Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hoe je ervoor zorgt dat jouw interieur niet op die van een ander lijkt

Je bent ergens op visite en het valt je op dat dit interieur veel op die van jou lijkt. Hoe zorg je voor die unieke stijlelementen in jouw huis, zodat je huis en interieur meer persoonlijk wordt? Nadia geeft je een aantal fijne tips om jouw interieur niet op die van een ander te laten lijken.

Nadia Morsink

Billy van der Gaag

Nadia eet vegetarisch, geniet van een wandeling door de natuur en schrijft graag over interieur, duurzaamheid en minimalisme.

1. Maak een moodboard

Een interieur is een weerspiegeling van jezelf. Het is niet een kopie van een ander. Maar hoe kom je er nou achter wat bij je past? Mijn tip is om een moodboard te maken. Struin Pinterest af of pak die tijdschriften uit je kast en ga al knutselend aan de slag met jouw unieke interieur. Probeer plaatjes te vinden waar jij een goed gevoel bij krijgt. Let hierbij op de volgende elementen:

  • Prints en structuren zijn belangrijke factoren om mee te nemen in jouw moodboard. Houd je bijvoorbeeld van een kussen met een drukke print of een rustige print? Ga je liever voor een printjes behang of een effen muur kleur? Kijk bij het maken van een moodboard dus ook naar welke prints bij jou passen. Je hoeft niet letterlijk een kussen of behang uit te knippen natuurlijk. Prints zie je overal in terug.
  • Kleur kan een huis compleet anders laten lijken. Je kunt ze combineren waardoor er een contrast ontstaat, zoals zwart met wit. Mijn tip is om om je heen te kijken. Loop een winkel binnen en kijk wat kleur met je doet. Welke kleur zie je vaak terugkomen in je moodboard? Wanneer je deze kleur toepast in jouw huis en interieur, weet je vaak zeker dat je goed zit. Om originaliteit te creëren in jouw huis, kun je bijvoorbeeld 10 centimeter van het plafond meenemen om de muur optisch hoger te laten lijken. Maar ook een gekleurde prullenbak kan al een verschil geven. Wees creatief!
  • Er zijn heel veel verschillende vormen – neem dit ook mee in je moodboard. Wanneer je bijvoorbeeld veel ronde elementen ziet terugkomen in je moodboard, is het misschien een idee om voor een rond vloerkleed te kiezen of ronde lampen.
  • De materialen die je gebruikt zijn belangrijk om een uniek interieur te krijgen. Er bestaan heel veel materialen zoals hout, metaal, rubber, katoen, linnen en steen die ervoor kunnen zorgen dat jouw huis er anders uitziet dan die van een ander. Ook al heb je wel hetzelfde kleurenpalet gebruikt. Een houten vloer oogt al zo veel anders en warmer dan een tegelvloer. Ook de structuur is heel anders.

2. Voeg persoonlijkheid toe aan je interieur

Maak gebruik van persoonlijke items om je interieur een unieke touch te geven. Ga bij jezelf na welke reizen je hebt gemaakt, wat je hobby’s zijn en wat je graag doet in je vrije tijd. Je kunt bijvoorbeeld foto’s op een creatieve manier verwerken in je interieur.

Ben je fan van de zee? Leg wat gevonden schelpjes neer in een mooi schaaltje of hang een schilderij op met de zee. Zo maak je jouw interieur al snel uniek. Daarnaast kun je een kijkje nemen op de zolder van een familielid. Een oud spinnewiel of dat ene beeldje die altijd op de vensterbank stond van een grootouder kan een verschil maken. Op deze manier bestaat jouw interieur uit een aantal persoonlijke verzamelingen die een herinnering oproepen.

Ik heb ooit mijn moeder gevraagd of ik haar zolder op mocht om opzoek te gaan naar schilderijen die mijn oma vroeger maakte. Eén van die schilderijen hangt al een aantal jaren te schitteren in mijn slaapkamer. Het is een natuurlijk landschap en dat herinnert mij aan mijn geboorteplaats. Wat ik dan extra leuk vind, is dat ik de enige ben die dit schilderij heeft.

Lees ook: Inspiratie en tips voor het inrichten van je huis met weinig geld

3. Geef een item een andere functie

Je geeft je interieur een unieke uitstraling door een item een andere functie te geven. Heb je bijvoorbeeld een oude letterbak? Hang deze eens aan de muur en plaats daar souvenirs in van de reizen die je hebt gemaakt. Je kunt er ook een oud sieraad in leggen. Ik heb oude krukjes van de kringloop die ik gebruik om er een plant op te zetten.

Je zult merken dat jouw interieur straks omgetoverd is in een unieke en persoonlijke plek die je bij niemand anders tegen zal komen.

Heb jij nog tips om je huis en interieur een unieke uitstraling te geven? Deel deze dan in de reacties hieronder!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate