Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

De ideale schoonmaak volgorde – 9 stappen

Stofzuiger, afstoffen, opruimen en de ramen zemen. Er zijn altijd genoeg dingen te doen in huis. Maar wat is nou de meest efficiënte volgorde? Volg dit huis schoonmaken stappenplan en je huis is snel weer schoon én opgeruimd.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

 1. Begin altijd eerst met opruimen. Als alle vensterbanken, tafels en (open)kasten zo veel mogelijk opgeruimd zijn, kost het schoonmaken minder tijd omdat je niet alles op hoeft te pakken. Ga iedere ruimte langs en verzamel alles wat je niet meer leuk/mooi/handig vindt of wat kapot is. Koppel hier direct een actie aan (weggooien, verkopen of weggeven) en laat het niet ergens in de bijkeuken of garage slingeren. Dingen die nog heel zijn kun je bijvoorbeeld naar de kringloop brengen of verkopen via Marktplaats.
 2. Ben je ook de slaapkamers aan het opruimen en schoonmaken. Haal dan eerst alle kleding van de meubels en hang dit -als het schoon is- terug in de kast, of doe anders je vuile ondergoed in de wasmand. Haal beddengoed ook af voordat je verder gaat met schoonmaken, dit laat namelijk enorme stofwolken vrij komen. Doe de vuile was in de wasmachine en zet ‘m aan.
 3. Wil je tijdens deze schoonmaaksessie ook de ramen zemen? Doe dit dan nadat je hebt opgeruimd. De vensterbanken heb je nog niet afgestoft, dus het vieze water van de ramen kan gerust hierop druppelen.
 4. Begin met afstoffen. Maak een sopje met (natuurlijk) schoonmaakmiddel en heet water en ga alle meubels, vensterbanken, hoekjes en gaatjes bij langs. Begin altijd boven (dus op de bovenste verdieping, maar ook boven aan het kastje) en werk langzaam naar onder. Het stof wat van boven neer dwarrelt neem je dan meteen mee, omdat je de onderste planken nog schoon moet maken.
 5. Inmiddels is de was klaar en kun je het uit de machine halen. Hang de natte was op (het liefst buiten) of stop het in de droger.
 6. Zodra je huis stofvrij en afgestoft is, kun je beginnen met stofzuigen. Doe dit ook weer van boven naar beneden, dus begin boven en werk langzaam naar onder. Zo loop je ook geen stof door het huis. Wil je dan bank of stoffen stoelen ook uitzuigen, doe dit dan voordat je de vloer gaat zuigen.
 7. Eerst droog, dan nat luidt de regel. Omdat je net al droog schoon hebt gemaakt (stofzuigen), ga je nu de vloer nat schoonmaken. Dat doe je door te dweilen. Begin -wederom- boven en ga via de trap (deze kun je ook dweilen) naar beneden. Let er op dat je de ruimte waar je het meeste bent, bijvoorbeeld de keuken, als eerste doet. Zodra je klaar bent met dweilen is deze ruimte opgedroogd en kun je daar wachten tot de rest van de vloer is opgedroogd.
 8. Inmiddels is ook de was droog. Deze kun je opvouwen en eventueel direct strijken. Breng ook dit meteen naar de juist plek (kleding- of linnenkast), zodat dit uit het zicht is.
 9. Niet nodig – toch een leuke finishing touch: haal een verse bos bloemen in huis en je favoriete geurstokjes. Je huis is nu fris en opgeruimd en ruikt ook nog eens lekker.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 G

  Eerst stofzuigen, daarna stoffen is niet zo handig, aangezien de stofzuiger juist de stof verspreid door de lucht die het uitblaast.

 2. 🐐 ria koehorst

  zet van tevoren de ramen open, goed luchten is belangrijk

 3. 🐐 M

  Heerlijk een schoon huis! Hoeveel tijd moet ik inruimen voor een rijtjeshuis, incl zolder en drie rommelige kinderkamers? Klinkt namelijk als een dagtaak dit… Als je tips hebt, graag! Dank

 4. 🐐 Tineke klok

  Dit is echt handig

 5. 🐐 Debbie

  In een ander artikel op deze website beweren jullie anders het tegengestelde (zie https://leukegeit.nl/schoonmaak-skills/). Eerst stofzuigen dan afstoffen zeggen jullie daar. Hier zeggen jullie eerst afstoffen en dan stofzuigen…

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate