Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Goedkoop weekmenu voor het hele gezin

Hoe maak je een goedkoop weekmenu voor het hele gezin? In dit artikel geef ik je praktische tips, handvatten en een voorbeeld om een betaalbaar weekmenu te maken.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Weekmenu voor het hele gezin

Minder koken, minder tijd in de koken, meer geld overhouden. Dit zijn in een notendop de voordelen van een weekmenu. Het zou toch mooi zijn om deze voordelen toe te passen in je leven?

Een goedkoop weekmenu maken voor het hele gezin lijkt in tijden dat boodschappen steeds duurder worden haast onmogelijk. Toch ga ik je laten zien dat goedkoop, gezond én lekker eten goed samen kunnen gaan. Er is vaak meer mogelijk dan jezelf voor ogen had.

Voorbeeld

Een gezin bestaande uit twee ouders en twee kinderen. Beide ouders werken 4 dagen in de week. Na het werk rijdt één van de ouders door naar de supermarkt om de verse boodschappen voor de dag in huis te halen.

Uitgaven boodschappen: 700 euro per maand

Er wordt niet echt gelet hoe hoog de uitgaven zijn. De ene keer wordt er meer voor een snelle hap gekozen, een andere dag staat een gezonde maaltijd hoger op de ladder. Een beetje afhankelijk hoe de bui van deze ouder die dag is.

Stel dat beide ouders de tijd zouden nemen om een weekmenu te plannen, dan hadden ze veel tijd én geld kunnen besparen. Meer plannen = gezonder eten = minder onnodige boodschappen in huis halen = minder geld uitgeven aan boodschappen.

Totale besparing: 200 euro per maand / 2400 per jaar

Tips voor een goedkoop weekmenu

  • Kies in de supermarkt zoveel mogelijk voor het budgetmerken en/of het huismerk. Peulvruchten, rijst, wraps, maïs – als je kiest voor het goedkope huismerk, bespaar je veel geld op het weekmenu.
  • Eet minder kant-en-klare vleesvervangers en meer tofu, tempeh en andere peulvruchten. Zeker twee tot drie keer goedkoper dan vleesvervangers.
  • Maak gebruik van mijn bundel met budget weekmenu’s – meal planning is je antwoord op álles, de kosten van deze weekmenu’s zijn slechts 35 euro per persoon om de hele week van te eten. 🌮🌯
  • Door één keer per week op een vast moment een half uur de tijd te nemen om een weekmenu te maken bespaar je veel geld. Schrijf alle maaltijden op (ontbijt, lunch en diner) voor zeven dagen. Tip: Maak veel gerechten dubbel, zodat je er minstens twee dagen van kunt eten. Dit scheelt je nog meer tijd en geld. 👌
  • In de supermarkt, in de voorraadkast, in de koelkast – je ziet alle producten wel. Je hebt alleen geen idee wat je moet maken. Een weekmenu maken voorkomt een hoop keuzestress.
  • Minder voedselverspilling doordat je alleen de boodschappen in huis haalt die je nodig hebt. Er verschijnen geen (of in ieder geval minder) producten in de voorraadkast die vervolgens in de kliko belanden, omdat je ze niet hebt gebruikt.

Voorbeeld weekmenu voor het hele gezin

Hieronder heb ik voor zeven dagen de avondmaaltijd uitgestippeld. De gerechten in dit weekmenu zijn goedkoop en voor het hele gezin. 💪

MAANDAG
tempeh met roergebakken groente

DINSDAG
thaise currysoep met noedels

WOENSDAG
vegan stoofpot met linzen

DONDERDAG
tempeh met roergebakken groente

VRIJDAG
Thaise currysoep met noedels

ZATERDAG
vegan stoofpot met linzen

ZONDAG
kleurrijke maaltijdsalade

Zoals je hierboven ziet komen sommige gerechten vaker terug in de week. Door op één dag voor twee dagen te koken bespaar je niet alleen veel tijd, het is ook nog eens een stuk goedkoper.

Als je doorklikt kom je bij de recepten terecht. De meeste recepten zijn doorgaans geschikt voor 3-4 personen. Pas de ingrediënten dan ook aan naar jouw gezinssituatie.

Wil je een weekmenu voor het hele gezin waar je zelf zo min mogelijk voor hoeft te doen? Dan is mijn bundel met budgetvriendelijke weekmenu’s vast en zeker iets voor jou.

Wat krijg je allemaal?

  • vier duidelijke weekmenu’s om gezond, lekker én goedkoop te eten – voor ontbijt, lunch als diner
  • handig document om zelf weekmenu’s in op te maken.
  • extra tips & trics om nog minder tijd en geld kwijt te zijn

Budget weekmenu's

Aan de slag met mijn bundel weekmenu’s

Gezond en lekker eten hoeft echt niet duur te zijn.

Begin vandaag nog met het plannen van de maaltijden aan de hand van mijn vier weekmenu’s en je zult zien dat je voor een budgetvriendelijk bedrag gezond én lekker kunt eten. 🥳
Lees meer over de weekmenu’s..

Ben je ook geïnteresseerd in het maken van een goedkoop weekmenu voor het hele gezin? En heb je nog vragen of tips? Laat zeker even een reactie achter of tag me gezellig op Instagram.😃

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate