Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Superschoon wassen – 20 praktische tips

Kleding wassen moeten we allemaal, maar soms gaat er wel eens iets mis. Volg onze tips op en was die gebreide trui nooit meer te heet en hou je witte overhemd wit. Twintig tips om superschoon te wassen!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

  1. We beginnen gemakkelijk: zorg dat je was goed gesorteerd is. Wit, zwart en bont (gekleurd). Eén misser en je witte onderbroek kan zomaar een roze tint bevatten.
  2. Haal alle zakken leeg voordat je het kledingstuk in de machine gooit. Een haarspeldje kan je wasmachine behoorlijk terroriseren.
  3. Doe spijkerstof nooit tegelijk met gevoelige stoffen in de machine; jeans heeft namelijk een schurend effect.
  4. Ben je klaar met wassen? Hang die wollen trui niet op maar leg hem neer, anders rekt hij uit en is je trui zomaar een wollen zomerjurkje geworden.
  5. Was kleding nooit te heet. Zelfs bij 30 graden wordt je was brandschoon.
  6. Naast het standaard wasmiddel en wasverzachter kun je ook je eigen schoonmaakmiddel maken. Benieuwd? Lees dit artikel nog eens door en maak snel en heel goedkoop je eigen wasmiddel.
  7. Haal natte, schone was zo snel mogelijk uit de trommel om vieze geurtjes te voorkomen.
  8. Heb jij of iemand anders uit het gezin last van een allergie? Probeer dan natuurlijk wasmiddel zonder geur- en kleurstoffen. Dit is gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt.
  9. Niet genoeg was voor een volle trommel, maar wil je dat ene shirtje wel gewassen hebben? Vul de machine op met gebruikte vaat- of handdoeken. Deze mogen best een keertje extra gewassen worden.
  10. Opdrukken en versiersels mooi houden? Doe alle kleding binnenstebuiten voordat je het in de wasmachine stopt. Zo behoud je die leuke opdrukken op je trui.
  11. Doe ondergoed en sokken niet bij handdoeken of andere kledingstukken; de vieze geur van sokken en ondergoed kan doordringen in de handdoeken.
  12. Een nieuwe wasmachine kopen is doorgaans niet goedkoop, daarom moet je deze goed onderhouden. Nog nooit je wasmachine ontkalkt? We raden het aan eens in de zoveel tijd je wasmachine te reinigen.
  13. Besparen op stroomkosten? Laat de droger uit en laat het binnen of buiten drogen op een rekje.
  14. Was kleding niet te vaak. Zodra het stinkt gooi je het natuurlijk bij de was, maar truien, spijkerbroeken en blouses kun je gerust vaker dan eens dragen.
  15. Doe bh’s nooit los in de wasmachine, maar stop ze altijd in een waszakje. De metalen deeltjes in een bh kunnen andere kledingstukken lelijk beschadigen.
  16. Veel items kun je zelf wassen, maar beperk het tot de basis. Breng colberts, pakken en jassen altijd naar de stomerij. Zo weet je zeker dat het goed gaat.
  17. Wasmiddel in poedervorm is wenselijk voor een goed resultaat en een lekker geurtje, maar gebruik niet teveel. Dit kan zorgen voor strepen in kledingstukken.
  18. Hou je altijd aan het wasvoorschrift in het label. Je wilt toch niet dat dat leuke t-shirt opeens te heet gewassen wordt?
  19. Wil je kledingstukken, zoals een sportbroekje, alleen even opfrissen? Zet dan het korte programma aan, dat scheelt tijd én geld.
  20. Doe ritsen of knopen altijd dicht voor je ze gaat wassen. Zo is de kans het kleinst dat dit andere stukken beschadigt.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

11 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Christa

    Hoi

    Op korte was zetten is lang niet altijd goedkoper. De wasmachine verbruikt meer stroom om in de kortere tijd op te warmen.
    Ongeveer een keer per twee maanden een flinke schep soda bij bv een theedoeken was op 90 graden, voorkomt aanslag in de machine oa op de verwarmingselementen. Warmt dan beter en sneller en de wasmachine gaat langer mee. Je voorkomt hiermee ook schimmel in de wasmachine

    Ik gebruik een stoomreiniger voor het huishouden. Zonder schoonmaakmiddelen en veel minder inspanning badkamer, vloeren, keuken en ramen schoon. Ook voor gedragen kleding ideaal om op te frissen zonder te wassen: even stomen, klaar (ook weer uit de kreuk)

    Ik heb drie wasmanden staan, bont, handdoeken en wit, zodat al direct gesorteerd wordt. Volle wasmand is volle trommel. Scheelt tijd

  2. 🐐 Mar

    Bij allergie en voor ontkalken azijn gebruiken ipv wasverzachter.
    Het maakt de was zacht en haalt alle zeppresten uit de kleding en ontkalkt tevens de wasmachine.

  3. 🐐 Petronella

    Wasmiddel bonte was; kook 1,5 liter water met 20 gram geraspte sunlight zeep tot het opgelost is. Af laten koelen en in wasmiddelfles doen. Schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
    Wasmiddel witte was; kook 1,5 liter water met 20 gram geraspte sunlight zeep + 20 gram soda. Af laten koelen en in wasmiddelfles doen. Schoonmaakazijn als wasverzachter.
    Veel succes.

  4. 🐐 Martin

    Destijds zocht ik een wasmand die gelijk was aan de hoogte van de vulopening van mijn wasmachine. Ik irriteerde me er altijd aan dat de huidige wasmanden altijd veel hoger waren dan de vulopening. Waardoor vullen bij weinig ruimte een heel gedoe was.
    Ik mat de hoogte van de vulopening en begon te zoeken. Ik kwam uit bij IKEA.
    Ik kocht 8 SAMLA bakken van 39-56-42 (breedte-diepte-hoogte) met deksel. Die kwam het meest in de buurt. Ze zijn doorzichtig. Ik heb 8 bakken, omdat ik direct sorteer op kleur, stof en wasprogramma. Je kan er ook nog meer nemen afhankelijk van hoeveel verschillende stoffen je hebt.
    1. Bonte was
    2. Rode was
    3. Licht bonte was
    4. Witte was
    (5. Handdoekenwas rood ?)
    6. Handdoekenwas donkerbont (tegenwoordig ook met rood, omdat alles op 60 graden moet en van rood heb ik niet genoeg).
    7. Wolwas rood
    8. Wolwas donkerbont incl. wit
    Die boxen heb ik gestapeld met de kant van 39 cm naar voren met deksel tegen geurtjes. Ze komen tot 1.30 hoog. Het wordt dan een rij van bakken met vuile was en je ziet direct als ze doorzichtig bent welke was er genoeg van is en er moet worden gewassen.
    Soms stapel ik ze op andere SAMLA boxen met daarin zomer of winterkleding of andere zaken. We hebben er 40 van. Ik gebruik ze overal voor. Ze zijn goedkoop. Ook al zijn er bezorgkosten bij. Dan nog zijn ze goedkoper ! Bovendien hoef je er niet mee te zeulen.
    Extra voordeel door transparantie zie ik altijd hoe vol die zit en of ik al moet wassen of moet gaan plannen.
    Een volle SAMLA bak van die afmeting is gelijk aan een volle wastrommel. Dus dat is duidelijk.
    Mijn vrouw heeft een paar rode wollen truien en wat donkere wollen truien en wat witte kleding.
    Ik leg de box met of rode of zwarte skisokken voor haar en mezelf klaar, zodat we eerst de zwarte skisokken dragen voor de db wolwas. Vol = wassen. Daarna zet ik de db box skisokken weg en zet de box met rode skisokken klaar. Dat doe ik ook met witte handdoeken. Zodat we altijd met een volle trommel wassen. Of het nu wol, katoen of wat dan ook is.

  5. 🐐 Yanna

    Schoonmaakazijn als wasverzachter. Hoeveel doe je dan bij de was en riek je dat niet in de kleding?

  6. 🐐 marijke

    aan Yanna
    neen je ruikt de azijn niet hoor.
    ik hou een klein dopje van een wasverzachter en dat vul ik dan.
    ik heb het juist nagegaan en het is 25 ml.

  7. 🐐 Gijs

    Punt 5 klopt niet. Was wordt niet brandschoon bij 30 graden Celsius. Pas bij 60 graden Celsius worden bacteriën gedood die was laten stijgen als die te langzaam droogt. De bacteriën in ondergoed worden ook niet gedood lage temperaturen.
    Heb je schimmelnagels, dan is het ook aan te bevelen om je sokken apart te wassen en op 60 graden Celsius.

    Tegenwoordig wordt er
    Overal propaganda gemaakt om op lagere temperaturen te wassen. Dit is goed voor ons energieverbruik, maar niet voor onze gezondheid en hygiëne.

  8. 🐐 leukegeit

    Hoi Gijs, bedankt voor je reactie. Goed punt, maar het is zeker niet altijd nodig om de was op 60 graden te draaien. Wassen op 30 graden is prima om een schone was te krijgen. Wel wordt er aangeraden om eens in de zoveel tijd de was op 60 graden te wassen om zo alle opgehoopte bacteriën die zich in de wastrommel hebben verzameld te doden.

  9. 🐐 R.Smit

    Met sunlightzeep wassen is mijn ervaring: het wasgoed wordt niet schoon, zelfs grauw. Wat doe ik verkeerd? Ik heb een voorraad wasmiddel gebruikt. Is dat het probleem? Is het beperkt houdbaar? Met afwassen gebruik is handschoenen en glazen even afspoelen.

  10. 🐐 lya

    dank je heeft me veel geholpen nu weet ik het zeker hoe ik het moet doen.

  11. 🐐 Ariel

    Fijne tips! Het grote verschil zit ‘m wat mij betreft in het juiste wasmiddel of het gebruik van handige waspods!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate