Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Minimalisme is hipperdepip – Over het leven met minder spullen

Leeg huis, meer focus. Je doet jezelf en je huisgenoten er een groot plezier mee om minimalistisch te leven. Minder spullen in huis maakt je een stuk gelukkiger. Lees onze tips om beginnen te minimaliseren in huis!

🐐 Dit artikel is geschreven door Kérima.

Verhuizen met weinig spullen

In de loop der jaren verzamelt een mens heel wat spullen. Ik kan me mijn eigen moment van enorme rijkdom nog zo goed herinneren, in een verhuisbusje waar àl onze spullen inpaste. Na jaren “gehamsterd” te hebben van spullen, hadden we bijna onze hele inboedel verkocht of weggegeven. Net zolang tot het in een klein busje paste.

We hadden natuurlijk een grotere bus kunnen nemen, maar nee, we wilden een nieuw bestaan opbouwen in een nieuw land, die spullen die kwamen wel weer een keer. En ja hoor, die spullen kwamen na de emigratie al weer best snel druppelend ons leven binnen. Voor we het wisten was de volgende verhuizing van 3 km veel meer gedoe dan die verhuizing van 1300 km! Simpelweg omdat er alweer zoveel spullen bij waren gekomen.

Wat is het fijn om af en toe eens een “emigratie­modus” aan te nemen, terug te gaan naar alleen het essentiële in je leven. Keuzes maken en alleen de spullen overhouden die je vrolijk en blij maken. Dat fijne lichte compacte gevoel dat alles in een verhuisbusje past.

Wat te doen met alles wat je liever niet meer in je leven wilt zien rondslingeren? Voor jou is het overbodig geworden, voor een ander misschien wel heel nuttig of mooi. Er is natuurlijk de kringloopwinkel, of misschien wil je wel sommige dingen als cadeau weggeven aan iemand.

Ga naar een gratiferia

Je kunt er ook mee naar een gratiferia (een weggeefmarkt), het feest waar alles gratis is! Dit concept is overgewaaid uit Argentinië, en inmiddels ook al helemaal ingeburgerd hier in Frankrijk. Het werkt zo: Breng mee wat je wilt, of helemaal niets. Vertrek met wat je wilt. Het is allemaal gratis. Je bent gratis van je spullen af (en ja, die glimlach van de personen die blij zijn met jouw “oude” spullen krijg je er ook gratis bij).

Je kunt natuurlijk ook gratis zelf meenemen wat je wil. Dat waar een ander net vanaf wilde, kan voor jou juist weer interessant zijn, helemaal gratis.

Hou wel dat fijne vrije gevoel in gedachten dat je huis net weer wat leger is, neem alleen mee wat je echt graag wil.

In mijn garage staat standaard een doos waar ik spullen in doe die meegaan naar een gratiferia. Van het voorjaar tot en met het najaar worden er regelmatig deze weggeeffeestjes gegeven. Steeds meer mensen ontdekken deze tegenovergestelde vorm van de consumptiemaatschappij.

Het is even wennen, dat alles zo gratis is, maar dat went snel gezien het aantal mensen dat er hier nu al actief aan meewerkt.

Organiseer een eigen weggeeffeestje

Omdat het juist zoveel mensen trekt, wordt het vaak georganiseerd door sportcentra, of bij evenementen van bijvoorbeeld scholen of stichtingen. Maar ook particulieren organiseren het. Teveel spullen? Geef een feestje weg – een weggeeffeestje. Maak een feestje van je nieuwe lege leven.

Nodig veel vrienden uit, iedereen heeft wel zo’n doos in de garage staan, of anders een rondje door het huis en een doos is snel gevuld.

Laat iedereen ook een hapje of een drankje maken en dat met elkaar delen. Spreek van te voren ook af wat er met de overgebleven spullen gebeurt. Neemt iedereen het weer mee naar hun eigen huis, of kan het naar een stichting in de omgeving. Of gaat het naar de kringloopwinkel? En geniet vooral tijdens een gratiferia, spullen zijn ook daar niet het belangrijkste!

Meer tips voor het leven met minder spullen?

Lees dan zeker onderstaande artikelen. Ze zullen je leren waarom het leven met minder spullen zo fantastisch is en helpen je om direct aan de slag te gaan.

Maak je leven simpel & start met minimaliseren

online cursus minimalismeMinimaliseer je spullen en maak je leven simpel – met dit handige stappenplan voor een simpeler leven.

Met behulp van de eCursus Minder meuk meer leuk van onze grote zus soChicken bouw je stap voor stap aan een leven dat draait om voldoening, vrijheid, plezier en eenvoud.

Leef simpel en ongehaast en richt je op de dingen die jij leuk en belangrijk vindt.

Lees meer en schrijf je direct in…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Felix

  Hier in Nederland hebben we ook weggeefwinkels, kijk op http://weggeefwinkels.nl/ of ze ook in jouw buurt zitten.

 2. 🐐 Rini

  Het ide van minimalisme is super maar wat als het jouw spullen niet zijn …. maar van je huisgenoten die dan net geen verzamelaars zijn ?

 3. 🐐 Siene brandenburg

  Dit stuk had ik al eerder gelezen, is niet erg houd men scherp!.

  !

 4. 🐐 Marjan

  Gratiferia! Wat een geweldig idee! Ik was al een tijd aan het bedenken hoe ik mijn 60e verjaardag in mijn 2e vaderland zou vieren. Niets zo saai als iedereen op een rijtje en de gastvrouw die geen moment rust heeft omdat ze iedereen moet bedienen. En na afloop alles naar de kirppis/vlooienmarkt. Nogmaals: geweldig idee! Dankje voor het delen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate