In een gootsteenkast staan veel gevaarlijke stoffen, waarschijnlijk meer dan je zelf denkt. Met een beetje hulp van opruim goeroe Marie Kondo en een scheutje zelfhulp organiseer je je gootsteenkast voor eens en voor altijd. Want die troep in je gootsteenkast ben je nu vast wel eens zat.
- Haal eerst je gootsteenkast helemaal leeg. Bekijk of er schoonmaakmiddelen of andere middelen zijn die je niet of nauwelijks gebruikt. Gooi middelen die je niet meer gebruikt weg (wel op een verantwoorde manier), geef het aan iemand die het kan gebruiken of zet het op een hoge plaats in de schuur – als je het middel heel weinig gebruikt.
- Maak het gootsteenkastje goed schoon met heet water. Zo kunnen er geen producten (afwasmiddel, chloor, allesreiniger, etc.) met elkaar gemengd worden. Er zijn namelijk veel schoonmaakproducten die hier niet tegen kunnen (kan gevaarlijk zijn). Bovendien is het natuurlijk gewoon vies als er allemaal resten in je gootsteenkast aangekoekt zijn.
- Bestudeer alle etiketten en sorteer de producten op gevaarlijkheid. Maak de keuze om producten met gevaarlijke stoffen die je buiten bereik van kinderen moet houden apart van de rest. Zet deze groep helemaal achterin het gootsteenkastje. Des te lastiger wordt het voor de kinderen om hier bij te komen en de gevaarlijke flessen te openen (kindersluiting – altijd fijn).
- Zorg voor ventilatie in de gootsteenkast. Een klein luchtgaatje is al voldoende (bijv. spleet tussen de deuren) om de geur niet vast te houden in je kast.
- De bekende kindersluiting op de schoonproducten biedt geen volledige garantie. Aangezien de meeste middelen in het gootsteenkastje gevaarlijk zullen zijn, bestaan er ook veiligheidshaakjes. Hiermee voorkom je dat kleine kinderen het kastje zomaar kunnen openen.
- Beperk het gebruik van gevaarlijke middelen zoveel als mogelijk is. Er zijn ook voldoende groene middelen te gebruiken om iets schoon te maken, zoals groene zeep en het eco merk Method.
- Zelf weet je waarschijnlijk wel welke (schoonmaak)middelen gevaarlijk voor je zijn, maar kinderen hebben vaak geen idee hoe gevaarlijk een schoonmaakmiddel kan zijn. Zet daarom de meest gevaarlijke producten achterin je gootsteenkast of zet een slot op je kast.
Je gootsteenkast organiseren – de indeling
Heb je inmiddels je gootsteenkast helemaal uitgeruimd? Dan is het tijd om je gootsteenkast te organiseren en weer in te delen met alleen de producten die wilt houden.
Nee, je hoeft deze spullen niet te bedanken (zoals Marie Kondo doet), dat gaat misschien wat ver. Bedenk wel of er niet een schoonmaakmiddel is die je voor meerdere taken kunt gebruiken. Zo staat allesreiniger bekend om zijn vele toepassingen (duh – de naam zegt het al). Hierdoor kun je misschien een fles Muscle of Ajax de deur uitdoen, omdat allesreiniger ook voldoet met de takes waar je hem voor gebruikt.
Je gootsteenkast organiseren op deze manier zorgt ervoor dat je geen overbodige schoonmaakmiddelen in je kastje hebt staan. Hierdoor houd je het lekker fris en opgeruimd.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
2 leuke geiten 🐐🐐
Ik gebruik eigenlijk voor het hele huis (badkamer, ramen, meubels, etc.) ecologisch afwasmiddel (momenteel van Lilly’s Eco Clean). Werkt prima, je doet heel lang met een fles en het is goed voor het milieu. Het houdt je aanrechtkastje heerlijk leeg. 🙂
hier hetzelfde, doe ook heel veel met een ander gekend afwasmiddel,alles wat ontvet moet worden:
auto wassen, fietsen, ramen, keukenwerkblad,keukenstoelen en tafel enz…kortom de ganse keuken word daarmee gereinigd alsook de wastafels en toiletten afwassen, lederen zetels , salontafels.Je hebt echt heel weinig nodig van het product. De vloeren worden gereinigd met een stoomreiniger en dat is enkel met water. Er staat nog een fles azijn in het aanrechtkastje om de kranen blinkend te houden.