Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Deze 10 dingen kun je in slechts 5 minuten doen

Heb je weinig tijd, maar wil je toch graag je huis opgeruimd en schoon houden? Bekijk dan deze 10 taken die je in slechts 5 minuten kunt doen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Korte sprintjes trekken

Het huishouden bijhouden kan vaak een hele klus zijn, vooral als je een druk leven hebt. Maar gelukkig zijn er enkele simpele dingen die je in hooguit vijf minuten kunt doen om je huis er weer netjes en opgeruimd uit te laten zien. Dat klinkt mij als muziek in de oren.

Hieronder vind je de 10 snelle taken die je kunt uitvoeren om je huis schoon en georganiseerd te houden. Allemaal makkelijk uit te voeren en in korte tijd kun je de taak uitvoeren voor snel resultaat.

1. Maak je bed op

Het opmaken van je bed is een kleine handeling, maar het maakt een groot verschil in hoe opgeruimd en netjes je slaapkamer eruit ziet.

Het duurt hooguit 2 minuten om de kussens op te schudden en de lakens recht te trekken – en je zult je beter voelen wanneer je ‘s avonds in een opgeruimde slaapkamer gaat slapen.

2. Verzamel en recycle afval

Loop door je huis en verzamel snel al het afval dat je ziet liggen zoals lege flessen, verpakkingen en papier. Plaats het afval vervolgens in de juiste prullenbak of recyclingbak. Door regelmatig afval te verzamelen en weg te gooien, voorkom je dat er zich rommel opstapelt en houd je je huis schoon en netjes.

3. Ruim de vaatwasser in of uit

Als je een vaatwasser hebt, is het in- of uitruimen van de vaat een eenvoudige taak die je in een paar minuten kunt uitvoeren.

Het zorgt ervoor dat je keuken opgeruimd blijft en voorkomt dat er vuile vaat op het aanrecht blijft staan. Bovendien zorgt een opgeruimde keuken ervoor dat je meer ruimte hebt om te koken en te bakken.

Lees ook: Vaatwasser reinigen – zo maak je je vaatwasser schoon

4. Veeg de vloer

Het vegen van de vloer is een snelle en gemakkelijke manier om je huis er schoner uit te laten zien. Het duurt slechts een paar minuten om een bezem (of een Swiffer-achtig apparaat) te pakken en de vloer aan te vegen, en het verwijdert vuil, stof en kruimels.

Als je regelmatig de vloer veegt, voorkom je dat er kriebelige kruimels onder je voeten terechtkomen en ziet je huis er meteen een stuk schoner uit.

5. Verwijder spinnenwebben

Spinnenwebben kunnen zich snel ophopen in hoeken en plafonds – vooral als je langere tijd niet hebt schoongemaakt. Gebruik een stofdoek of een plumeau om snel en gemakkelijk spinnenwebben te verwijderen.

Het is een fluitje van een cent om de spinnenwebben te verwijderen en het zorgt ervoor dat je huis er schoner en frisser uitziet.

6. Doe overbodige spullen weg

Het is gemakkelijk om te veel spullen te verzamelen, waardoor je huis rommelig en chaotisch kan worden. Neem vijf minuten de tijd om door een kamer te lopen en alle spullen te verzamelen die je niet nodig hebt of die kapot zijn.

Gooi het bij voorkeur niet weg (tenzij het echt geen tweede leven kan krijgen), maar doneer het aan een goed doel. Door regelmatig spullen weg te doen die je niet meer nodig hebt, houd je je huis opgeruimd en georganiseerd.

Lees ook: Huis ontspullen – 4 praktische redenen om nu te beginnen

7. Stof af

Stof verzamelt zich snel op oppervlakken zoals tafels, planken en vensterbanken. Neem een ​​stofdoek of microvezeldoek en ga snel door je huis om alle oppervlakken af te stoffen. Het duurt slechts een paar minuten en het zorgt ervoor dat je huis er frisser en schoner uitziet.

Bijkomend voordeel: de niesbuien zijn ook meteen verleden tijd. 🙃

8. Berg rondslingerende kleding op

Kleding kan snel rondslingeren in je slaapkamer of in de wasruimte. Neem een paar minuten de tijd om alle kleding op te pakken en deze in de kledingkast of wasmand te leggen.

Zo voorkom je dat kleding zich opstapelt en houd je je slaapkamer netjes en opgeruimd.

9. Maak snel de wc schoon

Niemand houdt van het schoonmaken van de wc, maar het is een taak die moet worden gedaan.

Gebruik een doekje en wat reinigingsmiddel om snel de wc-bril en de binnenkant van de pot schoon te maken. Het duurt slechts enkele minuten en het zorgt ervoor dat je badkamer schoon en hygiënisch blijft.

10. Ruim je bureau op

Een opgeruimd bureau zorgt voor een opgeruimde geest. Neem vijf minuten de tijd om alle losse items op je bureau op te ruimen en alles op de juiste plaats te leggen.

Zorg ervoor dat je al je kantoorbenodigdheden opbergt en dat je bureau leeg en netjes is. Een opgeruimd bureau zal zorgen dat je productiever en georganiseerder werkt. 🍀

Kies zelf waar jij van vindt dat je huis wel een snelle opruim- of schoonmaakronde kan krijgen. In slechts een paar minuten zorg je er voor dat je huis er schoon en opgeruimd uitziet

Door regelmatig deze snelle taken uit te voeren, voorkom je dat rommel zich opstapelt en bespaar je jezelf tijd en moeite bij het schoonmaken. Waar ga jij als eerste mee aan de slag?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Nel

  Wat ik vroeger van mn schoonmoeder leerde en wat echt werkt:
  Lege tafels zorgen dat je hele kamer er opgeruimd uitziet.
  Natuurlijk laat je staan wat er hoort ( deco, bloemen, plant).
  Scheelt enorm!

 2. 🐐 waclaw

  vandaag vitrage gewassen, wat een gedoe,
  maar het huis lijkt wel als nieuw.
  Dat moet ik vaker doen!!
  Bijna 5 jaar niets aangedaan,
  schaam mij diep.
  Stel je eens voor….onverwachte gasten,die hier nog nooit geweest zijn….

 3. 🐐 Katja

  Leuk artikel enkel direct je bed opmaken is een minder goed plan. Door de lakens of je dekbed open te gooien, hebben de huismijten minder kans om te overleven. Je laat je matras en hoeslaken best lang genoeg luchten.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate