Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zo krijgt je huis met minder spullen toch een sfeervol interieur

Lukt het je maar niet om in jouw opgeruimde huis gezelligheid te creëren? In dit artikel lees je een zestal tips en trics om je interieur met weinig handelingen om te toveren tot een sfeervol thuis. Laat die gezelligheid maar komen!

Nadia Morsink

Billy van der Gaag

Nadia eet vegetarisch, geniet van een wandeling door de natuur en schrijft graag over interieur, duurzaamheid en minimalisme.

Meer sfeer in huis creëren

Je bent net als Marie Kondo aan het minimaliseren geslagen. Alle onnodige spullen heb je naar de kringloop gebracht en je waardevolle spullen heb je opgeborgen in die zelfgemaakte kastenwand. Er is alleen één probleem –  je huis mist nu sfeer en gezelligheid.

Geen zorgen – hieronder heb ik de nodige tips om die gezellige sfeer in huis weer terug te krijgen. Oók met weinig spullen in huis.

1. Kleur als sfeermaker

Kleur kan wonderen doen om de sfeer weer terug te krijgen in je huis. Een neutrale nude tint op de muur kan zorgen voor meer warmte dan wanneer je alle muren wit verft. Een tip die ik je mee wil geven, maar waar je misschien niet zo snel aan zult denken is het plafond mee te verven. Hierdoor zorg je meteen voor een geborgen gevoel.

Optisch lijkt het ook dat het plafond naar beneden gehaald wordt, waardoor je op een subtiele manier jouw veilige cocon realiseert. Wil je wel gaan voor een witte muur, kies dan niet voor een verkeerslicht witte muur, maar kies voor crème of gebroken wit. Je huis straalt meteen meer sfeer uit.

2. Maak gebruik van natuurlijke materialen

Zorg ervoor dat de slimme opbergruimtes gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Natuurlijke materialen hebben van zichzelf een levend en vaak warm karakter. Een ongeverfde houten kast zorgt voor die warmte die jouw huis nodig heeft. Een likje verf is vaak niet eens nodig om een item sfeervol te laten lijken. De nerven van het hout, zorgen juist voor levendigheid.

Natuurlijke kleuren zijn van zichzelf ook niet overheersend, maar juist warm, waardoor het huis wel minimalistisch blijft ogen.

3. Neem een kijkje op straat of in de kringloopwinkel

De mooiste dingen vind je vaak op straat. Houd je ogen dan ook altijd open als je langs een grote container loopt.

In de keuken kan een eiken houten plankje boven het aanrecht voor een praktische, maar ook gezellige look zorgen. Er hoeft niet eens veel op te staan, want je wilt wel minimalistisch blijven. Zet er een paar mooie tafel boeken of kookboeken op en er ontstaat meteen een fijne sfeer.

4. Zorg voor subtiele decoratie

Een paar kussens op de bank kunnen ook zorgen voor sfeer in een opgeruimd huis. Probeer kussens te vinden die hetzelfde kleurenpalet hebben, denk aan ton-sur-ton. Je maakt hierbij gebruik van één basiskleur dat je toepast in verschillende tinten. Hierdoor ontstaat er een eenheid in je interieur.

Daarnaast zorgt de zachte structuur van de kussens ook voor warmte en gezelligheid naast de gladde en harde structuren van bijvoorbeeld de bank, kast en vloer.

Zo kan een vloerkleed van katoen of wol ook voor contrast zorgen wanneer je hem op een houten- of tegelvloer legt. Decoreren kun je leren!

5. Verlichting

Verlichting is dé sfeermaker in jouw huiskamer. Zorg voor warm licht in plaats van blauw of wit licht.

Daarnaast zorgen een paar kleine lichtbronnen ook voor meer sfeer dan wanneer er één grote lichtbron aanstaat. Zet in de vensterbank of op de schouw een paar grote kaarsen neer in dezelfde kleuren, waardoor je ook die eenheid terug laat komen in je huis, maar je toch dat gezellige huiskamer effect creëert.

Ga bijvoorbeeld op zoek naar kaarsen waarvan de kleur overeenkomt met het ton-sur-ton kleurenpalet van de kussens op je bank (zoals deze sierkussens). Voor de rest heb je niet zoveel meer nodig om je huis gezellig te maken.

6. Boeken decoreren

Boeken zijn op veel verschillende manieren te gebruiken om sfeer te creëren in huis:

 • Sorteer de boeken in je huis bijvoorbeeld op warme kleuren en zet er een handjevol naast elkaar op een plank of open kast. Dit zorgt voor sfeer, maar doordat je ze op kleur sorteert, oogt het netjes en opgeruimd. Een open boekenkast vol boeken, die door elkaar staan en ook met verschillende hoogtes, oogt vaak rommelig en chaotisch. Probeer dit dus te vermijden.
 • Ga op zoek naar een mooi tafelboek en leg hem op de eettafel neer. Het nodigt uit om tijdens een kopje koffie het door te bladeren.
 • Daarnaast zorg je met een boek ook voor persoonlijkheid in jouw huis. Ga eens op zoek naar een tafelboek over je hobby. Dit zorgt meteen voor sfeer in huis door jouw persoonlijkheid terug te laten komen in je interieur.

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips om met weinig spullen meer sfeer in huis te creëren. Ik ben ook benieuwd of jij nog tips hebt. Laat dan ook gerust van je horen door een reactie achter te laten.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees dan dit artikel!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Petra

  Hai Billy, dank voor je heerlijke nieuwsbrief. Ik vind jullie nieuwsbrieven (van jou en Jelle) zo heerlijk om te lezen. Fijn opgezet, goede info en goede inspo.
  Ik mis in jouw artikel over “minimalisme en toch sfeer in huis” één belangrijk ding:
  planten! De sfeermaker! En hoeft heus niet te uitbundig te zijn.
  Misschien een leuke aanvulling op jouw lijst.
  Ik hoop nog lang van jouw nieuwsbrieven te kunnen genieten.
  Groetjes, Petra

 2. 🐐 Stefanie

  Wat ik zo lastig vind is de juiste lampen voor boven de eettafel die van ons is rond en voor bij de bank.

  Waar ik een hekel aan heb zijn de nieuwe tred waar je tegen het peertje aan kijk. Heeft u hiervoor tips?

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate