Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Waar beginnen met je huis opruimen? 5 slimme technieken om dit goed aan te pakken

Je kijkt om je heen en denkt is het nu alweer een puinhoop in huis. Altijd een opgeruimd huis is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zou het niet fijn zijn als het wat makkelijker zou gaan? Hier 5 slimme technieken om je huis opruimen eens goed aan te pakken.

Elsje Blauwhof

Elsje is getrouwd en moeder van 2 jonge kinderen. Een vol, gezellig druk leven waar ze haar best doet om klein en bewust te leven. Ze heeft zes jaar in Zweden gewoond en is sinds een jaar weer terug in Nederland.

Een goede start

Een goede start is het halve werk, dit geldt zeker ook bij opruimen. Met een goede voorbereiding zal het opruimen van je huis je makkelijker afgaan en is het ook beter bij te houden. Dus voor je ook maar één vinger uitsteekt – houd dan onderstaande vijf technieken in gedachten:

1. Bedenk wat je wil bereiken

Visualiseer hoe je de kamer in huis zou willen zien. Hoe stel je de kamer voor en wat voor sfeer geeft de ruimte jou. Met dit plaatje in je achterhoofd kan je straks makkelijker keuzes maken tijdens het opruimen. Niet alleen een visueel beeld is belangrijk, ook de functie van de ruimte speelt hierin een rol.

Als laatste bedenk je hoeveel tijd en energie je aan deze ruimte dagelijks wilt geven. Dit samen vormt een mooi beeld van de kamer die je gaat opruimen. Wil jij bijvoorbeeld een rustgevende slaapkamer, waar je volledig kan ontspannen, maar die je niet dagelijks wilt opruimen? Neem dit dan tijdens het opruimen steeds mee.

Vraag jezelf bij elk item af: past dit in het beeld wat ik voor me zie. Zo is het makkelijker keuzes te maken wat je wel en niet wilt houden.

Wil je de kamer helemaal op de schop gooien? Dan gaan de tips in dit artikel je helpen om een nieuwe inrichting te creëren.

2. Ontdek de knelpunten

Een hele kamer opruimen – of zelfs je hele huis opruimen – kan veel tijd kosten. Door de maanden heen kan je veel bereiken als je gestaag eraan blijft werken. Maar om meteen goede stappen te nemen is het goed om te kijken waar je het meeste profijt mee behaalt.

Dit opruimen kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar welke kamer jou het meest stoort en je daar helemaal op richten. Je kunt ook kijken bij welke elementen in een ruimte de meeste winst valt te behalen. Zo is een overvolle kast misschien wel het knelpunt in een ruimte.

Is de kast opgeruimd dan gaat het verder opruimen van de kamer je een stuk gemakkelijker af.

3. Kies een vast opruimmoment

Ga je eindelijk aan de slag, zorg dan dat je een vast moment hiervoor hebt gekozen. Door een tijd te blokkeren in je agenda, weet je precies hoe lang je de tijd hebt. Op deze manier kun je bedenken wat realistisch is voor dit moment.

Heb je een half uur de tijd om op te ruimen? Dan is het wellicht niet haalbaar om de hele kamer opgeruimd te krijgen. Het opruimen van een aantal lades gaat je waarschijnlijk wel lukken.

Door jezelf een tijdslot te geven (desnoods met wekker) is het opruimmoment gekaderd en kun je jezelf achteraf belonen voor je goede werk. Misschien lukt het op die manier wel om elke dag een half uur bezig te zijn. Binnen één of twee weken kun je dan al heel veel bereikt hebben.

4. Zorg voor de juiste spullen in huis

Natuurlijk kun je niet beginnen met opruimen zonder de juiste materialen in huis te hebben. Een aantal grote vuilniszakken voor al je afval is een must. Verder is het ook fijn om een tas of doos te hebben waar spullen voor de kringloop in kunnen. 

Je zou nog een aparte doos kunnen maken als je bepaalde spullen wel wilt bewaren, maar niet in de kamer waar je bezig bent. En als laatst heb je wellicht nog een doos nodig voor spullen waar je over twijfelt.

In deze laatste doos kun je alles doen wat je misschien wilt bewaren en misschien ook niet. Is de doos vol? Doe hem dicht, schrijf er een datum op en zet het op een plek waar je niet vaak komt. Heb je de doos na een jaar niet opengemaakt? Dan kan deze waarschijnlijk zonder pardon naar de kringloop/vuilnisbelt.

5. Maak samen afspraken

En als je alles dan goed voorbereid hebt, zorg dan dat je goed overlegt met je medebewoners. Een opgeruimd huis is wenselijk voor iedereen en iedereen kan daar zijn steentje aan bijdragen. Zorg voor duidelijke afspraken en dat iedereen weet wat zijn verantwoordelijkheid is. Zo is het makkelijker om het huis opgeruimd te houden en hoef je het niet alleen te doen.

En als je dan helemaal goed bent voorbereid dan zullen deze tips je nog gaan helpen als je eenmaal goed bezig bent.

Veel succes met het opruimen van je huis. En heb je nog tips, laat deze dan zeker achter in een reactie.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate