn en focus op de plekken waar je gasten wél komen. Bijvoorbeeld het toilet, de hal, de woonkamer en de keuken.

Zorg dat deze plekken er netjes uit zien en werk later de overige ruimtes in huis bij.

5. Essentiële details

Je hoofd loopt over en je huis is een troep: met bovenstaande tips ben je goed bezig, maar voor een compleet opgeruimd gevoel moet je de details niet vergeten. De details zijn heel snel en gemakkelijk recht te trekken:

 • schud de kussens op
 • schuif de stoelen netjes aan
 • doe de gordijnen helemaal open
 • maak je bed op
 • leg stapeltjes tijdschriften of boeken recht (of doe ze weg)
 • etc.

Door deze kleine trucjes ziet je huis er voor het oog ineens een stuk opgeruimder uit, en laat dat nou net de bedoeling zijn. 😉

Kun je wat met deze tips? En heb je nog aanvullingen hoe jij te werk gaat bij het opruimen van je huis?


Beginnen met minimaliseren

Minimaliseer je spullen en maak je leven simpel – met dit handige stappenplan voor een simpeler leven.

Met behulp van de online cursus minder meuk, meer leuk van onze grote zus soChicken bouw je stap voor stap aan een leven dat draait om voldoening, vrijheid, plezier en eenvoud.

Leef simpel en ongehaast en richt je op de dingen die jij leuk en belangrijk vindt.

Lees meer en schrijf je direct in…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Saskia

  Bedankt voor nog meer tips,ik maak op moment 2x per week mijn huis kijk proef omdat we te koop staan en veel kijkers krijgen. Ja deurtjes,onder bed in laatjes werkt het snelst en later als er tijd is echt opruimen,het zicht doet veel !

 2. 🐐 mascha

  Planten, bloemen geven in de juiste mate ook rust in huis!

 3. 🐐 Nellybellie

  De allerbeste tip van mijn schoonmoeder: zorg dat je tafels leeg zijn. Werkt! Ziet er gelijk opgeruimd uit.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate