Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Minimalisme in huis – 6 voordelen en hoe te beginnen

In verschillende woonmagazines en op blogs zie je de mooiste interieurs terugkomen. De trend van het moment is om je huis zo minimalistisch mogelijk in te richten. Niet alleen mooi, maar het brengt ook nog eens huishoudelijke voordelen met zich mee.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Voordelen van een minimalistisch huis

  1. Schoonmaken gaat veel sneller. Omdat je enkel een paar grote meubelstukken hebt staan en de accessoires beperkt zijn, hoef je niet ieder dingetje op te pakken. In een paar bewegingen is je woonkamer weer brandschoon.
  2. Minimalisme is goedkoper: omdat je veel minder spullen nodig hebt, hoef je veel minder dingen aan te schaffen. Heb je na een minimalistische inrichting veel meubelstukken over? Maak iemand anders er blij mee en/of verkoop deze op het internet en verdien wat extra geld.
  3. Hebben jij en je partner een heel andere smaak qua meubels? Een minimalistische inrichting maakt dit probleem veel kleiner, omdat je slechts voor een paar items een compromis hoeft te vinden.
  4. Door weinig spullen in je leefruimtes neer te zetten, krijgt je interieur een opgeruimde en overzichtelijke uitstraling.
  5. Over opruimen gesproken: omdat je veel minder spullen hebt, is deze huishoudelijke taak ook binnen een mum van tijd gedaan.
  6. De meubels dié er staan komen veel beter tot hun recht, omdat het oog er meteen op valt.

Oké, de voordelen zijn duidelijk. Maar hoe pak je dat aan, zo’n minimalistisch interieur?

Hoe begin je met minimaliseren?

Probeer bij het begin te beginnen. Kies de meubels uit je huidige interieur die je wil houden en doe de rest weg. Denk er niet te lang over na en doe deze items meteen de deur uit. Dat geldt vooral voor woonaccessoires. Tien verschillende vazen zijn leuk, maar wat moet je er toch allemaal mee? Hup, breng die overbodige spullen lekker naar de kringloop of maak iemand anders in je omgeving er blij mee.

Kies voor kwaliteit

Omdat je huidige inrichting waarschijnlijk niet volledig uitgerust is met de minimalistische stukken die jij leuk vindt, moet er gewinkeld worden. Geen probleem natuurlijk. Ga lekker een paar uurtjes shoppen bij je favoriete meubelwinkel en maak er een gezellige dag van.

Probeer steeds het minimalistische eindresultaat voor ogen te houden. Dit kun je doen door een moodboard mee te nemen. Bij alles wat je wil aanschaffen, beslis je of dit binnen het thema van je moodboard past. Probeer niet te veel te kopen: de basis van een minimalistische inrichting is juist zo min mogelijk spullen.

Schuiven maar met die meubels

Zodra alle meubels binnen zijn, begint het echt leuk te worden: de ruimte wordt ingericht. Bij een minimalistische inrichting zijn grote meubelstukken als de bank, kast of tafel (afhankelijk van de ruimte) de basis. Hieromheen ga je de andere –kleinere- meubels plaatsen.

Woonaccessoires komen als laatst. Deze fleuren de ruimte op, maar moeten zeker niet alle aandacht trekken. Accessoires zijn immers details.

Minimaliseren in huis – blijf gefocust

Je minimalistische inrichting is gelukt! Alles staat op de juiste plek en je bent tevreden met het eindresultaat. Maar hoe houd je je inrichting zo eenvoudig? Probeer ten eerste niet te veel nieuwe dingen voor in huis aan te schaffen en zorg dat er altijd meer spullen je huis uitgaan dan erin komen. Hoe verleidelijk het ook is!

Koop je uiteindelijk toch iets nieuws? Wees dan streng en doe ook een item weg. Daarnaast kun je alle prulletjes en losse dingen in een kast, doos of opbergbox bewaren. Kleine items leiden immers de aandacht van je minimalistische interieur af.

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leuk minimalisme cursusBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In deze praktische online minimalisme cursus Minder meuk, meer leuk van soChicken vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

 

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Mark

    Als je dan toch minder meubels koopt/hebt (en je kan het je veroorloven) omzeil dan ook de Ikea en ga naar een meubelzaak waar ze duurzamer en mooier zijn geproduceerd. Zo ziet het er thuis allemaal nog netter uit en ben je (in elk geval ik) nog trotser op die paar meubels die er staan.

  2. 🐐 Vroon

    Pas ook op met een té strak interieur. Want inderdaad valt alles wat je er neerzet of neerlegt ook vreselijk op. En is dat iets wat je net gebruikt en wat uit de toon valt, bijvoorbeeld een oranje penguin pocket, dan springt deze dissonant ook meteen storend in het oog. En ook stof, vieze vingers, neusafdrukjes van huisdieren en hun haar, beschadigingetjes in lak of een vake plek op stof valt in een heel leeg, heel strak interieur veel meer op en stoort ook meer. Perfectie bestaat niet en het is ook heel relaxt om op een wabi sabi manier je huis in te richten. Organisch, vloeiend en wat vaal en versleten is mag er zijn, denk shabby chic, als het maar niet té shabby wordt.

  3. 🐐 Francis

    Aan bewaren ontleent men een plezier dat van een onoverzichtelijke langdurigheid is.
    De weggooi-kick is een belevenis van een paar seconden. Aldus Fritzi ten Harmsen ten Beek

  4. 🐐 Victor

    Minimalistisch kan ook met vintage. Een bijzettafel uit de jaren 50, stoel uit de jaren 70. Moderne bank en zelfgema.akte salontafel. Ook behoorlijk duurzaam.
    En gelukkig is er nog geen ‘minimalisme-politie’, dus je mag het helemaal zelf weten

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate