Groene tip #2 – Afval scheiden (en wat er mee gedaan wordt)

Bijna 80 procent van het afval kan hergebruikt worden. En dus probeer ik thuis zoveel mogelijk afval te scheiden. Weten wat je zelf allemaal kunt doen en wat er met jouw afval gedaan wordt? In deze groene tip lees je er alles over!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

“Heeft dat afval scheiden nou nut?”

Laat ik hier maar meteen mee beginnen, want sommige mensen geloven dat er niks gedaan wordt met het gescheiden aanbieden van hun afval. Laat ik dat maar meteen ontkrachten. Het heeft wel degelijk nut om je afval zo goed mogelijk te scheiden. Van al het afval kan bijna 80% gerecycled worden en een nieuwe bestemming krijgen.

Ik snap de verwarring wel een beetje, want gemeenten zijn zelf verantwoordelijk hoe zij het afval scheiden. De ene gemeente legt slechts een klein deel van de verantwoordelijkheid bij de burger (en lijkt het alsof er weinig gebeurt), andere gemeenten geven de burgers steeds meer verantwoordelijkheid hierin.

Omgekeerd inzamelen

In steeds meer gemeenten wordt het afval omgekeerd ingezameld – ook wel het nieuwe inzamelen genoemd. Dit houdt in dat de verantwoordelijkheid van het afval scheiden voor een groot deel bij de burger terechtkomt.

In de gemeente Delft waar ik woon gebeurt het nieuwe inzamelen in steeds meer wijken, zoals in onze wijk. We werken in de wijk met ondergrondse containers. En waar voorheen nog bij ieder afval verzamelpunt ondergrondse containers voor restafval aanwezig waren, hebben deze containers plaatsgemaakt voor GFT-, PMD-, glas en papiercontainers. Scheelt mij weer een stuk lopen. Heel fijn als ik weer eens een lekkend GFT-tasje weg wil brengen. 😂


Bestel Kom maar op via Bol.com

De gemeente wil dat over een paar jaar de hoeveelheid restafval is teruggedrongen van 225 naar 100 kilo per persoon per jaar. En dus kunnen de bewoners in de wijk nu nog maar op één punt in de wijk hun restafval kwijt.

En daar ben ik alleen maar blij mee. Ik denk dat het je bewuster maakt als je weet hoeveel en wat voor soort afval je produceert. Veel soorten afval kunnen simpelweg niet meer gerecycled worden als het allemaal bij het restafval terecht zou komen.

Welke voordelen heeft afval scheiden?

  • Je spaart onder andere grondstoffen uit die anders op één hoop verbrand zouden worden (zoals van oud papier kun je nieuw papier maken).
  • GFT, papier, oude kleding en glas kunnen alleen maar gerecycled worden als het gescheiden is ingezameld – belangrijk voordeel dus om zoveel mogelijk afval te scheiden.
  • Afval scheiden en dus recyclen zorgt voor minder CO2 uitstoot, omdat er minder afval op de grote restafval hoop terechtkomt die verbrandt wordt.
  • Door afval te scheiden kunnen bij het sorteercentrum bepaalde producten worden gesmolten en worden hergebruikt. Dit kost veel minder energie dan het winnen van grondstoffen, waar nieuwe producten van moeten worden gemaakt.

Wat gebeurt er met het gescheiden afval?

Afval bevat veel materialen die opnieuw te gebruiken zijn. In een aantal gevallen kun je zelfs iets in zijn geheel hergebruiken. Zoals meubels (naar de kringloopwinkel) en tweedehandskleding.

Van andere soorten afval kunnen materialen uit elkaar worden gehaald en worden hergebruikt. Op de website van Milieucentraal las ik bijvoorbeeld dat het zink uit oude batterijen gebruikt kan worden om zinken dakgoten van te maken.

Thuis scheiden we afval als een malle. PMD (plastic/metaal/drinkpakken), papier, GFT-afval, glas, oude kleding, etc. – alles gaat in aparte bakken die we vervolgens weer legen bij de desbetreffende container. Deze website vind ik wel handig om te checken waar een bepaald soort afval in moet als ik het niet zeker weet. Werkt niet altijd vlekkeloos, maar ze hebben er veel dingen in staan. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat dozen van afhaalpizza’s niet bij het oud papier mogen – de dozen zijn te vet. Dus hop bij het restafval dan maar de volgende keer. Weet ik dat ook weer.🍕

Hoe ziet mijn scheidingsstation er uit?

  • Glas wordt verzameld in een juten tas in de schuur. Op een paar honderd meter lopen van huis staat een glasbak. Eens in de zoveel tijd ga ik met een volle tas glas naar de container (en gun ik mezelf zo nu en dan een croissant, aangezien de supermarkt er vlak naast zit).
  • Onder de gootsteen hebben we drie bakken staan voor papier, PMD en GFT.
  • Batterijen en oude apparaten bewaren we in losse bakken in de schuur. Eens in de zoveel tijd brengen we het naar een afval inzamelingsplek – je kunt het tegenwoordig ook brengen bij een bouwmarkt of zelfs bij IKEA. Ideaal.
  • Voor tweedehandskleding houden we niet echt ruimte vrij. Eens in de zoveel tijd ruim ik mijn kledingkast op en breng ik het in een zak naar een textielbak in de buurt.
  • Een prullenbak met restafval staat in de tuin. Doordat we zoveel afval scheiden, hebben we nog maar weinig restafval.

Weet jij hoe het zit in jouw gemeente met het afvalbeleid? En scheid jij al actief je afval of vind je het allemaal maar gedoe? ♻

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 A.

    Goed initiatief en meer mensen zouden dit moeten doen. Thuis scheiden wij ook ons afval. Ik wist dat veel afval kon worden gerecycled. Ik was niet bewust van het feit dat 80% gerecycled kan worden, wow!

  2. 🐐 Ireen

    Hier in huis word gelukkig ook steeds beter afval gescheiden alhoewel de beide pubermeiden het wel eens lastig vonden en daarom uit gemak alles in de restafval bak deden. Om dit te voorkomen heb ik nu geen bak voor restafval in huis meer staan en moeten ze er nu “helemaal” mee naar de container lopen, waardoor ze nu wel hun afval in de gft, plastic of papierbak doen.

  3. 🐐 Anita

    Ook ik ben een fervent scheider van afval. Maar ik ben enorm geschrokken van de berichtgeving hoe weinig nut het vooraf scheiden van plastic oplevert: “Het door de burger laten scheiden van plastic afval is duur en niet efficiënt.” Zie https://eenvandaag.avrotros.nl/item/plastic-huisafval-niet-meer-gescheiden-inzamelen/
    Ik ben dan ook overgestapt van ‘scheiden van plastic’ naar ‘plastic afval zoveel mogelijk vermijden’.
    En geloof me, je kunt meer doen op het terrein van plastic afval voorkomen dan je denkt.
    Zo probeer ik nu zoveel mogelijk onverpakt te kopen en ga ik nu bv wekelijks naar de lokale markt en neem dan mijn eigen katoenen zakjes mee voor alle groenten en fruit (zie http://www.bag-again.nl). Dat kun je ook doen met bv eigen herbruikbare waterflesje en koffiebeker en zelf herbruikbare bakjes meenemen voor afhaaleten bij de toko etc. En zo zijn er oneindig veel voorbeelden.
    Toegegeven, het lijkt bijna onmogelijk om alle plastic te voorkomen, maar mijn ogen zijn opengegaan van alle mogelijkheden die er WEL zijn om plastic afval te voorkomen.

  4. 🐐 rosanne

    Dank voor die site! Ik twijfelde al over die chips zakken en kokers! En de pizzadozen zal ik ook braaf bij restafval gooien voortaan.

  5. 🐐 Marjan

    Ik schrik van de reactie over het plastic! In Tilburg wordt het plastic apart opgehaald. Ondanks dat we plastic proberen te vermijden, is er altijd nog een halve container op de ophaaldag. Omdat in Finland vrijwel alleen nog bij de supermarkt de boodschappen te halen zijn, krijg je veel ongewenst plastic mee. Echter voor de los te kopen groente en fruit is eenoplossing, al maken niet veel mensen er gebruik van: het rode kruis verkoopt nylon (sterk materiaal) akjes die je met een lintje makkelijk sluiten kunt. Aan de zijkant zit een label waaraan je de bon die uit de weegschaal komt, kunt bevestigen. De dunne plastic tasjes die standaard bij de weegschalen te pakken zijn, kun je zo vermijden. In Nederland heb ik die zakjes (nog) niet gezien. Jammer , want het werkt. OK, nylon is ook niet alles, maar 1 X nylon is toch wel wat anders dan al die dunne plastic tasjes.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate