Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Geen zin om in het weekend schoon te maken – wij hebben handige tips

Vrijdagmiddag 17:00 uur - je trekt de deur van je werkplek achter je dicht en wilt beginnen aan een heerlijk rustig weekend. Maar ja, het huishouden wordt niet vanzelf gedaan. Of toch wel? Na het lezen van dit artikel hoef je in het weekend niet meer schoon te maken.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Ga direct aan de slag

 • Maandag zie je een laagje stof op de tv.
 • Dinsdag spot je kalkresten in de badkamer
 • Woensdag is de stapel was op zijn hoogtepunt
 • Donderdag smeer je je brood tussen de kruimels op het aanrecht
 • En op vrijdag heb je geen schone koffiebeker meer.

Herkenbaar? Tijdens drukke doordeweekse dagen valt alle viezigheid en chaos je op, maar heb je geen tijd om er iets aan te doen.

Althans – je denkt dat je geen tijd hebt. Klusjes als een doekje over de wastafel halen, het aanrecht even opruimen of was in de wasmachine doen is eigenlijk zo gebeurd. Je moet het alleen even doen. Door stof, kruimels of andere viezigheid direct weg te werken, is je huis op zaterdag niet een grote bende en kun je lekker relaxen (in een schoon huis).

Heb je op het moment zelf niet direct tijd om de klus te klaren, leg dan een briefje neer (voor jezelf na het werk of voor andere huisgenoten of gezinsleden).

2. Op je vrije middag aan de slag gaan

Tegenwoordig werken veel mensen parttime en dat is heerlijk. Een hele (of halve) dag in de week vrij hebben om een beetje bij te komen van het harde werken is fantastisch.

Je zou deze dag of middag ook anders in kunnen plannen. Vrienden, familie, je partner of je kinderen zijn doordeweeks ook vaak druk, terwijl zij in het weekend alle tijd hebben om leuke dingen te ondernemen. Zie jouw vrije dag of middag als vrij gepland – je hebt tijd gemaakt om andere werkzaamheden in en rondom huis aan te pakken.

Het is misschien even schakelen, maar in het weekend zul je jezelf dankbaar zijn dat je genoeg tijd hebt voor leuke dingen in plaats van vermoeiende huishoudelijke taken.

3. Maak een goede planning

Plannen, plannen, plannen – we kunnen het er niet vaak genoeg over hebben. En een schoonmaakschema (ja – dat vervelende schema weer) is daar bijzonder handig bij.

Even rekenen: stel dat je nu een groot deel van je zaterdag kwijt bent met schoonmaken – dat is zo’n vijf uur. Door van maandag tot en met vrijdag iedere dag een uurtje iets in huis te doen, ben je het weekend lekker vrij. Door direct na je werk aan de slag te gaan, zit je nog in een actieve modus en kun je meteen lekker doorstomen.

Ook is het voor mensen die veel achter de computer werken tegelijkertijd een actief uurtje, waarbij je ook nog eens de nodige beweging krijgt in plaats van alleen maar stil te zitten. Daarnaast ben je waarschijnlijk veel effectiever bezig, omdat je maar een uur aan de slag gaat in plaats van vijf uur lang achter elkaar op de zaterdagochtend. Na vijf uur is het natuurlijk logisch dat je niet meer zo productief bent.

4. Is doordeweeks schoonmaken niet gelukt?

Maandag begon je vol goede moed met bovenstaande tips, maar inmiddels is het vrijdag en is het helaas niet gelukt om iedere dag een uurtje schoon te maken. Ook de herinneringsbriefjes hebben niet geholpen.

Je zult toch wat aandacht aan het huishouden moeten besteden, dus dan maar in het weekend. Komt dit nou een keertje voor, kies dan een verloren moment om schoon te maken. Bijvoorbeeld als de kinderen een sportwedstrijd hebben, als je partner de boodschappen doet of werk een berg strijkgoed weg tijdens het kijken van je favoriete serie. Zo krijg je tijd voor tijd – tijd die anders toch niet efficiënt gebruikt werd.

Wat is jouw ultieme tip om het schoonmaken in het weekend te vermijden?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

6 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 jane

  Voor mij is elke dag een onderdeel in huis schoonmaken ideaal.. zo verspreid ik mijn energie en ben ik niet uren aan het schoonmaken. En in weekend ben ik dan vrij van schoonmaken..

 2. 🐐 erica

  voor het grote werk, ramen doen, etc, bah, wacht ik op volle maan. dan word ik blijkbaar nogal poetserig. verder zorg ik elke avond voor een schoon aanrecht, gaat een ochtendhumeur tegen, en doe elke dag wel iets, douchewanden doe ik als ik zelf onder de douche sta,

 3. 🐐 Ank van Gulik

  Gezond is om na het eten niet in te zakken maar voor de goede vertering nog even in beweging. Wel maak even het toilet schoon – 10 minuten – sop een stukje keuken. Volgende dag stofzuig wat vloeren. Verzin iets om het een kleine stukjes – kaizen – te verdelen. Werkt perfect.

 4. 🐐 Stephanie

  Ik doe samen met mijn vriend aan reclame ruimen. Als we een tv serie kijken dan gaan we in de reclame super snel door t huis. Hij boven ik beneden. In 3x zeven minuten kom je heel ver. Op dagen dat t schoon is doen we 3X 7 minuten work-out oefeningen…. (En dat wordt best pittig)

 5. 🐐 Wanda

  Wanneer je beiden werkt en kinderen hebt werkt het fantastisch als je taken verdeeld. Bij ons doen de drie kids allemaal 1 x in de week het huis zuigen, m’n man maakt de keuken glad na het eten en zelf strijk en was, en maak iets schoon na het eten. Zo valt de zaterdag minder negatief uit. Want anders zit je de zaterdagmorgen te brommen ipv te genieten. Schema’s lijken een last maar laten je genieten van meer vrijheid!!!! @ voor de schrijver van dit artikel: wat mij opvalt is dat je vaak het woord verdomd gebruikt in stukken. Ik weet niet of je weet dat dit een gebed is? Ja het is een vloek, maar je vraagt of je verdoemdmG worden. Zou je hier rekening mee willen houden? Alvast bedankt!

 6. 🐐 leukegeit

  Dankjewel Wanda voor je reactie en inderdaad: schema’s zijn geweldig!

  Wat grappig dat dit je opvalt. We hebben even gekeken, maar we hebben dit woord nog niet eerder gebruikt op de website. Wellicht verwar je ons met een andere site. 🙂

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate