Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Weekmenu maken – hoe doe je dat? (ideaal voor als je weer eens niet weet wat je wilt eten)

Een weekmenu maken is ideaal als je het maar lastig vindt om iedere keer te bedenken wat je wilt eten. Lees hier hoe je begint met een weekmenu maken + alle fijne voordelen die je gaat ervaren.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Waarom een weekmenu maken?

Kan jouw leven wel wat meer structuur krijgen? Dan is het maken van een weekmenu echt een uitkomst. Het kan soms alleen wat lastig zijn om de eerste stap te zetten. En dat terwijl een weekmenu maken juist zoveel voordelen heeft.

Of je nu een druk leven hebt, de monden in een (groot) gezin moet voeden, de behoefte hebt of de noodzaak voelt om geld te besparen op de boodschappen – of wat voor reden dan ook. Een weekmenu maken gaat je helpen om zoveel meer rust, tijd én geld te besparen.

Voordelen van een weekmenu:

 • Geen onduidelijkheid, gezeur of trammelant wat je die dag gaat eten. Iedereen in het gezin kijkt gewoon op het weekmenu en je weet wat je die dag gaat eten.
 • Een weekmenu maken helpt om veel minder geld kwijt te zijn aan de boodschappen. Hoe dit kan? Doordat je een lijstje hebt wat je die week gaat eten, hierdoor haal je alleen de boodschappen in huis die nodig zijn.
 • Een weekmenu helpt je om je budget onder controle te houden.
 • Een weekmenu gaat je helpen om gezonder te eten. In een half uur plan je wat je de komende week gaat eten. Ik schrijf op wat ik nodig heb en haal de boodschappen in huis. Vervolgens hoef ik op de dag zelf alleen het recept te volgen. Geen zin om hier over na te denken? Bekijk dan mijn deze budgetvriendelijke weekmenu’s – en laat mij het werk voor je uit handen nemen. 👌
 • Door je aan de recepten in het weekmenu te houden gooi je minder voedsel weg. Je maakt afgewogen porties die genoeg zijn voor die dag (en vaak een dubbele portie voor een andere dag). Er belandt dus minder eten in de kliko en meer eten in je maag. Win-win.
 • Op één vast moment in de week bedenk je wat je de komende week wilt gaan eten. Op de dag zelf hoef je niet meer na te denken wat je die dag wilt eten.

Hoe maak je een weekmenu?

Om het weekmenu te maken kies je elke week een vaste dag uit om het menu voor die week samen te stellen. Dit is de belangrijkste stap om mee te beginnen. Ga met iedereen in het huishouden aan tafel zitten (als ze inspraak willen hebben) en stel het weekmenu samen op basis van jullie voorkeuren en de drukte in de agenda’s.

Bekijk wie er er op welke dag in de week thuis eet, vervolgens wie er het eten maakt en wat voor soort gerechten jullie graag willen eten.

Op zoek naar inspiratie voor de weekmenu’s?

 • Bekijk mijn database met heerlijke (vegan) gerechten op Leukegeit.nl.
 • Spit je favoriete kookboeken door.
 • Pinterest vind ik zelf een fijne zoekmachine om snelle en lekkere gerechten te vinden.

Hebben jullie alle recepten voor komende week bedacht? Schrijf dan het weekmenu uit op een white board of op een A4-tje of print het uit. Controleer eerst wat je nog aan voorraad hebt in de koelkast en in de voorraadkast – met name conserven en specerijen. Maak dan een boodschappenlijst en zorg dat je alle boodschappen in huis haalt.

Is de week begonnen en zijn de boodschappen in huis? Dan is kun je aan de slag met dag één van het weekmenu.

Mijn persoonlijke tips bij het opmaken van het weekmenu:

 • Houd de maaltijden simpel zonder al teveel poespas – zeker doordeweeks is niet teveel gedoe wel prettig.
 • Maak porties dubbel – zodat je er een extra dag van kunt genieten
 • Kies voor gerechten met weinig ingrediënten
 • Stop er lekker veel groente in
 • Maak gerechten waar je echt blij van wordt – door te kiezen voor je favoriete specerijen, kruiden, groenten, noten, etc.

Meer hulp met weekmenu’s maken?

In Weekmenu's makenmijn populaire bundel met budgetvriendelijke weekmenu’s vind je vier helder uitgewerkte weekmenu’s voor iedereen. Makkelijk te maken, lekker, gezond én vriendelijk voor de portemonnee.

De weekmenu’s zijn volledig voor je uitgewerkt en te maken voor zowel 1 persoon, een klein gezin van 2-3 personen of voor 4 personen. Inclusief uitgewerkte boodschappenlijst en meer tips en trics om alle voordelen te ervaren die weekmenu’s hebben.👨‍🍳

Bekijk alles over de weekmenu’s en bespaar vandaag nog tijd, geld én energie.

Lees meer en begin direct…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate