Mijn 7 tips om minder plastic te gebruiken

Om bijna alles wat je koopt, zit een plastic verpakking. Vaak van een stevige en duurzame kwaliteit, maar zodra het op is gooien we de verpakking schaamteloos in de prullenbak. Gek toch? Plastic verpakkingen zijn schadelijk voor het milieu - bekijk onze 7 manieren om minder plastic verpakkingen te gebruiken.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Vervang je fles douchegel voor een stuk zeep. In alle supermarken en drogisterijen zijn stukken zeep makkelijk te verkrijgen. In verschillende geuren, kleuren en formaten kun je een stuk zeep aanschaffen waar geen stevig stuk plastic omheen zit.


Bestel Kom maar op via Bol.com

  1. Neem voordat je een boodschap gaat doen een tas van huis mee. Zodra je iets gekocht hebt kun je het in deze tas doen en hoef je niet telkens om een plastic tas in de winkel te vragen. Gelukkig moet je tegenwoordig betalen voor een plastic tas in de winkel, maar sommige winkels maken het wel erg aanlokkelijk om een plastic tasje te kopen voor slechts 3 cent. Een tas van huis meenemen is dus nog altijd duurzamer.
  2. Drink waar mogelijk altijd water uit de kraan – en zo min mogelijk water uit plastic flessen. Ons kraanwater is hartstikke lekker en neem altijd een flesje gevuld kraanwater mee als je wat lange tijd van huis gaat. Zo voorkom je dat je bij de benzinepomp of in de supermarkt een plastic fles met water moet kopen, omdat je zo’n dorst hebt.
  3. Pak in de supermarkt groente en fruit zonder plastic verpakking. Cherry tomaatjes zitten bijvoorbeeld in een plastic omhulsel, terwijl trostomaten gewoon los in het schap liggen. Ditzelfde geldt voor appels: appels liggen los in een bak of kun je in een 2 kg zak kopen. Los pakken en bij de kassa op de band neerleggen is helemaal zo gek niet hoor, ik doe het al jaren.
  4. Ga naar je werk met een broodtrommel of wasbaar boterhamzakje. De Boc’n’roll is zo’n wasbare lunchverpakking. Schoon, hip en herbruikbaar. Dat is toch iets waar je blij van wordt. Een broodtrommel of herbruikbare lunchverpakking gaat jaren mee.
  5. Koop geen wasmiddel meer in de winkel. Maak het gewoon eens zelf, eerder schreven we een artikel hoe je zelf wasmiddel kunt maken. Het is erg makkelijk om te doen, het is een stuk milieuvriendelijker en het bespaart nog een hoop geld ook. Ditzelfde geldt voor je eigen allesreiniger, vaatwaspoeder en je eigen afwasmiddel.
  6. Kies in de supermarkt voor biologische en ecologische producten. Deze producten zijn een stuk milieuvriendelijker en daarnaast hebben ze ook rekening gehouden om het plastic in de verpakkingen drastisch te verminderen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Tina

    In de meeste supermarkten zit de biologische groenten juist in een plastickje ipv het ;gewone’ spul. Lekker op de markt halen zou ik zeggen.

  2. 🐐 Alice

    @Tina, het is bij de wet verplicht om biologische producten in (al dan niet biologisch afbreekbaar) plastic te verpakken. De reden hiervoor is dat biologische producten niet in aanraking mogen komen met groente en fruit waar wél gif op is gespoten.

    Biologisch afbreekbaar plastic herken je trouwens aan het feit dat dit plastic heel erg knispert als je het aanraakt.

  3. 🐐 Alice

    Toevallig ging gisteren het programma Keuringdienst van Waarde over biologisch afbreekbaar plastic. Biologisch afbreekbaar plastic blijkt er nog heel lang over te doen om af te breken, komt in de regel toch terecht bij het afval dat wordt verbrand ipv bij het GFT-afval en blijkt gemaakt te worden van genetisch gemanipuleerd maïs in Amerika.
    Dus zo biologisch is die verpakking dus niet..

  4. 🐐 grietje

    koop biologisch bij natuurwinkel, bio boer, bio tuiner..
    ook het bio plastic is vaak gemaakt van Mais. genetiche gemanupuleerde mais.
    de bio weg werp zakjes.
    wat om de biologische groentes zit wil ik eerst weten.
    daarom koop ik zonder plastic.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate