Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Mijn 8 manieren om je inkomen te verhogen

Wil je graag extra inkomen genereren, zodat je extra geld verdient? Er is vaak meer mogelijk dan je in eerste instantie dacht. In dit artikel deel ik dan ook graag mijn tips voor het verhogen van je inkomen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Extra inkomen genereren – er is meer mogelijk dan je denkt

Het lijkt soms onmogelijk als je van je inkomen verhogen een hoge prioriteit hebt gemaakt. Je hebt je handen al vol aan je huidige werk en de gedachte alleen al om voor jezelf te beginnen, maakt je onrustig. Snap ik. Doe dan ook vooral wat goed voelt voor jou.

Toch denk ik dat er vaak echt veel meer mogelijk is dan je zou verwachten. De vraag is dan alleen: “Wat kun je dan allemaal doen om extra inkomen te genereren?”

Hieronder geef ik mijn 8 tips die je hiermee kunnen gaan helpen. Laten we snel aan de slag gaan! ⤵️

1. Side business beginnen

Wil je naast je huidige werk wat extra geld verdienen? Dan is het opzetten van een side business geen gek idee. Je kunt denken aan iets eenvoudigs als het nemen van een krantenbaan, afwashulp worden in de horeca of jezelf als gids of host aanbieden op een platform als Airbnb. Wat het ook is – ieder uur dat je extra werkt gaat je helpen om je inkomen te verhogen.

Wil je liever je kennis delen en iets opbouwen? Dan raad ik je aan om een blog te beginnen. Op mijn blog schrijf ik al jaren over onderwerpen die me interesseren – zoals groen wonen, financiën en plantaardige recepten. De website trekt inmiddels maandelijks ruim 300.000 bezoekers, maar zoals met alles begon ik met slechts een handjevol mensen die mijn artikelen lazen. Het opbouwen van een blog kost tijd. Kijk je naar de lange termijn en heb je nu tijd over die je graag wilt investeren? Lees dan mijn artikel met tips om een blog te beginnen.

2. Meer lezen over je onderneming laten groeien

Ben je ondernemer, maar wil je je bedrijf naar een volgend niveau tillen? Verdiep je dan wat meer in de onderwerpen die dit mogelijk gaan maken. Je zult deze stap zelf moeten zetten – dat is zowel een uitdaging als een kracht. 💪

Een aantal voorbeelden:

 • Wil je meer bezoekers trekken naar je blog, waarmee je inkomen uit advertenties en/of affiliates toe zullen nemen? Lees je dan meer in over onderwerpen als SEO en content marketing (zoals dit SEO boek). Deze kennis kun je direct toepassen in het schrijven van artikelen.
 • Kijk je op tegen acquisitie plegen, maar is het wel nodig om je bedrijf te laten groeien? Lees je dan wat meer in over dit onderwerp. Acquisitie plegen kan agressief op je overkomen, maar bedenk dat er betere manieren van acquisitie zijn dan die telefonische verkopers van energie aanbieders. 😉
 • Jij bent zelf meestal de grootste valkuil van je onderneming. Besteed werkzaamheden uit waar jij tegenop ziet en waar een ander misschien wel beter in is.

3. Onderhandelen over je salaris of samenwerkingen

Een goede manier om je inkomsten te verhogen is door je werkgever om salarisverhoging te vragen is. Vaak komt dit ter sprake bij een verandering van functie of tijdens een functioneringsgesprek. Is het voor je gevoel tijd voor een salarisverhoging, vraag dan een gesprek aan met je leidinggevende en kijk wat er mogelijk is.

Tip: mijn advies is om dit niet te doen als er net een ontslag- of bezuinigingsronde op je werk is geweest. 😬

Heb je een eigen bedrijf en heb je te maken met opdrachtgevers?

 • Vraag eens na bij andere ondernemers in hetzelfde vakgebied wat hun tarief (en bereik) is. Op basis hiervan kun jij je tarief bijstellen.
 • Kijk of je extra’s kunt verkopen – positie in de nieuwsbrief, delen via social of een tweede samenwerking met korting aanbieden. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.
 • De tarieven in online campagnes (samenwerkingen die ik heb) zijn doorgaans niet erg hoog. Veel opdrachtgevers geven aan te werken met krappe budgetten. Door vast te houden aan mijn tarief sla ik veel opdrachten af. Aan de opdrachten die wel doorgaan kan ik genoeg tijd besteden zonder het af te raffelen.

4. Eigen producten ontwikkelen

Sinds ik ben begonnen met het aanbieden van eigen online producten is mijn inkomen aanzienlijk toegenomen. Ja – met mijn blog heb ik al het nodige bereik, maar ik ken ondernemers die met veel minder bezoekers hun inkomsten hebben weten te verhogen door eigen online producten aan te bieden.

Eerder schreef ik al eens een artikel over hoe je een online cursus maakt. In dit artikel deel ik de redenen waarom ik een online cursus heb gemaakt, de hobbels die ik heb gehad tijdens het ontwikkelen ervan + het vergroten van mijn inkomen. 💪

5. Passief inkomen opbouwen

Wat is een passief inkomen en hoe bouw je dit op? Ik zeg altijd vrij simpel dat passief inkomen opbouwen het tegenovergestelde van uurtje factuurtje is. Het ligt iets genuanceerder, maar komt vrijwel op hetzelfde neer.

Het opbouwen van een passief inkomen is inkomen waar je niet steeds voor hoeft te werken. Je hoeft geen uren te maken om geld te verdienen. Hoe kun je jouw geld voor je laten werken?

Een paar ideeën:

 • Geld beleggen kán zorgen voor een hoog rendement, waardoor je je inkomen verhoogt zonder er zelf mee bezig te zijn (zie ook tip 8).
 • Onderneming automatiseren, waardoor je zelf minder aan de knoppen hoeft te zitten. Denk aan een uitgebreide FAQ op je website, zodat niet alle vragen in je mailbox belanden (bespaart veel tijd en dus ook geld).
 • Met een blog kun je passief inkomen inbouwen – denk aan advertenties, affiliate inkomsten en eigen producten. Advertenties verdwijnen niet na een werkdag (blijven de hele dag zichtbaar) en mijn online producten zijn de hele dag door te koop, zonder dat ik 24 uur per dag achter mijn laptop hoef te zitten.

6. Een kamer, huis of auto verhuren – het loont echt

De afgelopen jaren heb ik vaak gebruik gemaakt van Airbnb – een populair platform waarmee je een kamer (of je hele huis) per nacht kunt verhuren. Ik vind het altijd leuk om even een praatje te maken met de bewoners van het huis (als ze er zijn). Het verrassende vond ik altijd dat best veel bewoners aangaven dat ze een groot deel van hun inkomen (of helemaal) halen uit de verhuur van een kamer of huis op de site.

We hebben een elektrische auto die niet zo vaak wordt gebruikt. Als je je auto zou aanmelden op een online platform voor deelauto’s – SnappCar – dan zou je zo’n 30 tot 120 euro per dag kunnen verdienen als je je auto zou verhuren aan mensen die in de buurt wonen. Zeker het overwegen waard.

7. Je kennis inzetten om je inkomen te verhogen

Iedereen heeft kennis en ervaring in huis. De één is bijvoorbeeld goed in het leggen van laminaat, een ander in het vertalen van teksten. Zet jouw kennis in om je inkomen te verhogen.

Je kunt via je eigen netwerk delen dat je deze werkzaamheden erbij gaat doen. Je kunt er ook voor kiezen om je diensten aan te bieden via websites als freelance.nl of upwork.com (beide voor online werkzaamheden – zoals het vertalen van teksten, maken van websites, SEO klussen, etc.). of meer kluswerkzaamheden via een website als werkspot.

Ga je dit soort werkzaamheden doen naast betaalde arbeid? Check bij de belastingdienst altijd hoeveel geld je extra mag verdienen, voordat je hierover belasting moet gaan betalen.

8. Beginnen met beleggen en/of duurzame lening uitdelen

Zoals je weet ontvang je op een spaarrekening op dit moment weinig rente. Geld beleggen kan een volgende stap zijn om extra inkomen te krijgen. Het brengt ook risico’s met zich mee. Je kunt je geld (deels) kwijtraken. Het advies is dan ook om alleen geld te beleggen dat je kunt missen.

Beleggen klinkt ook als een grote stap en complex, het kan je flink rendement bezorgen (zoals ik doe via DeGiro). Het is goed om je goed in te lezen voordat je begint met beleggen. Ik zal binnenkort eens een uitgebreider artikel schrijven over beleggen.

Onlangs stuitte ik ook op het crowfunding platform Lendahand waarmee je geld kunt investeren in ondernemers in ontwikkelingslanden. Met het geld dat je investeert kunnen bedrijven worden gestart, banen worden gecreëerd, duurzame energiebronnen worden opgericht, etc.

De moeite waard om mee te nemen in dit overzicht, want je ontvangt tot wel 7% rente per jaar. Je ziet hoelang de looptijd van de lening duurt en krijgt eens per half jaar (of per jaar) uitgekeerd.

Lendahand crowdfunding projecten
Het eerste project waar ik in heb geïnvesteerd op Lendahand.

Wil je ook aan de slag met Lendahand? Gebruik dan mijn kortingscode 6UQP-63Y2-92AQ als je je aanmeldt op hun site. Niks gesponsord hoor – ik deel de kortingscode, omdat ik zo enthousiast ben over Lendahand. Dat houdt in dat wanneer jij je aanmeldt, ik ook 25 euro tegoed krijg. 🥳

Tips om je financiële vrijheid te vergroten

Bundel budget geldstress stuwdamtheorie

Eerder stoppen met werken en je financiële vrijheid vergroten? Ga dan in het Broednest aan de slag met het interactieve stappenplan om je financiële vrijheid te vergroten. Je ontvangt boordevol tools en tips om beneden je stand te leven. 👌

In dit stappenplan leer je om vrijer te worden door minder geld nodig te hebben. Door beneden je stand te leven vergroot je je financiële veerkracht.

In dit stappenplan doorloop je verschillende tips en technieken die je vooruit helpen. Zodat je uiteindelijk meer vrijheid en levenskwaliteit uit je geld te toveren.

Gratis deelnemen aan dit stappenplan

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Martin Wagenaar

  Beste Billy,

  Dank je wel voor je artikel.
  Ik mis wel een ding; ethiek.
  Shareholder value en korte termijn geld maakt onnoemelijk veel kapot in de wereld.
  Goed beleggen zou ook ethisch beleggen moeten zijn volgens mij.
  De ASN Bank is een mooi voorbeeld van verder kijken dan alleen ‘geld maken’.
  Als je dat nog toevoegt zou het helemaal een goed stuk zijn.
  Groeten, keep up the good work, Martin

 2. 🐐 Ramon

  Een sidebusiness naast je huidige inkomen is wel de manier om wat extra’s op te bouwen. Het mooie is dat je dit geld ook allemaal opzij kunt zetten. Online zijn er talloze mogelijkheden om een sidebusiness te starten. Goed artikel!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate