Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zelf granola maken – makkelijk en gezond recept

Ik roep letterlijk al meer dan drie jaar dat ik zelf granola wil maken. Eindelijk is het dan dan zover. Ik deel een heerlijk granola recept met je die je 's ochtends als ontbijt kunt eten. Zelf granola maken is een piece of cake - bekijk mijn gezond en makkelijk te maken recept.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Mijn granola obesssie

Toen we drie jaar geleden op reis waren langs de westkust van Amerika aten we ‘s ochtends regelmatig granola als ontbijt. Nu we net terug zijn uit India hebben we granola ook regelmatig als ontbijt kunnen eten. Gelukkig maar, want curry for breakfast – dat is niet echt mijn ding.

Wat is granola? Granola kun je een beetje vergelijken tussen het gezonde van muesli en het minder gezonde van cruesli. Aan cruesli worden meestal veel suikers toegevoegd en in mijn granola recept zit dan wel geen suiker, maar wel een beetje honing. De honing zorgt samen met de olie voor een krokant en zoet laagje om de havervlokken. De ingrediënten voor granola worden kort geroosterd in de oven (voor een crunchy bite) en is een mix van (haver)vlokken samen met je favoriete noten, zaden, gedroogde bessen en in mijn geval kokos schaafsel.

Het is echt heel eenvoudig om zelf granola te maken. De meeste ingrediënten zul je vast nog in de voorraadkast hebben staan. Trek er een klein half uurtje voor uit en je hebt je eigen pot heerlijke granola gemaakt. Hieronder vind je mijn recept.

Billy’s granola recept

Voor een flinke pot van mijn granola versie heb je onderstaande ingrediënten nodig.

 • 300 gram havervlokken (of een mix van spelt- en havervlokken)
 • 50 gram walnoten (ongebrand)
 • 50 gram kokosschaafsel
 • 50 gram combinatie van pompoen- en zonnebloempitten
 • 1 flinke theelepel kaneel
 • 1 theelepel koekkruiden
 • 4-5 eetlepels honing
 • 3 eetlepels zonnebloemolie
 • Optioneel: voor een beetje pit heb ik een snuf kardemom- en gemberpoeder toegevoegd

Na het roosteren van bovenstaande ingrediënten mix ik de granola nog met onderstaande ingrediënten:

 • 3 eetlepels gemalen lijnzaad
 • 50 gram moerbeien
 • 50 gram rozijnen
 • 50 gram gojibessen

granola recept

& zo maak je jouw zelfgemaakte granola

Het is echt heel eenvoudig. Verwarm de oven alvast voor op 170 graden. Mix alle droge ingrediënten die in de oven moeten bij elkaar (dus op het lijnzaad, moerbeien, rozijnen en gojibessen na) door elkaar in een kom. Voeg de specerijen samen met de honing en de zonnebloemolie toe en mix het geheel goed door elkaar.

Verspreid de granola to be op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster de granola in de oven af tussen de 15-20 minuten. Aangezien ik mijn oven op heteluchtstand had gezet merkte ik dat de buitenkant iets sneller verkleurde dan de rest. Vandaar dat ik tussendoor de granola nog even door elkaar heb gemengd voor een egale verkleuring.

De granola is klaar zodra de haver- en speltvlokken een lichtbruine kleur hebben. Haal de bakplaat uit de oven en laat het even afkoelen. Meng vervolgens de resterende ingrediënten erdoor (rozijnen, gojibessen, lijnzaad en moerbeien) en je granola is klaar.

zelf granola maken

‘s Ochtends maak je je granola ontbijtje zo klaar. Strooi zo’n 50-60 gram granola per persoon in een bakje samen met een beetje yoghurt of (plantaardige) melk en wat vers fruit. In mijn favoriete granola ontbijt zit een portie blauwe bessen (uit de diepvries) en wat stukjes banaan.

Oh my – ik kijk nu alweer uit naar morgenochtend.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Karin

  Hé Billy,
  Ik maak jouw granola al een paar jaar en ben er helemaal weg van! Ik vraag me alleen af hoe lang ik mijn kant en klare granola kan bewaren. Ik doe ‘m nadat ie is afgekoeld, in een weckpot en meestal is het na een week helemaal op. Ik zou graag wat meer ineens willen maken, maar weet dus niet precies hoe lang het houdbaar is.
  Groetjes Karin

 2. 🐐 Billy

  Hoi Karin, leuk dat je dit recept al een paar jaar maakt. Ik verwacht dat de granola wel een paar weken goed blijft in een afgesloten weckpot. Er zitten geen ingrediënten in die normaliter snel bederven.

  Probeer het anders eerst eens te verdubbelen, vervolgens te verdriedubbelen, enz. Dan blijft het steeds een weekje langer goed en kun je zelf beslissen of het nog lekker (en krokant) is. 🙂

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate