Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Flashpackers – waarom reizen met weinig bagage fantastisch is

Hoewel je goed voorbereid op vakantie wil gaan, kan het zo zijn voordelen hebben om met weinig spullen en dus met een kleinere (en lichtere) rugzak op reis te gaan. In dit artikel lees je hoe je als flashpacker op reis gaat.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Je denkt misschien: Waarom zou ik alleen een rugzak meenemen als ik op reis ga? Een niet-flashpacker weet je zeker dat je voldoende kleding bij je hebt, je niet verbrandt door een voorraadje zonnebrand mee te nemen en je bij iedere outfit geschikte schoenen hebt. Dit is natuurlijk zo, maar moet je dit allemaal meenemen of kun je alles ook gewoon in het land waar je naartoe reist kopen? De voordelen om als flashpacker op reis te gaan en alleen handbagage mee te nemen:

Draag bij aan een goed milieu

Hoe meer gewicht er in je koffer zit, hoe meer brandstof het vliegtuig (maar ook een auto) verbruikt. Bij veel brandstofverbruik is er ook veel CO2-uitstoot, wat weer slecht is voor de natuur. Met weinig bagage zorg je er dus voor dat er minder brandstof wordt verbruikt, wat de CO2-uitstoof verminderd en wat vervolgens weer goed is voor ons milieu.

Alles bij de hand

Je bent net lekker geïnstalleerd in je stoel en je hebt wat te drinken gekregen. Dan kom je erachter dat je spannende boek nog in je grote koffer zit. Wanneer je als flashpackers reist heb je hier geen last van. Al je spullen zijn binnen handbereik.

Als eerste in het vliegtuig en weer uit het vliegveld

Nog een groot voordeel: Reizen als flashpacker scheelt je veel tijd. Je hebt geen gedoe met het afgeven van je koffer, want na het inchecken kun je direct doorlopen naar het vliegtuig. Daarnaast ben je na de landing een stuk sneller op je bestemming, je hoeft lekker niet te wachten bij de bagageband tot je zware koffer een keer neerploft.

Voor wie lang op reis gaat of er toch voor kiest ruimbagage mee te nemen, hebben we een aantal tips verzameld. Zo kun je je koffer inpakken, zonder al te veel kilo’s:

 • Als je naar een warme bestemming gaat, is het heerlijk om te luieren op je handdoek op het strand. Omdat een strandlaken vaak veel weegt, kun je gebruik maken van de handdoekenservice van het hotel.
 • Voor veel mensen is vakantie ideaal om lekker veel te lezen. Papieren boeken wegen zo een paar kilo, daarom is een e-reader een ideale uitkomst. Je kunt zoveel boeken meenemen als je wil, zonder zware koffer te hoeven tillen.
 • Maak thuis alvast een aantal kledingsets. Het is vervelend om niet de juiste kleding mee te hebben, daarom is het verstandig om thuis alvast kledingsets samen te stellen. Een paar voor naar het strand, een feestje, een chique diner, etc.: net hoe jij reis er uit gaat zien. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en heb je altijd een juiste outfit bij je.
 • Bedenk je dat alle spullen op de plaats van bestemming te koop zijn. Dingen als zonnebrand, waterschoenen, sokken etc. worden echt overal verkocht. Het is dus geen ramp als je iets vergeten bent of de tube tandpasta halverwege je reis op is.

Ultralight backpacken

Voor wie geïnteresseerd is geraakt in reizen met weinig spullen, is ultralight backpacken een leuke uitdaging. Hierbij is het de bedoeling dat je met zo min mogelijk spullen, een backpack met een inhoud van zo’n 22 liter (ter grootte van een Eastpack rugzak), voor een langere tijd op pad gaat.

Een enorme uitdaging en een mogelijkheid om te ontdekken hoe het is om te leven met weinig spullen. Op soChicken heeft Jelle een uitgebreid artikel over Ultra Light Backpacken geschreven.

Heb ik jou kunnen inspireren om binnenkort als flashpacker op reis te gaan?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 carina

  Omdat ik met krukken loop reis ik altijd met 1 rugzak en 1 “handtas”. Heb thuis een weegschaal zodat ik precies weet of ik niet te veel meeneem.Koop voordien mini-tandpasta, creme etc. Soms krijg je ze cadeau. Ook mijn medicijnen ontdoe ik van overbodige verpakking. Die weeg ik eerst met de brievenweger. Alleen schoenen zijn altijd een probleem. Heb een grote maat en in veel landen is daarin niets te krijgen. En juist schoenen zijn zwaar en nemen onhandig veel ruimte in beslag.

 2. 🐐 suzanne

  ik neem altijd teveel mee ga kijken of ik hier iets mee kan! zat al te denken aan een mini wasmachine zie je dan hoef ik minder kleding mee te nemen!

 3. 🐐 Miranda

  En dit lees ik terwijl ik in zuid-europa op rondreis ben terwijl mijn koffer op het vliegveld verdwenen is, dus op dit moment ben ik ZONDER bagage, ach leuk is het niet, maar het went…

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate