Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Fruitvliegjes in huis – wat te doen tegen fruitvliegjes?

Fruitvliegjes in huis - ze lijken de hele keuken te hebben overgenomen. Help! Geen zorgen, wij zijn je redder in nood en geven je tips om je huis vrij te maken van fruitvliegjes.

🐐 Dit artikel is geschreven door Jolanda.

Waar komen fruitvliegjes in huis op af?

Fruitvliegjes komen op etensresten, overrijp fruit en (zoete) alcohollucht af. Ze reageren het meest op hun reukzin. Met name als het warm is verschijnen ze in je keuken. De vrouwtjes fruitvlieg vindt hier haar ideale plek om eitjes te leggen. Ze legt in korte tijd heel veel eitjes. Et voilà daar heb je de fruitvliegjes aanval.

Maar wat te doen tegen fruitvliegjes?

Hieronder hebben we drie suggesties om je keuken weer terug te winnen van de fruitvliegjes attack. Erg effectief en simpel om toe te passen al zeggen we het zelf. Wat kun je doen tegen fruitvliegjes?

 1. Witte wijnazijn. Een hele simpele en goedkope tip: Doe wat witte wijnazijn in een glas, doe hier een beetje zeep bij en alles even goed roeren. Neerzetten en niet meer aankomen. Als je een paar uur later weer kijkt, zie je al heel wat fruitvliegjes op de bodem liggen.
 2. Wijn en fruit. Heb je nog wat zuur geworden wijn over na een gezellige avond? Doe de zure wijn in een glas en leg hier een stukje zoet fruit in. Span nu wat plastic folie over de bovenkant, en zet het aan de zijkant vast met een elastiekje. Prik aan de bovenkant een paar kleine gaatjes. Nu kunnen de fruitvliegjes er wel in, maar niet meer uit.
 3. Stofzuigen met vlooienpoeder. Zuig wat vlooienpoeder (zoals hier te koop via bol.com) op en daarna de fruitvliegjes. Ze gaan dood in de stofzuigerzak. Zonder vlooienpoeder heeft stofzuigen geen effect, want dan kruipen ze er vrolijk weer uit.

Fruitvliegjes in huis voorkomen – hoe doe je dat?

Bovenstaande tips zijn voor wanneer je al fruitvliegjes in huis hebt. Natuurlijk kun je beter proberen te voorkomen dat ze in jouw huis een heerlijk onderkomen vinden. De vraag is natuurlijk hoe je fruitvliegjes in huis voorkomt? Lees onze tips.

 • Vanzelfsprekend ruim je alles goed op, zorg dat alle etensresten niet op je aanrecht blijven slingeren
 • Houd het schoon, maak je aanrecht meteen schoon nadat je eten hebt klaargemaakt. Doe dit niet met een schoonmaakmiddel dat naar fruit ruikt, daar komen de fruitvliegjes juist weer op af.
 • Vervang alle schoonmaaksponzen en vaatdoeken elke dag.
 • Vervang de vuilniszak regelmatig, en maak de vuilnisbak schoon.
 • Basilicum en lavendel geven een sterke geur af waar de fruitvliegjes niet van houden. Zet dit in je keuken/aanrecht, hierdoor zullen ze je keuken minder interessant vinden.
 • Ook kruidnagel vinden ze geen fijne geur. Dit kun je neerleggen op plaatsen waar je veel last hebt van fruitvliegjes. Ze zullen hier wegblijven.
 • Doe gft resten meteen in de bak buiten, en niet in een bakje op het aanrecht.
 • Houd je fruitschaal in de gaten op rot geworden fruit.
 • Leg vers fruit zoveel mogelijk in de koelkast.
 • Als het ‘s avonds iets afkoelt, zet dan de ramen open tegenover elkaar. Hierdoor ontstaat een luchtstroming. Hier houden fruitvliegjes niet van. En je huis is weer lekker fris en geventileerd!
 • Een soortgelijke oplossing is een elektrische ventilator bij je fruitschaal neerzetten. Hierdoor kunnen ze namelijk minder goed op je fruit landen.

Succes met het vangen van de fruitvliegjes!

Wat is jouw ideale tip voor het vangen van fruitvliegjes? Laat jouw tip hieronder in een reactie achter!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

19 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Nell

  Dat van basilicum klopt niet. Heb een plant in de keuken staan en ook daar zitten ze heel graag bij. Ik zet altijd een glazen schaaltje met een druppel afwasmiddel en een scheutje azijn. Al veel uit geprobeerd en dit helpt bij mij het beste.

 2. 🐐 tina de Bock

  Kruidnagels helpen inderdaad twee bij fruitschaal neergelegd geen fruitvlieg meer gezien.

 3. 🐐 tina de Bock

  Nieuwe manier van koperpoetsen, gisteren gedaan en werkt geweldig. Koper insmeren met sponsje met wc-eend, even in laten trekken met schoon water naspoelen. Het ziet uit als nieuw, kost weinig energie.

 4. 🐐 Esmee

  Ik heb fruivliegjes vangeer van het merk doctor clean gekocht. Was redelijk goedkoop en viel niet op, is gewoon een appeltje…Nergens geen last meer van..

  x Esmee

 5. 🐐 Rianne

  Hoi, Ook hier de kruidnagels uitgeprobeerd. Het lijkt goed te helpen! Dank voor de tip!!!

 6. 🐐 Richard

  Je kan ook een fles wijn of bier laten staan, een paar druppels afwasmiddel in laten druppelen. Let er wel op dat het direct in de wijn of het bier valt, anders ruiken de fruitvliegjes het en verklein je de kans om ze te vangen. Maak een papieren trechter, zet deze op de opening. Is een kwestie van tijd dat ze door de trechter vliegen. Eenmaal binnen, kunnen ze niet eruit en voila.. ze verdinken uiteindelijk. Probleem opgelost 🙂

 7. 🐐 Siet

  Ik gebruik een plastic bakje met deksel van de afhaal, vul het met een beetje gft van die dag, laat het dekseltje een klein beetje open en de fruitvliegjes komen dan in het bakje. Ik sluit voorzichtig het bakje en laat de vliegjes buiten vrij.

 8. 🐐 Anne

  Ik heb ook gelezen dat ze niet van vlees houden, nou ze zitten het liefst op het eten van de poezen 🙁

 9. 🐐 marieca

  Ik heb glaasjes van jam gevuld met water azijn zoetigheid en afwasmiddel.Er komen veel fruitvliegjes opaf maar er zitten er nog meer elders.Zelfs in mijn koelkast die iedere dag schoonmaak. Ik weet geen raad meer.

 10. 🐐 Ellen

  Ik doe wat appelazijn en een drupje vaatwasmiddel in een kommetje dat ik afdek met huishoudfolie en daar een gaatje in maak. Werkt prima!

 11. 🐐 Ninja 100% natuurlijk

  Veel tips die we hier lezen werken wel een beetje, maar kosten veel tijd en gedoe. Daarom raden wij uiteraard de Fruit Fly Ninja aan. Een kleine en eenvoudig fruitvliegvanger in de vorm van een flesje. De lokstof zit er al in, dus alleen de dop eraf draaien en met de handige stick & go sticker plak je deze eenvoudig bij de prullenbak of fruitmand waar de meeste fruitvliegjes zitten. Er zijn op internet veel doe-het-zelf tips te vinden en er zijn ook andere vallen te koop. Onze 100% natuurlijke fruitvlieg vanger wordt inmiddels gebruikt door duizenden horecabedrijven en supermarkten in Nederland en buitenland.

 12. 🐐 Vroon

  Je moet fruitvliegjes niet vangen. Maar voorkomen. Buiten de tips over afval ook nog de volgende tips. Fruit niet bewaren op de fruitschaal maar in de koeling. Wat niet in de koeling kan (bananen of b.v, perziken die je wilt lagen afrijpen) in een hermetisch afgesloten doos doen. Bij kamerplanten zorgen dat de aarde niet te nat is. Ook daar kunnen fruitvliegjes zich anders bevinden. Mijn ervaring is dat die vallen maken dat je hele huis juist vergeven is van de fruitvliegjes. Sinds ik zorg dat er gewoon helemaal niets te eten of te verstoppen valt heb ik nooit last van fruitvliegjes. Nu al tientallen jaren niet.

 13. 🐐 Tina de Bock

  Fruitvliegjes hebben een hekel aan bleekselderij. Bij toeval gisteren ontdekt gisteren in afvalbakje bij ander afval gedaan.Geen fruitvlieg meer te bekennen.

 14. 🐐 Joyce

  Waar is fruit fly ninja tekoop gewoon winkrel esmee of jij hebt gekocht

 15. 🐐 Stef

  Ik heb al zo’n appel ding gehaald maar ze komen net zo hard weer terug wat kan ik nog doen
  Bedankt voor de info
  Stef

 16. 🐐 B.Schouten

  Ik heb zo’n lamp met UV licht neergezet met stroomdraadjes om die lamp heen. Ik was in 1 dag/nacht van alle fruitvliegjes af,want die waren allemaal geëlectrocuteerd!!!

 17. 🐐 Ruth

  Ze houden ook niet van munt of lavendel. Ik heb een afvalbak je in mijn keukenkastje en bemerkte dat town ik we munt in had gegooid er geen vliegje meer tezien was…

 18. Bleekselderijplantjes in de keuken helpen perfect tegen fruitvliegjes!
  Gewoon de stam van de bleekselderij in water zetten, wortel laten trekken en dan in de aarde zetten. Het plantje stsat nog gezellig ook!
  Succes met de vliegjes.
  👌

 19. 🐐 Djorgio

  Klein sambalbakje v.d chinees midden van het dekseltje klein gaatje prikken vul met een beetje azijn en voila je vangt ze bij honderden
  Succes!(verzekert)

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate