Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Dit zijn de 12 meest zuinige schoonmaaktips

Schoonmaken is vaak een noodzakelijk kwaad, maar het hoeft niet altijd duur of milieubelastend te zijn. In dit artikel geven we 12 zuinige schoonmaaktips om geld en energie te besparen tijdens het schoonmaken van je huis.

🐐 Dit artikel is geschreven door Nathanja.

Een schoon huis met een groen randje

Het schoon houden van je huis is fijn, maar het hoeft niet altijd duur of belastend voor het milieu te zijn. Er zijn veel manieren om je huis zuinig schoon te maken, zoals het gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen en het hergebruiken van doeken en sponsjes.

In dit artikel vind je 12 zuinige schoonmaaktips om geld én energie te besparen tijdens het schoonmaken van je huis. Van het gebruik van een oude tandenborstel tot het maken van een eigen allesreiniger. Met deze tips kan je op een zuinige en milieuvriendelijke manier je huis schoonhouden.

Zuinige schoonmaaktips

 1. Gebruik microvezeldoeken of -sponsjes in plaats van papieren doekjes. Deze kunnen hergebruikt worden en zijn daardoor beter voor het milieu.
 2. Maak gebruik van een stofzuiger met een HEPA-filter. Dit zorgt ervoor dat fijnstof, zoals stofmijt, beter gefilterd wordt en het huis langer schoon blijft.
 3. Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals schoonmaakazijn, soda en citroen in plaats van chemische producten. Dit is beter voor het milieu en je gezondheid.
 4. Maak een eigen allesreiniger door azijn en water te mengen. Dit is goedkoop en effectief voor het schoonmaken van de meeste oppervlakken in huis.
 5. Maak gebruik van een stofdoek of stofzuigerbeurt om stof te verwijderen in plaats van te dweilen. Dit is efficiënter en zuiniger met water.
 6. Gebruik een oude tandenborstel om moeilijk bereikbare plekken te reinigen, zoals tussen de tegels of in de hoeken van het plafond. Dit is een effectief en zuinig alternatief voor speciale reinigingsmiddelen.
 7. Maak gebruik van een vochtige doek of mop om stof te verwijderen in plaats van een stofdoek. Dit is effectief en lekker zuinig.
 8. Gebruik een oude sok om meubels te poetsen in plaats van een doek of dweil. Dit werkt goed voor het verwijderen van kleine stofdeeltjes. Lees ook: Sneller stofzuigen met stof hotspots
 9. Maak gebruik van een luchtontvochtiger om vochtproblemen op te lossen in plaats van de verwarming aan te zetten. Dit kan helpen om schimmel te voorkomen en energie te besparen.
 10. Maak gebruik van een afwasborstel of spons om hardnekkig vuil te verwijderen in plaats van een nieuwe doek of spons te gebruiken.
 11. Gebruik een koffiefilter om kleine vlekken op te vangen en te verwijderen in plaats van een doek of dweil. Dit werkt goed voor het verwijderen van bijvoorbeeld koffie- of vruchtensapvlekken.
 12. Maak gebruik van een kruimeldief (of andere draadloze stofzuiger) om snel kleine oppervlakken te reinigen, zoals de trap of de auto. Dit is zuiniger met energie dan een grote stofzuiger en kan gemakkelijk opgeborgen worden.

We hopen dat deze 12 zuinige schoonmaaktips je hebben geholpen om geld en energie te besparen tijdens het schoonmaken van je huis.

Door onder andere gebruik te maken van microvezeldoeken en natuurlijke schoonmaakmiddelen kan je op een zuinige en milieuvriendelijke manier je huis schoonhouden.

Of je nu bewust bezig bent met het verminderen van je ecologische voetafdruk of gewoon op zoek bent naar zuinige schoonmaaktips om te besparen op huishoudelijke kosten – deze tips gaan je zeker helpen om je doelen te bereiken.

Probeer ze uit en laat in een reactie weten wat je er van vindt. 😃

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

 1. 🐐 Anita

  Altijd leuk om te lezen, maar ik heb wat moeite met het gebruik van citroenen. Als je er iedere week enkele voor de schoonmaak wil gebruiken is dat niet zo goedkoop. Bovendien gebruikt men veel sproeistoffen bij de teelt, en moeten ze uit warme streken naar hier getransporteerd worden. Azijn werkt even goed en dan is er ook geen voedselverspilling.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate