Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Wasmachine – snel en goed wassen

Stinkt je was na het wassen? Of komen jouw kleren altijd met een andere kleur uit de was dan ze oorspronkelijk waren? Met onderstaande tips leer je wassen als een pro!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

1. Was sorteren

Sorteer je was op witte, lichte en donkere kleuren. Als je ruimte hebt voor 2 of 3 wasmanden wordt vooraf je was sorteren natuurlijk een stuk gemakkelijker. Zorg er wel voor dat alle broekzakken leeg zijn voordat ze de wasmand ingaan. Dit om te voorkomen dat je rijbewijs lekker een wasje meedraait.

2. Je kleding binnenstebuiten wassen

Stop je kleding binnenstebuiten in de wasmachine, dit voorkomt een hoop slijtage. Rits alle ritsen dicht zodat ze niet kunnen blijven hangen aan andere kledingstukken, waardoor ze kapot kunnen gaan.

3. Kleding heet wassen – is dat nodig?

Heet wassen voor de hygiëne is nergens voor nodig. Op lage temperaturen worden je kledingstukken ook goed en hygiënisch schoon. Het aantal graden wat op je kledingstuk aangegeven wordt is het maximum, dus op een minder aantal graden wassen kan prima. Minder heet wassen spaart je een hoop water en energie.

Handdoeken, theedoeken, vaatdoekjes bij voorkeur op 60 graden wassen om toch alle bacteriën te doden. Verder wassen veel mensen tegenwoordig de rest van hun kleding op 40 graden. Met als uitzondering natuurlijk kledingstukken die met de hand gewassen moeten worden of kledingstukken die speciaal op 30 graden gewassen moeten worden.

Als je kledingstukken van verschillende stoffen samen wilt wassen, kies dan altijd voor de laagst voorgeschreven temperatuur. Zo voorkom je slijtage aan je kleding en blijft je kleding langer mooi en behoudt het de kleuren langer.

4. Prop de wasmachine niet te vol

Je was wordt er echt niet mooier en schoner op als je de wasmachine helemaal vol stopt met kleding. Juist niet! Stop de wasmachine tot maximaal drievierde vol.

5. Niet geheel onbelangrijk – Haal de was uit de machine

Sommige mensen denken – “Die was komt later wel”. Haal je frisse was nadat de machine klaar is snel eruit en hang het op. Je wilt natuurlijk niet dat je kleding muf gaat ruiken. Als je hier te lang mee wacht kan de was gaan stinken en kun je de hele was dus weer opnieuw gaan draaien – of erbij te lopen als een zure muffin.

Wil je lang plezier blijven hebben van je wasmachine? Zo kun je heel eenvoudig je wasmachine reinigen. Vergeet ook niet om alle pluisjes en achtergebleven frutsels uit de trommel te halen. Maak ook de rubber ring even droog en laat het deurtje een paar uur open staan. Zo blijft de was lekker fris, en dat is waar het tenslotte voor doet toch?

Gekreukeld wasgoed na het wassen?

Heb je zo je best gedaan om je natte was op te hangen om kreukels te voorkomen, maar is dit niet gelukt? Lees dan ons artikel eens voor de beste strijk tips. Zo houd je tijd over voor de meer leukere dingen in het leven. 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

14 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Ada

  Hoi Jelle.Ik heb nog een tip voor de was.Soms kan de witte was langzamerhand grauw worden door zg. vetluis. Je kan dat zien door vuil in de rubberrand van je wasmachine.Dat komt omdat we op lagere temperaturen wassen.Ook omdat er veel met vloeibare wasprodukten gewassen wordt, die bevatten geen bleekmiddel. Waspoeder voor de witte was wel.Mijn tip is om je wasmachine een keer per maand je machine op 90 graden te laten draaien met soda, of bij de 60 graden was een flinke schep soda te doen. Je machine is dan ook weer lekker schoon.Goetjes Ada

 2. 🐐 Cristina

  Hoi Jelle, ik heb al je tips gelezen, hoe ik het beste kan wassen en zo voort … al wis ik wel een paar van, maar toch ga ik voortaan je wasvoorschriften volgen !! Bedank en veel succes. Groetjes, Cristina.

 3. 🐐 Amanda

  Erg handig deze tips! Ik heb nog een tip om te voorkomen dat je was in de droger gaat kreuken. Stop een paar tennisballen bij de droger in als je de was droogt!

  Groetjes, Amanda

 4. 🐐 Mara

  Huisstofmijten in textiel gaan pas dood bij 60° graden Celsius, dus toch maar zoveel mogelijk wassen op 60° graden als je allergieën hebt.

 5. 🐐 Elisabeth

  Zwarte kleding blijft mooier van kleur als je een scheutje azijn bij het wasmiddel doet!

 6. 🐐 Anna

  Er zit niet voor niets een 75 en 95 graden knop op je wasmachine, die mag je best gebruiken voor je handdoeken of lakens!

 7. 🐐 Doortje

  Ik waste, tot voor kort, alles op 30 en 40 graden. Lekker voor het milieu en voor mijn portemonnee, dacht ik. Maar heb erg last gekregen van ‘vetluis’. Mijn was stonk als de pest. Nu was ik handdoeken, washanden, vaatdoekjes en beddengoed op 60 graden en soms laat ik de wasmachine op 90 graden draaien met wat soda.

 8. 🐐 RF

  Nog een tip tegen vetluis:
  Naast het minimaal een keer per maand de machine laten draaien op 90 graden met een schep soda, is het ook goed om ook een keer per maand het pluizenfilter schoon te maken en haal de afvoerslang er eens uit en reinig het einde ervan en de afvoerbuis. Hier zit vaak zoveel rommel, die lucht trekt terug in je machine. Trek regelmatig het zeepbakje eruit en maak het schoon, maak ook de ruimte onder je zeepbakje schoon.
  Was alleen maar met waspoeder, vertluis ontstaat voornamelijk door het wassen met vloeibaar wasmiddel en te lage temperaturen.

 9. 🐐 Bram

  Vaak wordt als tip gegeven om bepaalde zaken op 60° te wassen omdat micro-organismen en huisstofmijt van de gangbare 40° geen last hebben. Nu hebben de meeste wasmachines 30°, 40°, 60° en 90/95° als standen, terwijl mijn wasmachine heeft ook 50° als optie. Ik heb het idee dat dit ook genoeg moet zijn. Veel eiwitten (essentiële bouwstenen van organismen) vallen immers uit elkaar bij temperaturen iets boven de 40°, vandaar dat een koorts van 41° à 42° dodelijk kan zijn. Ik vermoed dat meestal 60° als minimum wordt genoemd omdat de optie van 50° op veel wasmachines ontbreekt.

 10. 🐐 ria koehorst

  ik laat het zeepbakje na gebruik iets openstaan dan gaat het niet schimmelen of ruiken

 11. 🐐 Barbara Albers

  Hoe komt het toch dat zwarte was nooit fris ruikt.
  Ik heb alle wasmiddelen al geprobeerd en gebruik azijn als wasverzachter. Draai regelmatig de wasmachine op 95 graden. Maar niks helpt. Mijn zwarte was blijft muf ruiken. Wie heeft de oplossing

 12. 🐐 Hennie

  Ik doe de witte was op 60 graden en doe twee eetlepels soda en was poeder op de was in de trommel, en gebruik azijn als wasverzachter. zo blijft mijn wasmachine mooi schoon.

 13. 🐐 Gappy

  Geen soda in de wasautomaat tast het aluminium lagerkruis aan en te weinig zeep kan een grauwsluier op je witte was achterlaten

 14. 🐐 Cabab

  Hoi,

  Ik had een vraagje wordt je kleding ook goed schoon, als je op korte was draai.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate