Wij hebben een recept gemaakt van een heerlijke worteltaart met banaan waar geen suiker aan te pas komt. Alleen wat fruitsuikers en agavesiroop. Lees hieronder snel hoe je deze gezonde worteltaart (of wortelcake) kunt maken.
Op zoek naar gezondere taart recepten
De laatste tijd zijn we steeds meer op zoek naar taarten die gezonder zijn dan een aantal jaar geleden, zoals de welbekende slagroom schnitt. Echt gezond zijn de taarten natuurlijk niet altijd, maar als je een aantal ingrediënten in het huidige recept kunt vervangen voor gezondere ingrediënten, dan is je stuk taart in ieder geval een stuk verantwoorder.
Gisteren heb ik een wortelcake gemaakt zonder suiker met een heerlijke frosting. Hieronder vind je het recept, het is echt een onwijs lekker recept geworden.
Ingrediënten voor de worteltaart met banaan
- 250 gram volkoren tarwebloem
- 120 gram roomboter
- Een zakje bakpoeder (16 gram, die van Dr. Oetker is goed en kun je in iedere supermarkt vinden)
- 100 gram gedroogde dadels, in kleine stukjes gesneden
- 3 middelgrote wortels, geschild en geraspt
- Een snufje zout en twee ruime snufjes kaneel
- 3 bananen, in stukjes gesneden
- 50 gram gehakte walnoten en 40 gram gojibessen
- 75 gram (Griekse of anders volle) yoghurt
- 2 eieren
Wat heb je nodig voor de frosting?
- 200 gram Mon Chou op kamertemperatuur
- 6 theelepels agavesiroop (doe er gerust wat meer bij als je ‘m zoeter wilt hebben). Agavesiroop is wel zoet, maar heeft een veel lagere glycemische index dan gewone kristalsuiker. Een goede vervanger voor suiker!
- Het sap van een halve citroen
& hoe maak je de worteltaart met banaan
- Pak een cakeblik en smeer deze in met wat boter. Leg er vervolgens een stuk bakpapier in, zodat je de cake er na het bakken makkelijk uit kunt halen zonder te beschadigen (zoals op de foto hierboven). Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Pak een grote kom en meng hierin de tarwebloem, kaneel, zout en het bakpoeder. Snijd de walnoten in fijne stukjes en roer deze met de gojibessen erdoor.
- Verwarm in een steelpan de roomboter. Snijd de dadels in kleine stukjes en voeg deze toe aan de gesmolten boter (niet laten borrelen, alleen de dadels even opwarmen).
- Pak de mixkom en rasp hierboven de geschilde wortel en voeg de banaan in stukjes toe. Giet hier het mengsel van de boter en dadels bij en zet de mixer alvast even kort op de laagste stand.
- Voeg vervolgens de yoghurt en eieren erdoor, zet de mixer weer even kort aan voordat je het bloemmengsel toevoegt. Voeg hierna al mixend langzaam het bloemmengsel toe en laat de mixer hierna alles nog even goed door elkaar heen mengen.
- Doe het cakemengsel in het cakeblik en bak de carrot cake in ongeveer 50 minuten gaar in het midden van de oven. Haal het uit de oven en laat de cake goed afkoelen (niet vergeten om er alvast een beetje van te snoepen).
- Maak ondertussen de frosting. Roer hiervoor de Mon Chou (of andere cream cheese), de agavesiroop en het citroensap door elkaar. Giet er gerust wat extra agavesiroop bij als je de frosting wat zoeter wilt hebben. Zodra de worteltaart met banaan helemaal is afgekoeld kun je ‘m bekleden met de frisse frosting. Bon appetit!
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
9 leuke geiten 🐐🐐
Waar koop je agavesiroop?
Dit recept ziet er HEEL lekker uit, ik ga het zeker maken!! De kleinkinderen vinden het vast ook erg lekker 😉
@Annemiek: Albert Heijn en heeft het, en meerdere grote supermarkten. En elke natuurvoedingswinkel natuurlijk!
@Annemiek: Agavesiroop is inderdaad wat Marieke zegt bij de meeste supermarkten te koop. Wij hebben het zelf bij Jumbo gehaald, maar ik heb het ook bij AH zien staan. Ekoplaza heeft daarentegen ook meerdere varianten. 🙂
@Marieke: Ik denk dat de kleinkinderen het heerlijk zullen vinden! Veel plezier met bakken!
Hey Annemiek, idd. Je kan de Agavesiroop in de meeste supermarkten terugvinden. Voor de Belgische (Vlaamse) geabonneerden op deze site, Delhaize en Carrefour (hypermarkten) hebben het zeker. Ik gebruik het ook in pudding en andere nagerechten. Het heeft een heel natuurlijke smaak en laat zich heel gemakkelijk verwerken. Veel bak- & kookplezier ! 😉 Groetjes, Lieve
Ik heb de cake gemaakt en heb er drie dagen heeeerlijk van gesnoept. Heb alleen de gojibessen vervangen door Pecannoten dan werd het meer een wortel/notencake.
De agavestroop is ook heel lekker om, als je geen frosting maakt, een beetje op een plak cake te smeren. En tip: heerlijk in een latte machiato!!!!!
ik heb de cake net gemaakt voor ons drie (mezelf, en mijn twee zonen, 11 en 15 jaar).
De cake is gewoon ongelooflijk lekker!!!
Hartelijk dank Billy, ik ga je website regelmatig bezoeken voor lekkere recepten.
warme groeten
Martien uit Antwerpen
Leuk om te horen Martien, dankjewel!
Recept goed gelukt. Ik heb naar eigen inzicht het volgende gedaan: flink meer kaneel dan “twee snufjes”. Je moet het wel kunnen proeven.
De geur van citroen zit in de schil. Ik heb van een halve (bio) citroen de schil geschraapt met een trekker en daar het citroen/agavemengsel een tijd laten trekken en gezeefd.