Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

5 tips voor een sneller wasproces

De was, iets wat altijd terugkomt en waar stiekem toch best wat tijd in gaat zitten. Maar met een paar simpele tips kan het gelukkig ook wat sneller. Zo heb je meer tijd over voor andere dingen. Hieronder vind je 5 handige ideeën om het wasproces sneller te laten verlopen.

Elsje Blauwhof

Elsje is getrouwd en moeder van 2 jonge kinderen. Een vol, gezellig druk leven waar ze haar best doet om klein en bewust te leven. Ze heeft zes jaar in Zweden gewoond en is sinds een jaar weer terug in Nederland.

1. Beperk verschillende soorten was

Beperk het aantal soorten was door keuzes te maken. Hoe minder keuzes je hoeft te maken, hoe makkelijker de was voelt. Koop bijvoorbeeld geen witte kleding of draag alleen wollen kleding in de winter, dit scheelt veel sorteer- en nadenktijd.

Wij zelf hebben de keuze gemaakt voor lichte was, donkere was en 60 graden was. In de winter komt daar nog een wollen was bij. Naast onze wasmachine staan 3 (soms 4) sorteer wasmanden. Een volle mand past precies in de machine. Is een mand vol dan kan die er gelijk in.

Markeer de wasmanden duidelijk, dan weet iedereen precies in welke wasmand welke was hoort. Zo kan de iedereen zijn eigen was in de juiste wasmand gooien.

2. Minder strijken = meer tijd

Bij de aanschaf van kleding, stel jezelf ook eens de vraag: moet deze kleding gestreken worden? Zo, ja, is er dan de mogelijkheid om een ander kledingstuk te kiezen? Eentje die wel aan je wensen voldoet, maar die niet gestreken hoeft te worden? Langzaamaan krijg je minder “strijk kleding” in je kast. Zo beperk je het strijkwerk tot alleen het hoofd noodzakelijke. Want strijken, dat kost je een werk.

Wij zijn op het punt dat we zelfs geen strijkijzer meer in huis hebben. Een enkel kledingstuk dat makkelijk kreukt, hang ik zo netjes mogelijk te drogen op, zo hoef ik erna niks meer mee te doen.

Lees ook: Minder wassen, minder strijken, meer vrije tijd

3. Kies dezelfde soort kleding

Koop zoveel mogelijk dezelfde soort type kleding. Bijvoorbeeld allemaal dezelfde kleur en type sokken, hemden en T-shirts. Dit vermindert de uitzoek- en sorteertijd enorm, vooral bij grotere gezinnen. Je weet meteen bij wie welk kledingstuk hoort en hoeft nooit lang setjes bij elkaar te zoeken. Gewoon hop de kast in en klaar ermee.

En als het op de sokken aankomt, scheelt het ook steeds nieuwe sokken kopen. Want is er één kwijt of zit er een gat in, dan heb je nog allemaal andere sokken, waar de losse bij past. Dus ook goed voor de portemonnee en het milieu.

Ook interessant: Handig overzicht – uitleg wassymbolen in kleding

4. Droger of geen droger..

Dat een droger zorgt voor een sneller wasproces, is voor de meeste mensen wel bekend. Persoonlijk hebben wij om milieu en financiële redenen ervoor gekozen om geen droger te nemen. Maar er zijn zeker dagen dat ik stiekem wel wil, dat we een droger hadden. Het ophangen van de was kan soms wel 20 minuten duren, vooral met veel losse sokken en kleine kledingstukken. Een droger zou op dat moment het wasproces wel een stuk sneller maken.

Dus heb je zelf geen droger, maar merk je dat je tijd te kort komt om de was te doen. Wellicht is het dan een goede keuze om er toch één aan te schaffen.

5. Minder kleding hoeven vouwen

Je kent het misschien wel, heb je alles netjes opgevouwen, besluit je kind dat hij graag het onderste shirtje aan wilt. De hele stapel kleding ligt in no-time in elkaar en je kan opnieuw gaan vouwen. Dit kan anders.

Ondergoed, hemden, ondershirts, pyjama’s en kinderkleding zijn voorbeelden van kleding die je niet perse hoeft te vouwen. Zorg voor opbergladen/bakken waar deze kledingstukken gewoon direct na de was in kunnen, zonder dat je ze hoeft te vouwen. Heb je kinderen, label de bakken dan met pictogrammen. Zo weten ook de kinderen in welke bak elk kledingstuk hoort.

Een kind kan de was doen, letterlijk deze keer.

En maak je niet druk om kreukels, als de kleding goed droog is, zal dit meevallen. Vaak na 10 minuten dragen is de kreukel die er wellicht zit, er helemaal uit.

Hopelijk merk je met deze tips dat het wassen voortaan makkelijker en sneller gaat! Heb jij nog tips om het wasproces sneller te maken? Deel dit dan hieronder in een reactie. 😃

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Lous

  ik vind het geen tips die het wassen vergemakkelijken. Hierbij wat opmerkingen en kritische noten:1. 1. Beperk verschillende soorten was; verder beperken, gewoon licht en donker
  2. Minder strijken = meer tijd Klopt. Ook ik heb mijn strijkijzer het huis uit gedaan.
  Tips voor minder kreukels: minder hard centrifugeren(nadeel: meer droogtijd), meteen de was uit de machine als die klaar is(zet de wekker), goed uitslaan, in de plooi doen van broeken bv en meteen netjes ophangen. Beter nog in de DROGER
  3. Kies dezelfde soort kleding: onnodig en saai
  4. Droger of geen droger. De DROGER is een van mijn beste aanschaffen ooit. Meteen na het wassen uit de machine in de droger en als die afgelopen is(zet de wekker)meteen opvouwen na met de hand gladstrijken. Was wordt ook niet hard(scheelt wasverzachter als je zachte was belangrijk vindt). Scheelt mega veel tijd omdat je de was niet hoeft op te hangen. Waar? Hangt in de weg, rot gezicht. Scheelt ook vocht in huis. Tegenwoordig energiezuiniger drogers: warmtepomp ipv condensdrogers. Het vocht kan je meteen afvoeren door aansluiting op de afvoer/riolering. Drogen en trouwens ook wassen kost voor iedere lading wel heel veel tijd als je de laatste innovatieve machine wilt.
  MENSEN, SCHAF VOORAL ZO’N DING AAN, ZEKER MET EEN (GROOT)GEZIN.
  5. Minder kleding hoeven vouwen.
  Wat zal dat een zootje worden in kasten, bakken en lades!

 2. 🐐 johanna

  bij een volgende aanschaf van een wasmachine, kun je kiezen voor was- en droogapparaat in één. Je kiest dan zelf of je wel of geen gebruik wil maken van de droger.
  Wollen kleding hoef je niet zo vaak te wassen: buiten ophangen om te luchten.

 3. 🐐 Nadia

  Een Scandinavische droogkast. Droogt ook alles wat niet in de droger kan. Geen droogrekjes meer door het huis, werkt als een soort grote föhn
  Heel zuinig en alle was droog in 3 -10 uur (afhankelijk van het programma)
  Met 3 kinderen die normaal heel veel sporten, scheelt dit zoveel tijd ennn geen strijkwerk meer.

 4. 🐐 Jenny Roodbol

  Ik gebruik de droger zo min mogelijk maar het hangertje met veel knijpertjes eraan voor sokken e.d des te meer. Scheelt op en afhaal tijd en je kunt ze meteen bundelen

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate