Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

7 tips voor een opgeruimde slaapkamer

In de slaapkamer kom je tot rust en daarom is het belangrijk dat deze ruimte goed opgeruimd is. Maar hoe kun je snel, makkelijk en effectief je slaapkamer opruimen?

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Juiste plek ontdekken voor een opgeruimde slaapkamer

Iedere slaapkamer is anders, dus soms is het even goed zoeken naar geschikte – soms verborgen – opbergruimtes. Een vaak beschikbare plek is natuurlijk onder het bed. Dit is loze ruimte waar vaak niets mee gedaan wordt.

Daarnaast kun je plankjes ophangen voor meer opbergruimte, een extra grote kledingkast nemen om meer spullen in kwijt te kunnen of een nachtkastje met extra opbergruimte te kiezen.

2. Voor het oog

Een opgeruimde slaapkamer zorgt voor rust in je hoofd; door al die losse troepjes niet te zien, zijn er minder stoorzenders (oftewel ruis) waardoor je meer ontspanning ervaart. Heel belangrijk voor in een slaapkamer.

Zorg er daarom voor dat voor het oog je slaapkamer opgeruimd is. Dat betekent een opgemaakt bed, volledig opgeschoven gordijnen en de kastdeuren van je kledingkast dicht. Dat scheelt al een hoop.

3. Slapen en leven scheiden

In een woonkamer ben je veel en heb je vanzelfsprekend veel rommel: post, tijdschriften, memobriefjes, boeken enzovoort. In je slaapkamer moet je deze rommel proberen te vermijden. De slaapkamer is de ruimte waar je enkel slaapt en dus veel minder leest.

Natuurlijk kun je hier af en toe een boek leven en je even helemaal terugtrekken, maar het actieve leven speelt zich hier niet af. Hierdoor zorg je er automatisch voor dat je minder hoeft op te ruimen in de slaapkamer.

4. Een kledingkast in je slaapkamer

In de eerste tip werd het ook al even benoemd: een grote kledingkast is van groot belang (zo ruim je je kledingkast op). Je kunt beter een paar grote meubels in je (slaap)kamer neerzetten, dan kleine, niet-functionele items en overal losse rommel. Door een grote kast te kiezen heb je genoeg opbergruimte voor kleding, schoenen, beddengoed, boeken; noem het maar op.

Eventueel kun je op de kast nog wat extra bakken neerzetten waar je seizoensgebonden kleding of accessoires in opbergt voor extra ruimte.

5. De bekende stoel

Iedereen kent de bekende stoel in de buurt van de kledingkast: schone, vuile, gedragen en ongedragen kleding stapelt zich – vaak op een stoel – op, totdat alles van de kast verplaatst is naar deze stoel. Niet doen.

Probeer alles direct terug te hangen in de kast (zolang het natuurlijk niet stinkt). Eigenlijk geldt dat voor alle items in de slaapkamer. Door direct alles terug te leggen wat je gepakt hebt, voorkom je dat jouw slaapkamer één grote zooi wordt.

Heb je spullen toch vaak nodig? Bedenk hier dan een handige opbergoplossing voor. Zo heb ik een mandje naast mijn bed staan met dingen die ik regelmatig gebruik: een flesje water, neusspray, oogmasker en een boek wat ik op dit moment aan het lezen ben. Zo heb ik alles binnen handbereik, zonder dat het er rommelig uitziet.

6. Stem de meubels op elkaar af

Opruimen is natuurlijk een praktische bezigheid, maar ook het interieur kan doorslaggevend zijn in het feit of een slaapkamer er opgeruimd uitziet ja of nee. Door meubels als een kledingkast, bed en nachtlampjes in dezelfde stijl te kopen, krijg je meteen een rustig aangezicht. Kleuren als lichtblauw, lichtroze en wittinten helpen bij het ontspannen en daarmee ideaal voor de accessoires in de slaapkamer.

Lees ook: Decoreren kun je leren – 18 tips voor een klein budget

7. Houd je slaapkamer rustig – geen gek gedoe

Hoewel een slaapkamer inrichten natuurlijk heel leuk is, moet je streng voor jezelf zijn: kies vooral niet te veel meubels en/of accessoires. De slaapkamer is dé ruimte in huis om lekker te ontspannen en te relaxen en dat lukt niet in een drukke kamer. Kies dus niet veel heel extreme lampenkapjes, gekke accessoires of gordijnen met een gekke, drukke print. Deze kun je beter als eye-catcher in woonkamer neerzetten.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

9 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 marlies

  Wij hadden gelukkig geen plek voor de beruchte ‘ijsberg’stoel. Toch miste ik een plek waar ik mijn gedragen kleren kon uithangen die ik de volgende dag weer aan ging trekken. We hebben nu een oplossing waar we heel blij mee zijn: 4 haken aan de muur. ‘s avonds hangen we daar onze kleren aan op. Het stapelt niet meer zo op als op een stoel en het scheelt heel veel ruimte!

 2. 🐐 Innas

  Heb al een jaar en nog wat en ijsberghoop. Veel tijdschriften en andere zaken, die ik in mandjes heb opgeborgen voor een moment van te gaan opruimen. de stapel is nog niet opgeruimd wel ligt er een mooie zomer deken er overheen. Ik ga nu de tips deel voor deel uitwerken voor mijn slaapkamertje. Blij met jullie initiatief van so chicken. Zal mij weer melden hoe het mij vergaan is. Structuur na een beroerte was mijn zoektocht op het net. Ik vond jullie. Ga nu alle tips verwerken in mijn dagelijks systeem. Zegen en groet en nog meer innovatieve ideeën. Ik zie het Licht weer gloren. Bedankt Jelle. Hulp van jouw kant, die blijdschap en een stuk zelfstandigheid weer terug geeft. Ik ben zo blij, nu doorzetten. Ik kan het best wel. Merci, denk de chocolade er maar bij. take care.

 3. 🐐 Vroon

  Ik mis de belangrijkste tip voor een goede slaap en een rustige slaapkamer. Geen mobieltjes, computers, tv’s of laptops in de kamer. Het blauwe licht heeft een funeste werking op de hormoonproductie van de pijnappelklier, waardoor inslapen en doorslapen ernstig verstoord wordt. Het zou het beste zijn om vanaf een uur of twee, maar minimaal een uur voor het slapen gaan deze apparaten niet meer te gebruiken.

 4. 🐐 leukegeit

  Dat is zeker een goede tip Vroon, dankjewel! We proberen zelf ook om het gebruik van de telefoon voor het slapen gaan tot een minimum te beperken.

 5. 🐐 Mia

  Leuke tips… Alsje een grote kamer hebt. Ik heb de kleinste en er is geen ruimte voor een kast, laat staan een grote. Persoonlijk heb ik geen kast van een rommelige kamer omdat ik een hoogslaper heb en alleen de bovenste helft van de kamer zie als ik ga slapen

 6. 🐐 Pim

  Ik heb een volwassen lavendelstek en een dieprode, geurende roos, waarvoor ik nu ineens een plek heb gevonden. Onder het slaapkamerraam! Ik begrijp dat deze twee planten ook elkaar nog behoeden voor ongedierte, dus gaan ze morgen eindelijk definitief de grond in. Fijn, weer twee planten, oververhuisd van onze vorige tuin, Bedankt voor het goede idee.

 7. 🐐 Renate

  Super tips; echt blij mee. Zijn er nog extra tips voor pubers?

 8. 🐐 Nathalie

  Die bekende stoel waar gedragen kleren op belanden. Mijn man en ik hebben er allebei 2! Hoe doe je dat als je zowel werkkleren als vrijetijdskleren hebt? Ik vind het er erg rommelig uitzien maar ik doe gedragen kleren (meestal) niet terug in de kast. Soms draag ik dingen 1x voor een verjaardag maar ze hoeven dan nog niet in de was. Thuis draag ik meestal makkelijke en warme kleren en dan draag ik het tot het de was in gaat. Graag zou ik een oplossing zien voor deze berg kleren.

 9. 🐐 Sophie

  De beruchte stoel was hier het bad. Voor er iemand in bad kon moest je eerst een halve kleerkast verhuizen…. pyjama’s, sportkleding, etc’… ik was het ook beu! Ik heb uiteindelijk in de hal 4 schoen bakjes van Ikea gehangen boven elkaar. Iedereen moet daar s morgens zijn pyjama in doen. Ik leg er ook sportkleding in die nog eens aan kan, mijn zoon zijn voetbal kleren indien nog niet vuil… Ik moet nog vaak zeggen, leg in het je bakje! Maar het bad is leger, meer rust!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate