De één na de andere vegaburger verschijnt bij mij op tafel en sommige burgers zijn zo lekker, dat ik het recept graag met jullie deel. Deze vegaburger is op basis van kikkererwten en wortel en krijgt wat mij betreft de schoonheidsprijs - zo mooi van structuur blijft de burger!
Voorbereiding: 10 minuten
Baktijd: 7 minuten:
Oventijd: 10 minuten
Wat heb je nodig voor 4 wortel-kikkererwtenburgers?
Om de burgers te maken:
- 250 gram kikkererwten, zonder vocht
- 2 wortels
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- Peper en zout
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 2 theelepels komijn
- 1 ei
- 3-4 eetelepels meel – of doe eens gek en gebruik kikkererwtenmeel
- Olijfolie om de vegaburgers in te bakken
Voor de broodjes:
- 4 ronde broodjes – hard of zacht, wat jij lekker vindt
- Avocado
- 1 tomaat
- Halve komkommer
- Handjevol bladspinazie
- Handjevol taugé
Voor de citroenmayonaise:
- 4 eetlepels mayonaise en het sap van een halve citroen – even mengen en je bent klaar
Zelf deze vegaburger maken – check mijn video
Bekijk ondertussen ook alvast het filmpje waarin ik stap voor stap uitleg hoe je deze vegaburger maakt.
Vind je deze video leuk? Abonneer je dan zeker even op mijn YouTube kanaal. Dan krijg je automatisch een melding als er een nieuwe video verschijnt. 🙂
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven alvast voor op 180 graden Celsius.
- Doe de kikkererwten in een kom of keukenmachine en rasp hier de wortel in. Snijd de ui en knoflook in wat kleine stukken en stop dit bij de wortel en kikkererwten.
- Meng de ingrediënten met een staafmixer (of in een keukenmachine) totdat de kikkererwten grof gepureerd zijn. Het is prima als er nog wat grove stukken kikkererwten aanwezig zijn – dit geeft juist een lekkere bite aan de burgers.
- Voeg de komijn, cayennepeper, peper en zout toe en breek het ei boven de kom meng dit met een lepel of je handen door het kikkererwtenmengsel.
- Voeg nu het meel toe – mijn advies is om te beginnen met 3 eetlepels. Als het mengsel nog wat nattig is, voeg dan dan nog een extra eetlepel toe.
- Maak vervolgens je handen nat en maak 4 vegaburgers van de puree.
- Giet wat olijfolie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten lichtbruin – dit duurt al met al zo’n 7 minuten.
- Haal de vegaburgers uit de pan en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de burgers nog 10 minuten af in de oven.
- Snijd de broodjes open en beleg de onderste helft met wat bladspinazie. Leg de burger op de spinazie en strijk hier een klodder citroenmayonaise over. Maak het geheel af met de resterende groenten (avocado, komkommer, tomaat en taugé) en je hebt een heerlijke burger om van te genieten.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
16 leuke geiten 🐐🐐
Nou Billy, ik heb ze gemaakt en ze waren erg lekker. Ik had niet alles in huis dus het recept wat aangepast. Iets pittiger door pittige piccalilly op het broodje te doen (had geen mayo) en een plakje zachte geitenkaas. Op de bodem een restje humus, want die moest op en bovendien was mijn knoflook op voor door het beslag. Oh ja, op eigengebakken zuurdesembrood zijn burgers echt het allerlekkerste! Cheers!
Hi Irene, leuk dat je de vegaburger gemaakt hebt. En heel leuk dat je er zelf je eigen draai een beetje aan hebt gegeven. Je tip met piccalilly ga ik zeker eens proberen, klinkt heerlijk! 🙂
Goedemiddag Billy (als dat je echte naam is),
Recept ziet er super uit! Ik had toevallig vandaag net zin in wortel. Wat een toeval he!
Nou zijn er twee dingen die me dwars zitten. Hier komen ze:
1. Twee wortels? De ene wortel is de andere niet, of zie ik dat verkeerd?
2. Ik kwam exact ditzelfde recept tegen bij mindyourfeed. Hoe valt dit te verklaren?
Bijvoorbaat dank voor de opheldering en veel kookplezier in de toekomst.
Collegiale groet, Joop.
Hoi Joop, bedankt voor je reactie. Ik heb voor dit recept twee (bospeen) wortels gebruikt, deze zijn qua formaat nagenoeg identiek aan elkaar. Ik zie inderdaad dat de basisingrediënten op de andere website vergelijk zijn met elkaar, wel gebruik ik andere specerijen en kruiden die de burger een eigen smaak geven. Veel plezier met het maken van deze vegaburger!
Oh – en Billy is inderdaad mijn echte naam. 🙂
Mooie recepten! Alleen ga ik in plaats van ei ,
chiazaad en lijnzaad er in doen.
Hoi Billy!
Recept klinkt goed! Ik vroeg me alleen af of de ei ook door een ander (niet dierlijk) ingrediënt vervangen kan worden.
Oh, en ik heb nog een pakje maismeel staan. Kan ik die toevallig gebruiken? Krijgt hij ook nog eens een bestemming.
Groetjes Priscilla
Hi Priscilla, dank je! Je kunt het ei wellicht vervanger door 1 eetlepel gemalen lijnzaad samen met 1 eetlepel water te mengen (even 10 minuten laten staan en dan toevoegen aan het recept). Maïsmeel gebruiken in plaats van tarwemeel zal vast kunnen, nog nooit gebruikt moet ik je zeggen. 🙂
Bedankt voor het recept Billy!
Erg lekker.
Hoe lang kan ik ze ongebakken in de koelkast bewaren? Enig idee?
Mvg,
Liesbeth
Hi Liesbeth, bedankt voor je reactie. Leuk om te horen dat je de vegaburger erg lekker vindt. 🙂
Geen idee hoelang je ze exact kunt kunt bewaren in de koelkast, maar ik verwacht zeker een dag of 3-4.
Ziet er heerlijk uit. Wil het vanavond maken, heb alleen geen oven. Denk je dat het zonder ook kan? Gr melvin
Dankjewel Melvin! Ik denk dat dat wel gaat lukken, mijn advies zou zijn om de burgers dan wel wat langer in de pan te bakken. Eet smakelijk!
De kikkererwtenburger was overheerlijk.
Ik ga de andere burgers zeker ook proberen, die met tofu lijkt me ook erg lekker.
Een heel goed idee Billy, bedankt, ik heb de recepten al aan verschillende vrienden van mij gegeven.
Ze hebben allemaal dezelfde reactie.
Leuke gerechten een ontdekking. Vandaag de eerste burgers gemaakt en er zullen nog veel volgen.
Erg lekker. Volgende keer snipper ik er wat verse koriander doorheen.
Het was heeeeeerlijk! Zelf wat andere kruiden toegevoegd (kurkuma en chili).
Een heerlijke burger, aanrader. Ik gebruik echter geen kikkererwten uit glas/ blik,Gebruik verse kikker erwten ( uiteraard geweekt en vervolgens gekookt) een verschil van dag en nacht, ik wil niet meer anders. Komt de toch al topburger alleen maar ten goede