Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Gezond vegan bananenbrood – ook nog eens zonder olie

Wat is dit gezonde bananenbrood toch lekker. Het recept is 100% vetvrij, vegan en bevat dus geen eieren en zuivel. Des te meer stukken bananenbrood kun je nemen zonder dat je er zelf uit gaat zien als een opgepropte banaan.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Wat? Geen eieren en geen olie/boter?

Dat klopt. Niks raars aan toch? Natuurlijk houd ik van slagroomtaarten, vers appelgebak met slagroom en slagroomsoezen met (te)veel suiker en roomboter. Maar ik houd ook van experimenteren met eten.

En om te bekijken of de bekende zoete baksels omgezet kunnen worden in een meer gezonde variant heb ik dit recept voor bananenbrood gemaakt. Fijn idee toch dat je ongestoord nog een extra stuk bananenbrood kunt pakken?

  • Geen eieren. Kun je naar hartenlust weer lekker met je vinger door het beslag heen zonder salmonella op te lopen.
  • Geen olie of roomboter. Dat scheelt je weer een hoop calorieën die je kunt spenderen aan een extra stuk bananenbrood.

Het bananenbrood bevat weinig ingrediënten waarvan je de meeste vaak ook al in huis hebt. Ondanks dat er geen suiker of olie/boter aan te pas komt, wordt het ‘brood’ door de banaan en dadels toch lekker zoet en vochtig.

Video – gezond bananenbrood bakken

Bekijk ook zeker mijn video om zelf dit verrukkelijke bananenbrood te maken. Vind je de video leuk? Abonneer je dan zeker op mijn YouTube kanaal, dan ontvang je als eerste als er een nieuwe video is verschenen. 🙂

Ingrediënten vegan bananenbrood – gezond zonder olie of roomboter

Dit recept voor bananenbrood is eigenlijk een gezonde en lekkere variant. Geniet ervan als tussendoortje, als ontbijt of lekker als plakje cake ‘s avonds bij een kop koffie.

Voorbereiding: 20 minuten
Oventijd: 50 minuten

  • 250 gram volkoren bloem
  • 2 flinke, rijpe bananen
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • mespunt zout
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 80 gram fijngehakte dadels (zonder pit)
  • 2 theelepels lijnzaad en 6 theelepels water (vervanging voor ei)
  • optioneel: rasp van een halve citroen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden en bedek alvast een cakeblik met bakpapier.
  2. Maak de eivervanger: Stamp de lijnzaad fijn in een vijzel en voeg het water toe en meng het goed door elkaar. Laat het geheel even staan tot er een witachtige substantie ontstaat.
  3. Prak ondertussen de banaan fijn en laat even staan.
  4. Voeg in een grote kom de volkoren bloem, bakpoeder, zout, baking soda en kaneel toe en hussel het geheel goed door elkaar. Voeg hierna de fijngehakte dadels toe en roer alles nog eens goed door.
  5. Meng de geprakte banaan, de eivervanger en eventueel het citroenrasp bij het mengsel van bloem en kneed het goed door elkaar tot het een compacte massa is geworden.
  6. Het deeg zal ‘sticky’ en hard zijn, maar wees gerust. Alles komt goed. Je hoeft dus geen water toe te voegen. 😉
  7. Giet het mengsel in het cakeblik en bak het bananenbrood af in zo’n 50 minuten. Het deeg zal iets gaan rijzen, maar het is normaal dat het niet zo luchtig wordt als een cake en dus niet zo hoog wordt als je misschien gewend bent.
  8. Haal het bananenbrood uit de oven en kijk met een prikker of de binnenkant gaar is. Laat het nog even een paar minuten afkoelen en snijd vervolgens lekker een paar stukken voor jezelf af om van te genieten.

Ben je een zoetekauwer? Voeg dan een scheutje maple syrup of ander soort siroop toe om het bananenbrood wat zoeter te maken.

vegan bananenbrood

gezond bananenbrood

 

bananenbrood maken

 

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

13 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Liz

    Gisteren gemaakt en het is heerlijk!

  2. 🐐 Billy

    Leuk Liz, fijn dat je het bananenbrood ook zo lekker vindt. 🙂

  3. 🐐 Liz

    Overigens heb ik ‘m gemaakt met havermout in plaats van volkoren bloem. Dat laatste had ik niet in huis, havermout wel. Dat heb ik afgewogen en in de keukenmachine tot poeder vermaald.
    Geen idee wat het smaakverschil is, maar dit is zo lekker en als fan van havermout, laat ik het dus maar zo 🙂

  4. 🐐 Jetske

    Vanmiddag gemaakt met de koters. Eerlijk gezegd mijn eerste ervaring met het bakken van een cake 🙂 Goed gelukt al zeg ik hetzelf. Voor zoonlief mag ie de volgende keer wel wat zoeter maar voor de rest tevreden snoetjes. En zelf vind ik em ook ergggg lekker! Bedankt voor het recept!

  5. 🐐 Billy

    Leuk dat je het bananenbrood lekker vond Jetske (en je kids ook!). 🙂

  6. 🐐 Colinda

    Ik maak eigenlijk nooit twee keer achter elkaar een recept, maar voor het bananenbrood heb ik een uitzondering gemaakt en twee dagen achterelkaar 1 gemaakt . Heel lekker en gezond. Bij de tweede heb ik ipv kaneel koekkruiden toegevoegd en een handje vol gemengde noten. De volgende wil ik maken met rozijnen en een paar eetlepels magere kwark kortom het bananenbrood is een blijvertje !!Tip, als je geen rijpe bananen hebt kun je de bananen 45 minuten op 150 graden in de oven doen de schil wordt dan zwart ,maar je hebt heerlijke rijpe bananen.

  7. 🐐 Susan

    In het filmpje rasp je citroen maar in het recept staat dat er niet bij. Hoort dat wel?

  8. 🐐 Billy

    Hoi Susan! Het rasp van een halve citroen is optioneel (zie de beschrijving bij de YouTube video). Ik zal het er voor de zekerheid ook hier bij zetten. Ik ben benieuwd wat je van het bananenbrood vindt! 🙂

  9. 🐐 Maud

    Wat een heerlijk bananenbrood zeg.
    En super simpel te maken.
    Ik smul er echt van.
    Ik eet het met een dun laagje honing erop 😋😋

  10. 🐐 Nancy

    Hai, ik had zin in bananenbrood maar geen eieren in huis en geen zin om naar de winkel te gaan….Google is dan je beste vriend😉 nu nog 50 min. wachten…..ben benieuwd

  11. 🐐 Maike

    Smaakt prima, alleen de buitenkant beetje hard. Gewoon 50 minuten gedaan.

  12. 🐐 Janneke

    Ik maak hem met boekweitmeel , zo is ie ook nog eens Glutenvrij en overheerlijk 😀

  13. 🐐 Karlijn

    Hoii! Ik vroeg me af of je ook chiazaad kon gebruiken inplaats van lijn zaad. Groetjes Karlijn:)

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate