Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Groene tip #7 – zo kun je groente en fruit het beste bewaren

Gebeurt het je regelmatig dat je groente en fruit er verlept bij komt te liggen? In dit artikel geef ik je de nodige tips voor het antwoord op de vraag: "Hoe kun je groente en fruit het beste bewaren?"

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Rottend stuk groente en fruit voorkomen

Het lukt me over het algemeen gelukkig vrij goed om zo weinig mogelijk groente, fruit en kliekjes weg te moeten gooien. Alleen zo nu en dan glipt er iets doorheen. Een avocado die van de één op de andere dag beurs is geworden, een halve aubergine die ergens achterin de koelkast er verlaten bij ligt of een ander stuk fruit of groente die ik over het hoofd heb gezien.

En als dat gebeurt, dan baal ik daar echt wel even van. Het bezorgt me gewoon geen fijn gevoel als ik een rottende avocado in de gft-bak moet gooien.

  • zonde van het geld dat ik er aan heb uitgegeven;
  • zonde van alle grondstoffen en transport die nodig zijn geweest om dit stuk groente op plaats van bestemming te brengen;
  • en vooral heel erg zonde, omdat je altijd wel iets lekkers kunt maken van de bijna verlepte groente of fruit (appeltaart, iemand? 😇)

Gelukkig kan ik dit bijna altijd voorkomen en probeer ik met groente en fruit die tegen de houdbaarheid aanzitten, last minute nog iets lekkers van te maken. Denk aan een lekkere avocado toast, een grote portie soep maken of een lekkere salade of smoothie van groente of fruit dat niet zo lang meer mee gaat. Dit is makkelijk en nog ontzettend gezond ook.

Groene tip #7 - zo kun je groente en fruit het beste bewaren

In deze groen(t)e tip geef ik antwoord op de vraag: “Hoe kun je groente en fruit het beste bewaren?”. Hieronder heb ik de nodige tips voor je verzameld. Op deze manier voorkomen we weer een hoop voedselverspilling.👍

Tips voor het langer bewaren van groente en fruit

  • In principe bewaar ik groente en fruit zoals ze het ook in de supermarkt doen. Ligt groente of fruit in de koeling? Dan bewaar ik het ook in de koelkast, om het zo langer te kunnen bewaren.
  • Er zijn echter een paar uitzonderingen: bewaar gesneden groenten altijd in de koelkast. Als groente verpakt zijn dan kun je dit het beste in de verpakking laten zitten. Zo kun je bloemkool, broccoli, spinazie, witlof, spruitjes en lente ui het beste in de koelkast bewaren. Bij voorkeur in de groentelade of helemaal bovenin. Daar is de temperatuur het meest constant.
  • Andersom geldt ook: er zijn ook soorten groente en fruit die je juist niet in de koelkast moet bewaren, omdat de kwaliteit dan achteruit gaat: denk aan een komkommer, tomaten en paprika’s. Deze groenten kun je het beste buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou.
  • Bananen, appels, avocado, peren en perziken verspreiden een gas (ethyleen). Leg je dit soort fruit dus tegen elkaar of tegen ander fruit aan? Dan versnelt dit de rijping van al het fruit dat op de fruitschaal ligt. Denk hierbij aan citrusvruchten (zoals een sinaasappel of een citroen). Zorg bij dit type fruit dat ze een beetje bewegingsvrijheid hebben, zodat bepaald fruit langer goed blijft.
  • De wat zachtere fruitsoorten (zoals aardbeien, blauwe bessen en frambozen) kun je het best bewaren in het plastic bakje waar je het in koopt (of op een plat bord onafgedekt). Zo blijven ze een paar dagen goed in de koelkast. Het is wel belangrijk dat dit zachte fruit niet te vochtig wordt. Bedek eventueel met een velletje keukenpapier om vocht te absorberen.
  • Ook ongeschaafde wortels, knoflook, knolselderij, uien en (zoete) aardappelen bewaar je het best op een koele, droge en donkere plek buiten de koelkast. Als je ze op deze plek bewaart, dan blijven ze tot wel een maand houdbaar.

Wil je meer eten wat er in het seizoen is?

Ik heb mijn best gedaan om zoveel mogelijk groepen groente en fruit hierboven te benoemen hoe je deze het beste kunt bewaren.

Mis je bepaalde groente en fruit? Laat dit even weten in een reactie hieronder, dan zoek ik uit hoe je dit het beste kunt bewaren en voeg ik het toe aan dit lijstje. 🥑🥦

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Vera

    Goede tips!
    Inderdaad gewoon de supermarkt volgen qua bewaren is de makkelijkste. Nog een andere algemene tip: alles wat mediterraans of tropisch is moet niet in de koelkast.
    Die aubergine die je noemt bijvoorbeeld. Ook aangesneden prima buiten de koeling te bewaren, alleen t snijvlak droogt wat in, maar in de koeling verlept het hele ding.

  2. 🐐 Geertje

    Ik doe alle fruit in de koelkast Ik koop het bij een groenteboer. Het blijft weken goed. Komkommer eet ik binnen een paar dagen op. Verder vries ik groente in dat ik niet direct nodig ben of kliekjes ook wel. Als het kan, uiteraard.

  3. 🐐 Natascha

    Ik woon alleen en een krop sla is best wel veel dan. Totdat ik de tip kreeg om de onderkant (stronk) van de krop een stukje af te snijden en in een kommetje water te zetten (dus alleen de onderkant van de krop). Ik kan hem nu met gemak een week bewaren in de koelkast zonder dat hij verlept en dan dus de rest opeten.

  4. 🐐 Monica

    Ik doe alles in de koelkast mijn ervaring blijft alles Langer goed vaak probeert in donket keuken kastje Wordt alles snel zacht. Dus snap niet dat er het tegendeel Wordt aanbevolen?

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate