Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Wasmachine reinigen en schoonmaken in deze 3 stappen

Een wasmachine die muf ruikt, heb jij er ook last van? Lees dan onze praktische en simpele tips om je wasmachine te reinigen en weer fris te laten ruiken.

🐐 Dit artikel is geschreven door Evelien.

Wasmachine reinigen – een hete was draaien

Je wasmachine reinigen – had jij er al eens van gehoord? We raden aan om de was te doen op 30 of 40 graden – goed voor het milieu en voor de energierekening. Het nadeel van wassen op een lage temperatuur is dat er zeep- en vetresten achter kunnen blijven in je wasmachine. Deze lossen bij een lage temperatuur niet goed op, waardoor je wasmachine muf gaat ruiken, en die muffe geur uiteindelijk ook in je was gaat zitten.

Gelukkig is hier een simpele oplossing voor: af en toe op 90 graden wassen om je wasmachine te reinigen. De meeste mensen hebben geen was die je zo heet moet wassen, maar als je gelijk je wasmachine een goede schoonmaakbeurt geeft, sla je twee vliegen in één klap.

Gebruik schoonmaakazijn in het bakje waar je normaal gesproken het wasmiddel in giet, dan wordt je wasmachine meteen goed ontkalkt. Een schepje soda erbij zorgt ervoor dat ook de vervelende geurtjes verdwijnen uit je wasmachine. Schoonmaakazijn en soda zijn heel milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, en goedkoop bovendien.

Om je wasmachine na het schoonmaken langer schoon te houden kan je erop letten dat je niet teveel wasmiddel gebruikt. Dit is niet alleen slecht voor je portemonnee, resten wasmiddel zorgen er ook voor dat vuil sneller blijft ‘plakken’ in de wasmachine.

Als je ongeveer eens per 15 wasbeurten gebruik maakt om je wasmachine te reinigen, ruikt je was altijd fris.

In drie stappen je wasmachine reinigen en schoonmaken:

  • Nodig: afwasmiddel, schoonmaakazijn (1/2 liter), soda (handvol), afwasborstel, keukenrol.
  • Tijd: 10 minuten + het wasprogramma
  1. Maak de binnenkant van de deur van je wasmachine schoon. Let vooral op de binnenkant van de rubberen rand, hier kan enorm veel vuil tussen blijven zitten. Verroeste haarclips, muntjes, dingen waarvan je echt niet wilt weten wat het is… Dit kan je het beste met papier doen, bijvoorbeeld een stevige prop keukenrol.
  2. Maak het zeepbakje schoon met heet water en afwasmiddel. Haal ook een doekje (met afwasmiddel) over de plaats waar het bakje gezeten heeft. Als het bakje veel moeilijke hoekjes heeft kan je deze later nog in de afwasmachine doen.
  3. Het reinigen van je wasmachine is gedaan. Je hoeft nu alleen nog maar de wasmachine een kort programma op 90 graden te laten draaien, met soda en azijn in het zeepbakje. Je mag best veel azijn gebruiken, een halve liter is niet te veel. Haal nog even een doekje over de bovenkant en de buitenkant van de machine en schoon is je wasmachine.

Werken bovenstaande tips niet goed genoeg voor het reinigen van de wasmachine? Dan kunnen onderstaande producten ook handig zijn om een muffe lucht in de wasmachine te verwijderen.

Zo wordt de was weer lekker fris. 💪

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

35 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Miriam

    Hallo, is bedankt voor de tips. Ik gebruik ze eigenlijk onbewust al.
    Wat ik voor vraag had: is soda niet schadelijk voor aluminium en roestvrij staal?
    Groetjes, Miriam

  2. 🐐 Evelien

    Hoi Miriam, bedankt voor je reactie! Ik heb het even opgezocht: er zijn verschillende soorten soda, ‘gewone’ soda (natriumbicarbonaat), en bijtende soda (natriumhydroxide). Bijtende soda is inderdaad schadelijk, dit wordt vaak gebruikt als gootsteenontstopper. Niet in je wasmachine gooien dus! Gewone soda is niet bijtend en dus niet schadelijk voor aluminium en RVS.

  3. 🐐 Eli

    Mijn wasmachinemonteur deed er ook nog extra water bij om het waternivo in de machine te verhogen en zodoende al de zeeprestanten op te lossen.

  4. 🐐 José

    Ik was al jaren op lage temperatuur en een keer in de 2 weken op 60 graden. Ik heb mijzelf aangewend om bij iedere was een flinke scheut schoonmaakazijn op de was in de trommel te doen. Hierdoor heb ik nooit problemen met een vieze of stinkende wasmachine. Ik heb dit wel eens tegen mensen in mijn vriendenkring en familie verteld en ook degenen die dit zijn gaan doen kampen nooit meer met een vieze wasmachine. Wellicht een tip waar ook anderen iets aan hebben.

  5. 🐐 Henny

    Ik doe al jaren hetzelfde als José, maar de schoonmaakazijn gebruik ik dan ipv wasverzachter; dus in het bakje waar je wasverzachter doet. Ik gebruik altijd schoonmaakazijn met een ‘lekker’ geurtje zoals lavendel of citroen. Werkt prima en nooit een vieze wasmachine. Wel af en toe een was op 60 of 90 graden natuurlijk.

  6. 🐐 José

    Leuk Hennie dat jij ook hetzelfde doet als ik en dat het prima werkt. Ook ik gebruik azijn ipv wasverzachter:-)

  7. 🐐 Carolien

    Wat misschien handig is om tevens bij de schoonmaak beet te pakken:
    Het reinigen van de afvoerpomp (bij meeste wasmachines aan de onderzijde achter een luikje)
    Hier kunnen resten vuil, haren ed gaan zitten en het water gaat hier anders stinken.
    Let wel op: hou een bak voor de opvang van het water bij de hand als je deze opendraait!

  8. 🐐 V. Kouwenhoven

    Niet de beste methode want soda is alkalisch en azijn een zuur en die heffen elkaars werking op (elementaire scheikunde). De soda dus (op 90 graden en ik was dan ook altijd witte was, vaatdoekjes, dweilen ed. mee) in de trommel en de azijn in het wasverzachterbakje (lekker vol). Van tevoren ook het pomphuis grondig schoonmaken; dat zit bij de meeste wasmachines achter een klepje aan de voorkant van de wasmachine; er loopt dan ook water uit, dus na afloop in de trommel een liter schoon water gieten.

  9. 🐐 v peppenstijn

    Zoals v Kouwenhoven al schrijft; soda en azijn heffen elkaars werking op..dat heeft dus geen zin..ik zelf gebruik eens per ongeveer 15 wasbeurten een scheutje azijn en dan op 90 graden..de wasmachine is altijd fris en fruitig! Evengoed bedankt voor het plaatsen van dit artikel!

  10. 🐐 leon

    Ik als eenvoudige huisman was minimaal een keer op 90 graden. Door een paar keer op kookwas te wassen is het niet aan de orde om mijn wasmachine te reinigen en nooit geen last van een stinkende wasmachine.

  11. 🐐 Aida

    Bij veel machines staat dat je niet mag reinigen met azijn en als je dat wel doet en er is een mankement de garantie niet meer geldt. Het is wel raadzaam dit even te bekijken. Weet niet of dit ook zo is bij wasmachines overigens. Maar wel bij waterkokers en strijkbouten.

  12. 🐐 Patricia

    Hoi, Ik doe ook altijd schoonmaakazijn in de wasmachine. Maar een keer een kookwas is ook lekker fris.
    Even een vraagje, ik zet altijd mijn machine aan, dan pompt hij eerst het laagje water wat er standaard in blijft eruit… maar als ik dan mijn schoonmaakazijn erin doe, is die ook weggepompt. Dus ik doe de schoonmaakazijn altijd na het pompen erin.
    Of is dat onzin?

  13. 🐐 Tim

    @ Patricia
    De schoonmaakazijn in het bakje voor de wasverzachter doen. Deze wordt pas later tijdens de wasbeurt aangesproken.

  14. 🐐 Bram

    Als je soda dan wel azijn in de wasmachine doet i.p.v. wasmiddel, kun je dan wel gelijktijdig vaatdoekjes of zo meewassen? Of hebben die toch normaal wasmiddel nodig?

  15. 🐐 Ineke

    Misschien een paar ideetjes:
    De halve dosering wasmiddel is volgens mij genoeg
    Ik doe blanke azijn in wasverzachterbakje, ik vraag me af of schoonmaakazijn niet erg gaat schuimen.
    Op de 1e dag van elke maand laat ik de wasmachine draaien op 95 graden, dan vergeet je het ook minder snel. Trouwens alle onderhoudsklusjes als waterkoker, koffiezetter, vaatwasser doe ik rondom de eerste dag van elke maand. Vaatwasser: zeefjes schoon, onthardingszout erin, spoelglans bijvullen en dan zonder zeep het heetste programma draaien. Gebruik trouwens bij elke was slechts een half blokje vaatwasmiddel of een theelepel vaatwaspoeder.

  16. 🐐 vroon

    Azijn en soda (zuur en base) heffen elkaar op- basis scheikunde. Beter is om eens per maand een witte was te draaien met soda op 90 graden en dan het HELE wasverzachterbakje te vullen met azijn. Zo heb je van beide middelen het optimale profijt.

  17. 🐐 Liesbeth

    Ik heb een bovenlader. Zeepbakjes kunnen er niet uit. hoe kan ik ze dan reinigen, ze zin helemaal aangekoekt?

  18. 🐐 Corinne

    Ik heb een wasmachine waar heel leuk een vakje 90graden op staat, maar geen enkel programma wast zo heet. Ik was regelmatig op 60 graden (heter kan mijn machine dus niet…) en week mijn sokken en shirts in water en azijn voor, die zonder te spoelen zo de machine in gaan. Maar houd toch last van vetluis. Hoe kan ik dan toch mijn machine schoonhouden?

  19. 🐐 Guest

    @Corinne

    Ehhm.. ooit aan gedacht om een nieuwe machine aan te schaffen die wel op 90 graden kan wassen? Het is maar een idee

  20. 🐐 Joshua

    Zet je wasmachine zonder was aan op 60 graden giet er een kopje javel bij,
    Vetluis zal wel verdwijnen ,anders nogeens herhalen.

  21. 🐐 lex

    2 of 3 vaatwasser blokjes in de machine en wassen op hoogste tempertuur.
    En 1x per maand geen vloeibaar wasmiddel gebruiken maar poeder.

  22. 🐐 Marleen

    Wat is ” vetluis “? Ik begrijp echt niet hoe een wasmachine kan stinken of vervuilen! Ik heb een Miele 2000 en was 1 keer per week de zogenaamde WITTE WAS op 95°. En ik gebruik altijd het ” kort ” programma. Wat ik wel leerde in de huishoudschool was om de rubberen ring altijd droog te maken en er als die volledig droog is wat TALK POEDER in te strooien zo blijft het rubber soepel.
    Ik vind uw raadgevingen héél zinvol, maar als Vlaamse huisvrouw begrijp ik de Hollandse manier van zeggen niet goed.
    Van harte, Marleen

  23. 🐐 Anja

    Waar kan ik de goede soda voor de wasmachine kopen want ik gebruik altyd de soda uit de supermarkt die zakken

  24. 🐐 Ingrid

    Anja, die soda in een zak uit de supermarkt is prima. Heel goed voor het schoonmaken van de wasmachine en heel veel andere dingen.

    Ik gebruik soms schoonmaakazijn in de voorwas, soda in de hoofdwas en schoonmaakazijn in het naspoel bakje. Daarmee draai ik een was van 70 graden met de huisdierendekentjes, badmat, Crocs en gympen. Of een witte was op 95 graden. Van mijn 40 jaar oude bovenlader, AEG Turnama kunnen wastrommel en het zeepbakje er makkelijk uigetild, zodat je achtergebleven pluis en zand daar kunt weghalen met een waterstofzuiger. Er is geen rubberkraag om vies te worden of te gaan lekken. Na 40 jaar is de witte buitenkant wel gaan vergelen. Ik heb nog geen oplossing om die verkleuring weg te krijgen. Maar misschien moet ik dat maar op de koop toe nemen.

    Die machines worden helaas niet meer gemaakt omdat ze niet op tijd kapot gaan, zodat de fabrikant er te weinig omzet op draait. Tweedehands kom je ze nog wel tegen.

  25. 🐐 Jan

    Klopt, ik werkte eind jaren 60 bij een bedrijf dat o.a. witgoed verkocht. De AEG TURNAMAT was een super wasmachine net zoals b.v. ZANKER.

  26. 🐐 Sabine

    Ik lees op een andere website dat je NOOIT soda en azijn samen moet gebruiken, omdat dit kan zorgen voor een chemische reactie. Ik gebruik het zelf afwisselend, net wat ik in huis heb.

  27. 🐐 Marieke

    Help! Wij wonen op een eiland waar heet water uit de kraan niet standaard is.
    En wasmachines dus nooit 90 graden halen…..en ja ook hier zeepluis. Wie heeft de oplossing? Water koken en er handmatig in gieten?

  28. 🐐 Piet

    Marieke,

    Hoe graag ik je ook gniffelend met een fluitketel ten strijde had gestuurd zal ik maar eerlijk zijn: Je hebt geen heet water nodig. Je wasmachine zit gewoon op de koud water leiding en heeft zelf een verwarmingselement op elektra. Geen probleem dus.

    Groeten,
    Piet.

  29. 🐐 M

    Hmmm ik heb gewassen op 90 graden met azijn en soda maar lees op Wikipedia dat dit geen enkele zin heeft en zelfs schadelijk kan zijn. Ze gaan een chemische reactie aan en heffen elkaars werking op. IK lees daar dat je 1x in het half jaar eerst met soda en dan met schoonmaakazijn kan wassen, maar zeker niet vaker. Wel wordt genoemd, wassen met ouderwets poederwasmiddel met bleek op min 60 graden 1x per maand?

  30. 🐐 AAM

    Het verhitten tot 90 grC is een goed idee, minder goed is schoonmaken met azijn of soda.
    Het pomphuis en andere delen van de machine zijn vaak van aliminium gemaakt dat een chemische reactie geeft met azijnzuur of sodaopl. Natuurlijk zal niet direkt de machine uit elkaar vallen, maar bij lang inwerken wordt de oppervlakte ruw waardoor de vervuiling nog sneller gebeurt.
    Vriendelijke groet, Harrie

  31. 🐐 Rinie

    Hoi ik heb een nieuwe Miele W1 XL en ik weet niet hoe ik hem op 90 graden moet zetten . Om hem te reinigen . Wie kan mij helpen .

  32. 🐐 Ingrid

    Onze wasmachine heeft geen programma voor 90 graden (balen): hoe dan toch de vieze/muffe geur uit de was te krijgen? Ik kan dus nooit een echt heet programma draaien om vetluis te doden.

  33. 🐐 Petra

    Mij is ooit verteld om GEEN schoonmaakazijn in je machine te gebruiken (omdat te agressief) maar wel gewone azijn die doe ik bij je wasmiddel erbij in op de was vooralgoed voor de kleuren v j donkere was??

  34. 🐐 Anna

    Mijn (bovenlader) wasmachine ging pas na 20 jaar gebruik stinken. Navraag bij buren en vriendinnen leverde geen informatie op. Totdat ik in een super voor een grote reclame voor een wasmiddel stond, poeder of vloeibaar dezelfde prijs
    2 oude dames naast me adviseerde me heel stellig de poeder variant te kiezen want van dat vloeibare wasmiddel gaat je wasmachine enorm stinken. Ik heb hun advies opgevolgd omdat dit de oorzaak van mijn stinkende machine bleek te zijn: ik had al ltijd poeder gebrui jij t en pas een paar pas kort gebruikte ik vloeibaar

  35. 🐐 Danielle

    Schoonmaakazijn is niet heel goed voor je wasmachine en je wasgoed, omdat het agressief is en chemisch samengesteld. De gewone natuurazijn die je ook in salades gebruikt is de azijn die je het beste kunt gebruiken

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate