Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Verzorging van je kamerplanten – Waarom gaan mijn planten altijd dood?

Vraag je je ook af waarom planten bij jou altijd dood gaan? Geen nood, vanaf nu blijven je kamerplanten weer in leven! Bekijk hoe je af kunt rekenen met je dode kamerplanten en zie onze verzorgingstips.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Iedere plant kent een eigen verzorging

De ene kamerplant houdt er van om in de schijnwerpers te staan en dus voldoende licht te krijgen. Een andere plant houdt zich op de vlakte en wil op een schaduwrijk plekje in huis staan. Veel mensen denken dat alle planten hetzelfde zijn, maar komen uiteindelijk tot de conclusie dat dit niet altijd zo is.

Waarom gaan jouw planten altijd dood? Onze 4 verzorging kamerplanten tips voor je op een rij.

1. Teveel water is killing voor een kamerplant

Het is een fabel om te denken dat iedere plant één keer per week water nodig heeft. Dit verschilt per kamerplant hoeveel water het nodig heeft.

Een tip om onnodig water niet door de plant op te laten nemen is om potscherven of absorberende korrels onder in de plantenpot te leggen. Zij nemen het onnodige water op, die de plant anders teveel zou hebben.

Ben je slecht in het water geven van je kamerplanten? Neem dan leerachtige planten (zoals hulst) – deze kamerplaten hebben erg weinig water nodig en zijn dus makkelijk te onderhouden.

2. Geef de kamerplanten de juiste hoeveelheid licht en warmte

Groene planten kunnen over het algemeen goed tegen donkere plekken in huis. Dit in tegenstelling tot alle andere planten. Zij hebben voldoende licht nodig. Zorg er wel voor dat planten niet in de directe volle zon staan. Houd er ook rekening mee dat kamerplanten niet te dicht bij de verwarming staan en tegen het raam staan om zo verbranding of bevriezing van de bladeren te voorkomen.

3. Zorg voor geschikte aarde voor de plant

Kamerplanten hebben net als ons behoefte aan voedingsstoffen. In het geval van kamerplanten zijn dit natuurlijke mineralen en zouten, die zij halen uit de aarde waarin zij gepot zitten. Lees op het etiket van de kamerplant welk soort aarde het best geschikt is voor de plant om de plant zo de beste voeding te geven.

4. Betere verzorging van je kamerplant – maak een druppelbevloeiing

Druppelbevloeiing zorgt ervoor dat je kamerplanten altijd worden voorzien van water. Je kunt het vast wel ergens kopen, maar een snelle en goedkope manier om zelf je eigen druppelbevloeiing te maken.

  1. Pak een klein waterflesje (0,5L) en knip hier een groot stuk af tot je een soort trechter overhoudt.
  2. Boor een klein gaatje in de dop en test het door in de trechter een laagje water te gieten. Komt er geregeld een druppel water uit, dan is het gelukt.
  3. Duw de afgeknipte waterfles een stuk in aarde bij de kamerplant en giet hier wat water in.

Op deze manier zal je plant op een regelmatige basis water krijgen en kun je het niet meer vergeten (als je niet vergeet om de druppelbevloeiing af en toe van water te voorzien natuurlijk).

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Bas

    Leuk en uitgebreid artikel over planten verzorgen. Met plezier gelezen!

  2. 🐐 Marjan

    Een boek over werken met de maan bracht me het volgende: als de maan (let op: niet de zon!) in een waterteken staat: kreeft, schorpioen of vissen; juist dan overvloedig water geven…verder eigenlijk niet tenzij de plant zichtbaar dorst lijdt. Mijn planten doen het er goed op. Om er achter te komen wanneer de juiste momenten zijn: de maanagenda, de sterren- en planeten kalender, maar ook internet kunnen je meer vertellen. Het komt neer op ongeveer 3X in de maand water geven…wat handig uit kan komen als je eens langer weg bent. Mijn planten kunnen er twee weken tegen.

  3. 🐐 Monica

    Goedemorgen, ik heb een potos van ongeveer 8 jaar, van een kleine tak werd een mooie potos met muskusstok die ik later in een grote vaas plaatste om takken van spontaan geteelde potos en muskusstok te huisvesten. Hield ongeveer 6 jaar op de trappen van een gebouw met goed licht en een temperatuur van ongeveer 15 graden. Ik ben verhuisd en heb het 2 jaar op de veranda gezet en tot nu toe zo goed. Ik stopte het in een doos en verscheept met een platform in Zuid-Duitsland, waar ik nu woon. L Ik ben binnen een paar dagen in het huis geweest met een temperatuur van ongeveer 20 graden (huis dat niet hoeft te worden verwarmd omdat het goed geïsoleerd is) maar de bladeren werden geel, dus ik legde het op het balkon waar het de zon kostte (toen het uitkwam … .) zwak en nooit warm van 9 uur tot 13 uur en weken was het prima. Het sneeuwde en de nachttemperatuur zakte naar -7, ‘s ochtends zakte de plant ineen, weekte in water en de bladeren waren slap en donker. Ik stop het in een paar dagen terug in de muskus. Ik heb het altijd een of twee weken met niet te veel water in de schotel gedrenkt. Ik heb het nooit bevrucht. Ik heb nog nooit ongedierte gehad. Hoop ik dat je terug zult keren naar een mooie plant? Wat moet ik doen?

    Thuis heb ik nog een potos gekocht die een jaar lang aan het plafond hangt en goed leeft, geniet van een uitstekende gezondheid.

    Monica

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate