Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

De inkomsten- en uitgaven van Elsje (en hoe het haar lukt om 50.000 euro te sparen)

Veel mensen praten niet graag over hoeveel geld ze verdienen en wat ze uitgeven. Als gezin heeft Elsje totaal geen moeite om hierover te praten. Neem gerust een kijkje in hun huishoudboekje.

Elsje Blauwhof

Elsje is getrouwd en moeder van 2 jonge kinderen. Een vol, gezellig druk leven waar ze haar best doet om klein en bewust te leven. Ze heeft zes jaar in Zweden gewoond en is sinds een jaar weer terug in Nederland.

Simpel leven = veel geld sparen

De meeste mensen die ons (leren) kennen denken dat we niet veel hebben om uit te geven. We wonen in een kleiner huis, hebben geen auto en we hebben veel tweedehands kleding en spullen. We leven een redelijk simpel bestaan.

Met regelmaat zijn mensen dan ook verbaasd over onze plannen van financiële vrijheid. Hoewel ik met mijn parttime baan modaal verdien, krijgen we met onze kleine smederij toch een fijn extra inkomen.

Door strak te sparen hebben we in het afgelopen jaar zo’n 50.000 euro opzij kunnen zetten. Over de jaren heen hopen we dat dit groeit naar een mooi bedrag, waardoor we meer financieel onafhankelijk kunnen leven.

Overzicht van onze inkomsten en uitgaven

Het inkomen uit ons eigen bedrijf is erg wisselend. De maanden mei tot en met oktober zijn voor ons hoogseizoen. De overige maanden halen we minder inkomsten uit ons bedrijf.

Hieronder neem ik je mee in een gemiddelde maand. Een maand waar we voor ons doen normaal verdienen. Onze uitgaven zijn redelijk hetzelfde elke maand. Waarbij we elke maand geld opzij leggen voor grotere uitgaven – zoals woningonderhoud of een vakantie.

Vaste lasten per maand:

 • Hypotheek – 562 euro
 • Verzekeringen – 250 euro
 • Gas/water/licht – 80 euro
 • Internet/telefonie – 65 euro
 • School/opvang – 400 euro

Totaal: 1357 euro per maand

Variabele lasten per maand:

 • Boodschappen – 400 euro
 • Kleding – 60 euro
 • Uitjes/uit eten – 80
 • Woningonderhoud – 150 euro
 • Vakantie – 150 euro
 • Vervoer – 75 euro
 • Overige – 220 euro

Totaal: 1135 euro per maand

Inkomen per maand:

 • Mijn netto salaris – 2100 euro
 • Inkomen bedrijf netto – 3800 euro
 • Toeslagen/kinderbijslag – 440 euro

Totaal: 6340 euro per maand

Totale vaste en variabele lasten: 2492 euro
Totaal over: 3848 euro

Uit het overzicht is mooi te zien dat we eigenlijk grotendeels kunnen leven van mijn parttime salaris. Al het geld dat mijn man verdient wordt aan het eind van de maand opzijgezet en verdeeld onder onze spaar- en beleggingsrekeningen.

Op onze spaarrekeningen hebben we ook een pot achter de hand voor als ik of mijn man (tijdelijk) niet kan werken. Hiervoor hebben we ongeveer zes maanden opzij gezet. Blijken we meer geld nodig te hebben, dan kunnen we altijd aan ons beleggingsgeld komen.

Minimalisme in bankzaken

Minimalisme in je geldzaken kun je op veel verschillende manieren inrichten. Wij hebben ervoor gekozen om het volgende te doen qua bankrekeningen:

 • We hebben 2 gewone rekeningen – 1 voor de vaste lasten & 1 voor de variabele lasten.

Elke maand bedenk ik van tevoren wat er die maand gaat komen. Hier denk ik bijvoorbeeld aan vakanties of verjaardagen.

Aan de hand daarvan besluiten we hoeveel geld er wordt overgemaakt naar de variabele rekening. Dit varieert meestal tussen de 800-1200 euro. Meer dan dat kan er dan niet worden uitgegeven in die maand.

Alle vaste lasten staan op een andere rekening en worden grotendeels automatisch afgeschreven. Ook hier weet ik precies van tevoren wat de bedragen zijn. Voor de zekerheid staat er altijd een paar honderd euro extra op de rekening.

Van deze rekening hebben we geen pasjes – de rekening wordt enkel gebruikt voor het betalen van de vaste lasten.

Geld sparen en beleggen met veel potjes

Sparen gaat er wat minder minimalistisch aan toe. Naast onze gewone rekeningen hebben we een hele reeks aan spaarrekeningen.

 • Woningonderhoud
 • Extraatjes (bijvoorbeeld voor vakanties)
 • Onverwachte uitgaven (zoals een kapotte wasmachine)
 • Donaties
 • Noodgevallen (bijvoorbeeld als we langdurig niet kunnen werken)

Op deze spaarrekeningen storten we elke maand een bedrag. Tot we de pot hoog genoeg vinden om er voorlopig mee vooruit te kunnen.

Qua beleggen hebben we ook een paar rekeningen:

 • Studeren kinderen
 • Pensioen
 • Kinderen (een extra potje als ze 18 jaar zijn)
 • Financieel onafhankelijkheid

Op deze rekeningen storten we elke maand een vast bedrag – behalve op de onderste rekening. Op de laatste beleggingsrekening voor onze financiële onafhankelijkheid storten we al het geld wat we over hebben aan het eind van de maand. Dit bedrag kan oplopen van 700 tot 6000 euro.

Hopelijk kun je iets na het zien van ons huishoudboekje. Wellicht geeft het je ideeën om je eigen financiën anders in te delen. Of geeft het je inspiratie om met een kleinere portemonnee toch te gaan sparen.

Of wie weet zie je nog een mogelijkheid voor ons om het anders te doen. Deel al je tips en inzichten gerust, van elkaar kunnen we zeker leren.

Meer lezen over dit onderwerp:

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

8 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Marielle

  Hoi, ik heb net de e-cursus over sparen gekocht. Maar waar kan ik hem nu lezen? Want ik zie niets in mijn mail verschijnen of is er iets niet goed gegaan?

  Groetjes Marielle

 2. 🐐 Rura

  Mooi om te zien hoe anderen het aanpakken. Die financiële onafhankelijkheid is een groot streven van ons.
  Helaas hebben wij door omstandigheden maar een gezamenlijk inkomen van €1900,-
  We zouden het ook heel leerzaam vinden hoe daar nog meer uit te halen valt. Ook wij werken met potjes om diverse posten af te zekeren echter blijft hiervan sparen met twee pubers een uitdaging.

 3. 🐐 Wendy

  Met zo’n inkomen kan je makkelijk 50000 eur per jaar sparen, ik heb als alleenstaande heel wat minder inkomen!

 4. 🐐 Billy

  Hoi Marielle, dat is vreemd. Wil je ons een bericht sturen naar [email protected]? Dan helpen je daar direct verder!

 5. 🐐 maureen

  hallo,
  even een reactie van mij op het sparen van 50 000 euro. eerlijk gezegd vind ik dit niet relevant. wie o wie heeft er een inkomen met twee van meer dan 2000 euro?
  ik ben alleen en heb een super inkomen (in mijn ogen toch) van 2000 euro. met een afbetaling van 600 euro schiet er veel over. maar er zijn ook heel veel vaste kosten. ik kan alsnog 200 à 500 euro per maand opzij zetten naargelang de omstandigheden. een machine stuk en aan vervanging toe? een technieker die moet komen om een probleem. de electriciteits en gasrekeningen die de pan uit swingen… ik weet niet of ik het nog lang vol kan houden dat sparen, maar ik heb het dan toch gedaan zolang ik kan.

 6. 🐐 Anna

  Hoi,

  Wat goed om te zien dat jullie lekker kunnen sparen. Het valt me op dat onder dit soort artikelen vaak reacties komen van mensen die minder verdienen of te besteden hebben, maar dat betekent niet dat jouw gezin onzorgvuldig om gaat met jullie geld ofzo. Ik vind het een heel net overzicht en cool dat jullie ook de no spend month hebben gedaan. En heel goed dat je een financiële buffer achter de hand hebben. Ik vraag me wel af, is 150 euro genoeg voor huisonderhoud of betalen jullie de grotere klussen van de spaarrekening buiten de 150 euro? Ik kom zelf op 500 euro pm voor huisonderhoud maar dat is ook inclusief langetermijnklussen zoals het dak over 5 naar etc. Ook zie ik geen kopje “auto”, ik denk dat een autovrij bestaan ook veel financiële vrijheid geeft en een auto is minder noodzaak dan de meeste mensen denken. Prima gepland en ga zo door!

 7. 🐐 Sadie

  Ik heb zelf ook twee kleine kinderen, maar wat ik niet snap is dat je maar 60 euro aan kleding uitgeeft voor het hele gezin (hoe dan??) en 250 aan verzekeringen (alleen onze zorgverzekeringen samen zijn al 250 en daar komen alle andere verzekeringen dan nog bovenop).

  Het komt op mij niet realistisch over. Vergeet je niet het een en ander?

 8. 🐐 Elsje

  Hoi Sadie, dankjewel voor je reactie. Het kleedgeld staat op 60 euro, omdat we 80% van al onze kleding krijgen via vrienden en familie die het doorgeven (mijn man draagt bijvoorbeeld oude kleding van mijn broer). Schoenen en mijn ondergoed kopen we wel nieuw. De rest wat we moeten kopen is tweedehands.

  Qua zorgverzekering hebben wij het minimale met grootste eigen risico. Dat is voor 2 personen 180 euro per maand. Aangezien we geen auto hebben, hebben we alleen woonhuisverzekering, levensverzekering en aansprakelijkheidsverzekering.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate