Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Dit is waar ik mijn geld aan uitgeef

Met regelmaat krijg ik de vraag wat mijn vaste lasten zijn en waar ik mijn geld allemaal aan uitgeef. Het leek me leuk om er een artikel aan te wijden. In dit artikel zie je waar ik mijn geld aan uitgeef.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Veel uitgaven aan de verbouwing

Het zal je niet verbazen dat een groot deel van mijn uitgaven nu worden opgeslokt door de verbouwing. Van de aannemer die twee maanden bezig is geweest, het materiaal dat we hebben aangeschaft (en nog moeten doen) tot de klussen die door externe partijen worden uitgevoerd – zoals de warmtepomp, glas vervangen voor triple glas, etc.

Er zijn weken dat er wel duizenden euro’s per week worden uitgegeven aan de verbouwing. Een flinke som geld, maar het moest ook wel echt gebeuren om het huis anno 2021 leefbaar te maken.

Vind je het leuk om meer te lezen over de verbouwing? Lees hier dan mijn klusupdates.

Gelukkig is het einde van de verbouwing in zicht en hopen we over ruim een maand te kunnen verhuizen. Daarna is de verbouwing nog niet helemaal voltooid, maar hebben we wel de grootste uitgaven gehad.

Naast de kosten voor het bouwmateriaal en de facturen van de aannemer staan we meer dan gebruikelijk in de “ik-heb-zin-in-makkelijk-eten-stand”. Het is vaak een combinatie tussen (enigszins) gezond, lekker en vooral makkelijk eten. En dan kom je vaker uit bij iets meer halffabrikaten en eten laten bezorgen. Oftewel – de uitgaven aan de boodschappen is sinds het klussen toegenomen.😬

Van geen hypotheeklasten naar hoge hypotheeklasten

Tot twee maanden geleden hebben we voor vijf jaar lang geen hypotheeklasten gehad. Dat is wel veranderd met dit nieuwe huis, want nu betalen we iedere maand weer een flink bedrag aan hypotheek. Het was wel even wennen om bijna 1700 euro per maand afgeschreven te zien worden.

Ik weet niet of we de hypotheek weer versneld willen óf kunnen aflossen, maar met alle uitgaven aan de verbouwing zal een eerste extra aflossing wel een paar jaar op zich laten wachten.

Uitgaven aan boodschappen

Laat ik maar met de deur in huis vallen: onze boodschappenuitgaven blijven vrij hoog. Wel merk ik dat we minder geld uitgeven aan de boodschappen (gelukkig niet meer zoveel als in dit artikel), maar nog steeds meer dan het Nibud voorschrijft.

Het Nibud schrijft voor dat een gezin van twee mannen met één kind maandelijks rond de 476 euro uitgeeft. Nu zitten we denk ik rond de 550-575 euro per maand. Die extra uitgaven zit ‘m in de kleine dingen – als we iets zoets willen eten, dan is het vaak wel een verse koek (duurder) of bak ik zelf een taart. Daarnaast eten we gewoon veel groenten en fruit. Dit zijn ook niet de meest goedkope boodschappen om in huis te halen.

geld uitgeven aan taarten bakken

Gelukkig worden de boodschappenuitgaven wel wat afgeremd, doordat ik iedere week grofweg plan wat we die week gaan eten. Dit bespaart veel geld, want voorheen was ik veel vaker bij de supermarkt te vinden. Nu laat ik één keer per week het grootste gedeelte van de boodschappen thuisbezorgen.

Minimalisme – maar niet altijd goedkoop

Alhoewel ik voor mijn gevoel iets minder met minimalisme bezig ben dan twee jaar geleden, blijf ik bewust wat ik mijn huis binnenhaal. Oké – Jake heeft intussen best wel wat speelgoed om zich heen verzameld (vooral treinbanen), maar ik schat dat ik de helft hiervan tweedehands is.

Van huis uit ben ik best spaarzaam opgevoed. Het hebben van veel spullen heeft me nooit gelukkig gemaakt, maar als ik iets koop dan wil ik er wel echt blij mee zijn. Dat betekent soms dat ik heel blij kan worden van, laten we zeggen, een goedkope bakvorm. In veel andere gevallen vind ik het belangrijk dat het lang meegaat, want ik ben al niet zo’n enorme shopper van mezelf. Dus ik heb geen zin om ieder jaar alle budget producten weer te moeten vernieuwen, omdat het niet meer werkt/kapot is/toch niet helemaal mijn ding is – noem maar op.

En ik haal vaak tweedehands kleding via Vinted in huis (💚 tweedehandskleding, niet alleen voor Jake, ook voor mezelf). Het kost alleen ellenlang om leuke kleding te vinden via de app, maar dat ligt vast aan mij.

Verzekeringen, energielasten & belastingen

Aan verzekeringen, energielasten en belastingen betalen we per maand een bedrag van 498,79 euro.

 • Fietsverzekering 5,17 euro
 • Rechtsbijstandsverzekering 5,05 euro
 • Woonverzekering 29,17 euro (opstal- & inboedelverzekering)
 • Autoverzekering 40,20 euro
 • Zorgverzekering samen 209,20
 • Gemeentelijke belastingen ca. 130 euro per maand
 • Energielasten – schatting van 80 euro per maand. Sinds kort liggen er 10 zonnepanelen op het dak van ons nieuwe huis en zijn we van het gas af.

Overige uitgaven

En dan hebben we nog de nodige overige uitgaven. Hieronder een rijtje met maandelijkse uitgaven

 • Kinderopvang – 775 euro (krijgen we nog wel iets van terug)
 • Streaming diensten (zoals Netflix, Spotify en Apple TV+) – 21 euro
 • Goede doelen – zo’n 35 euro
 • Internet thuis – 31,75 euro

Volgens mij heb ik het gros van mijn uitgaven nu wel op een rijtje gezet. Hier en daar zal ik vast iets zijn vergeten – zo zitten er geen vakanties/uitjes/haver lattes in de stad bij gerekend, maar ik denk dat je grofweg nu wel kunt zien waar ik mijn geld aan uitgeef.

Waar geef jij je geld allemaal aan uit? Voor de rubriek ‘Open over geld’ delen bezoekers regelmatig via deze korte vragenlijst ook hun financiële situatie. Het zijn een paar vragen over het inkomen, uitgaven, bespaartips en de zwakke plek waar liever minder geld aan wordt uitgeven. Ik zou het erg leuk vinden als je ook de tijd wilt nemen om de vragenlijst in te vullen.🚀

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate