Dat we onze huizen in de toekomst verwarmen zonder gasgestookte CV-ketel, dat is iets wat wel zeker is. In dit artikel heb ik de alternatieven voor een CV-ketel op gas op een rij gezet.
Afbouwen van ons gasverbruik
Onlangs schreef ik een artikel waarin ik aangaf wat we de komende tijd willen gaan doen om ons huis duurzamer te maken. Nu hebben we nog een gasgestookte CV-ketel die het warme water via de leidingen naar de radiatoren laat stromen om ons huis te verwarmen, maar we willen van het gas af thuis. Zoals ieder huis uiteindelijk van het gas af moet, willen wij dus ook zelf stappen gaan zetten om de gasaansluiting af te sluiten. Misschien niet in één keer, maar in kleine stappen.
Maar om je huis te gaan verwarmen zonder gas, te koken zonder gas en het water verwarmen om te douchen zonder gas te verbruiken – dat is nog niet zo makkelijk. Ik heb me verdiept in de meest geschikte alternatieven voor een CV-ketel. Wat zijn eigenlijk de beste en de meest gebruikte alternatieven voor een gasgestookte CV-ketel? Hieronder heb ik vijftal alternatieven op een rij gezet. ⬇️
Hoe maak ik mijn huis aardgasvrij? 5 alternatieven voor CV-ketel
Onderstaande alternatieven zijn verschillende ingrepen die je kunt doen om de CV-ketel te vervangen en je huis op een andere, meer duurzame manier te verwarmen en aardgasvrij te maken. Voor sommige alternatieven is er subsidie beschikbaar, voor de anderen weer niet. Of dat de komende tijd gaat veranderen is de vraag, zeker nu de overheid heeft besloten dat er over een paar jaar geen CV-ketel op gas meer verkocht mag worden.
1. Warmtepomp installeren
Als we het hebben over het vervangen van de gasgestookte CV-ketel voor een duurzame vervanger, dan is een warmtepomp het meest bekende en duurzame alternatief. Een waterpomp verwarmt het water door middel van aardwarmte. Een warmtepomp installeren is alleen niet zo goedkoop, op dit moment kost het tussen de 5000 en 20.000 euro om het aan te leggen (exclusief subsidie).
Het verschil in kosten heeft onder andere te maken dat er grofweg een keuze is in een volledig elektrische warmtepomp en een hydride waterpomp.
Bij een volledig elektrische waterpomp kun je weer kiezen tussen een lucht-/waterwarmtepomp (goedkoper en makkelijker te plaatsen) en een bodemwarmtepomp. Deze laatste is duurder en de installatie is ingewikkelder, maar heeft wél het hoogste rendement.
Belangrijk om te weten als je voor een volledig elektrische waterpomp kiest:
- Je huis dient goed geïsoleerd te zijn voor het beste rendement – doorgaans zijn dit huizen gebouwd na 2000. Aangeraden wordt om in een huis met energielabel B te wonen.
- Vloerverwarming is waarschijnlijk nodig (hoeft minder warm te worden), omdat het water met een waterpomp minder warm wordt dan een traditionele CV-ketel.
- De kosten voor een volledig elektrische warmtepomp (inclusief installatie) zijn tussen de 6000 en 20.000 euro.
Een hybride waterpomp werkt om stroom en sluit je aan op de bestaande CV-ketel. De warmtepomp zorgt dat het huis verwarmt wordt en de CV-ketel springt aan als je warm water nodig hebt (in de keuken of badkamer) en als het buiten heel koud is. Geen volwaardig alternatief voor een CV-ketel, maar met een aanschafwaarde van 5000 euro (+ subsidie) een stuk goedkoper dan een volledig elektrische variant.
2. Elektrische CV-ketel
In niet iedere woning kan een warmtepompsysteem geïnstalleerd worden. Een elektrische ketel kan dan een goed alternatief zijn om de traditionel CV-ketel te vervangen. Een elektrische CV-ketel werkt zoals de term al aangeeft op elektriciteit – er is dus geen rookgaskanaal meer nodig.
Het is wel aan te raden om te kiezen voor een elektrische CV-ketel als je huis goed geïsoleerd is én als je verwarming weinig vermogen nodig heeft. Het verbruik en de aanschaf van een elektrische ketel ten opzichte van een traditionele CV-ketel ligt zo’n 2,5 tot 3 keer hoger. De komen jaren zal de prijs van elektriciteit t.o.v. gas wel gaan dalen, dus zal dit een meer interessante optie worden.
Een elektrische ketel is dan ook eigenlijk echt pas rendabel in combinatie met zonnepanelen. Deze vangen dan een groot deel van de extra stroomkosten op.
3. Zonneboiler
Een zonneboiler (of zonnecollector) is een prima alternatief voor de CV-ketel op gas. Er moet alleen wel bij gezegd worden dat je voor een zonneboiler de zon nodig hebt. Duh. 😉
De zonneboiler wordt namelijk op het dak geplaatst en vangt zonlicht op. Dit zonlicht wordt geabsorbeerd en omgezet in warmte. Via een buizensysteem wordt de vloeistof in de zonneboiler doorgestuurd naar een met leidingwater gevuld voorraadvat.
Je kunt met een zonneboiler tot ongeveer de helft besparen op je warm water energieverbruik. Met name in de zomer kun je zo goed als al je warme water verkrijgen uit de zonneboiler. De kosten van een zonneboiler zijn rond de 3300 euro (voor een gezin) – hier vind je een goed overzicht in veel soorten en maten.
Er is echter ook een flink subsidiepotje beschikbaar. De subsidie voor een zonneboiler voor een gezin is zo’n 1100 euro, waardoor een zonneboiler nog maar 2200 euro kost. ☀️
4. Pelletkachel
Een pelletkachel kan een betaalbare en milieuvriendelijkere manier zijn om je huis te verwarmen. Of het echt het meest duurzame alternatief is, daar is altijd over te twijfelen. Wel is het minder vervuilend dan je huis stoken met aardgas. Zeker in een slecht geïsoleerd huis kun je je huis verwarmen met een pelletkachel voor een redelijke prijs.
Nadeel van een pelletkachel is wel dat bij het verbranden van de pellets fijnstof vrijkomt (wel minder dan bij een houtkachel). In grotere hoeveelheden is dit slecht voor je gezondheid en voor het milieu.
Met een pelletkachel verwarm je één ruimte in huis – meestal is dit de woonkamer. Verwar een pelletkachel echter niet met een houtkachel. Het verschil met een houtkachel is dat een houtkachel -zoals de naam al doet vermoeden- het huis warm maakt door hout te verbanden.
Een pelletkachel werkt net even anders – deze werkt op pellets, kleine staafjes van samengeperste houtvezels. De pelletkachel beschikt over een verdeler die de pellets in de verbrandingsbak gooit. Het vuur zal niet zo snel uit gaan, omdat de verdeler pellets in de verbrandingsbak blijft gooien. Om dit te kunnen doen, heeft een pelletkachel wel stroom nodig. En natuurlijke voldoende pellets om je huis te kunnen blijven verwarmen. Ook hier is een subsidiepotje beschikbaar – op bol.com worden de nodige pelletkachels verkocht.
5. Infraroodpanelen
Infraroodpanelen zie ik de laatste tijd steeds vaker opduiken als alternatief voor een gasgestookte CV-ketel. Hoe dit werkt? Je bevestigt de infraroodpanelen aan het plafond op plekken waar je de meeste tijd doorbrengt. Boven de bank, eettafel, in het toilet, boven je bed – op dit soort plekken.
Door middel van een aan/uit-schakelaar bepaal je zo welke panelen je aan wilt hebben om het warm te krijgen. Infraroodpanelen (zoals deze) geven een stralingswarmte die een beetje voelt als de zon die op je huid valt.
Dit zijn naar mijn weten de meest voorkomende alternatieven om je huis te verwarmen zonder gas. Heb jij nog tips, aanvullingen of ideeën? Laat dit zeker weten in een reactie hieronder!
Voor een aantal van deze alternatieven is subsidie verkrijgbaar. Via deze website van de overheid kun je bekijken of er subsidie beschikbaar is voor één van bovenstaande alternatieven of een ander duurzame aanpassing aan je huis.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
26 leuke geiten 🐐🐐
Cv alternatief:
Reduxtion.nl
Er zijn ook pelletkachels die op een CV installatie aangesloten kunnen worden en evt ook een boilervat.
Dit artikel wekt de indruk dat een pelletkachel alleen voor in bv de woonkamer is.
alternatieven
alles wat op elektriciteit moet werkt niet onvoldoende elektriciteit.
grondwarmte, als je energie wil krijgen via grond (water) warmte kan alleen als je met enkele personen dit doet, doe je dit met meerdere gebouwen of iets anders dan neemt de grond warmte af.
gas en lpg zijn nog steeds de beste mogelijkheden
maar we hebben op de groenen gestemd en deze willen ons uitmelken want het leverd ons alleen maar meer schuld op
Oude warmwater radiatoren vervangen door elektrische radiatoren. De gasCV ketel de deur uit. Warm water voorziening met elektrische boiler. Een andere manier alle woningen en kantoren over naar stadsverwarming
De hele wereld stapt over op gas, omdat gas de helft minder co2 uitstoot dan kolen. Alleen in Nederland gaan wij meer kolen gebruiken om gas te vervangen. Windmolens kunnen bij lange niet leveren wat wij nodig hebben asn elektriciteit
Leuk artikel, maar ik moet wel even wat aanvullen; de moderne pelletkachels kunnen tegenwoordig ook een CV aansturen. Dus dat is niet alleen voor een enkele ruimte maar je kunt je hele huis er mee verwarmen. Ben toevallig op dit moment ook aan het uitzoeken hoe ik van het gas af kan. Heb al een zonneboiler en zonnepanelen. Helaas is een warmtepomp geen optie in mijn situatie (oud huis, geen vloerverwarming) Heb ook infraroodpanelen onderzocht. Dat is voor mij niet prettig op kantoor. Want je lichaam wordt wel verwarmt door de infraroodstralen, maar de omgeving niet. Dat betekend dat ik in de winter op kantoor mijn tafel en stoel eigenlijk niet wil aanraken (of het toetsenbord!) omdat deze ijs en ijskoud zijn. Misschien goed om ook even in het artikel te verwerken. Dat maakt het kiezen voor mensen wat makkelijker. En oh ja voor ik het vergeet, de keuze voor infraroodpanelen en warmtepompen heeft stevige consequenties voor stroomgebruik… daar moeten mensen echt even goed naar kijken.
Een doorstroomverwarmer installeren voor je tap-, douche-, en badwater. Electrisch, dus wel zonnepanelen installeren. En ir-panelen verwarmen wél meubels (Jessica) wanden en vloeren zolang ze aangestraald worden. Gebeurt met zonlicht tenslotte ook. Vloer(verwarming) isoleren met tonzonfolie. Dan blijft de gas c.v. nog nodig voor je overgebleven radiatoren, wellicht dat dit met een innovatieve boiler op te vangen is.
Geen pompen installeren die een lawaaimakende buitenunit hebben alstublieft!
Eind 2014 oud huis gekocht. We zijn als eerste bezig gegaan om het hele huis te isoleren. Hebben nu zonnepanelen op t dak, We koken op inductie, hebben warmte panelen aan t plafond ( je spullen warmen wel degelijk op en zo wordt de ruimte langzaamaan ook opgewarmd). Warmtepanelen gebruiken we in de herfst en voor de winter hebben we een hout-CV-kachel die aangesloten is op een 800 liter buffervat. Een gesloten circulatie met daardoor een schoonwater spiraal. Door het stoken van de kachel loopt temp in buffervat op tot een bepaald aantal graden, komt het daarboven dan loost het buffervat het teveel aan warmte over de radiatoren in de andere ruimtes in het huis. Door het schoonwater spiraal komt ons douchewater. Vorige week een warmtepompboiler laten installeren die ook weer watertoevoer van het warme buffervat krijgt (in de winter als de warmtepomp het hardst moet werken heeft ie hier weinig te doen) Warmtepomp wordt niet gebruikt om vloeren of radiatoren te verwarmen, puur voor warm water uit de kranen. De hout-CV-kachel en het gesloten systeem van het buffervat zorgen voor een heerlijk warm huis in de winter.
klinkt allemaal mooi. Wonen sinds jaar in oude boerderij van ouders. Alle alternatieven bekeken. Valt vies tegen. Je moet eerst de loterij winnen.
Pellets..veel te duur en afhankelijk vd actuele verkoopprijs en te veel aparte ruimtes dus onbetaalbaar. Installateur van nieuwe boiler vertelde over mensen met duurzame woning; Sedum dak, zonneboiler, pelletkachel en zonnepanelen etc. Toen het een aantal dagen 3 graden vroor zaten ze in de kou. Huis niet warm te krijgen.Hier ligt al 45 jr een gastank ivm in buitengebied wonen. Dit is schoner en duurzamer gas dan gewoon gas. De verbranding is veel efficienter. Koken gaat veel sneller. Ik heb 25 jaar gewoon gas gehad in vorige woning en nu dit gas. Gaat sneller dan nieuwe wokbrander in vorige huus op fornuis nu van 40 jr oud! Nee klinkt alleluja en subsidie hou toch op wat een onzin. Vorig jaar alle enkel glas vervangen door dubbel glas. In december schreven websites nog over subsidie. Maar in maart was het potje allang overtekend. Nee laat je niks wijs maken of rijk rekenen. We spraken iemand uit de gaswereld. Hij werkte over de hele wereld. Lachte zich stuk over Nederlands beleid. Ze kunnen nu gas winnen op plekken en oa in zee wat voorheen technisch nog niet lukte. Er komt alleen maar meer gas ter beschikking zei hij..en dat wordt alleen maar goedkoper.In toekomst moeten we hier asbestdaken vervangen en zullen er zonnepanelen komen..als we het betalen kunnen. Nee investeer wat zin heeft. Anderen willen vooral aan jouw verdienen!
Met de moderne airco’s kun je ook met een prima rendement je huis verwarmen. Bijkomend voordeel is dat je in de zomerdag je woning ook kunt koelen.
Voor het warme tapwater kun je een warmtepomp boiler inzetten.
Elektrische CV ketels moet je links laten liggen, vergeleken met een warmtepomp is het rendement dramatisch. Een beetje warmtepomp heeft een rendement van 400%, bij een elektrische ketel is het rendement op zijn hoogst 100%.
Dit betekent dat voor dezelfde hoeveelheid warmte je elektra verbruik 4 maal zo hoog is!
Zoals hierboven ook reeds is aangegeven kun je een pelletkachel ook prima gebruiken als alternatief voor een cv-ketel.
Deze zijn aan te sluiten op een boikervat, dit boilervat kun je gebruiken voor sanitair warmwater, evenals CV water.
Ditzelfde geldt overigens ook voor een zonneboiler, deze is ook prima in te zetten voor CV bedrijf, in de maanden oktober, november, februari en maart kun je hiermee flink besparen op je gas verbruik.
Leuk bedacht al die alternatieve
Beter meer de aandacht vestigen op waterstof
De leidingen liggen er al en hoef je alleen maar de branders te vervangen en kost bijn niets
Is ook beter voor de autoindustrie want al die el apparaten en accus mieten toch ook weer duurzaam worden vervangen
Pelletkachel minder vervuilend dan gas??? Daar zou ik de feiten wel eens van willen zien want sowieso fijnstof is een grote en voor alles wat leeft de meest vervelende en ongezonde bron van met vervuling en dat heb je wel met pelletkachels en niet met CV ketels.
Goed isoleren is kostbaar, zeker in vooroorlogse huizen, maar voor de besparing hoef je niet meer te stoken en dat blijft. Het is net als het aflossen van je hypotheek 🙂
Lucht/water warmtepomp, aangesloten op de vloerverwarming lijkt een goed alternatief. Maar als het kouder wordt dan 4° gaat dat wel heel veel stroom gebruiken. Als ik van het gas af moet, zal ik voor de koude maanden een LPG tank laten plaatsen. Eerder niet.
Leuk om te zien dat men overal probeert mee te denken naar oplossingen… maar… je hoort hem aankomen… als men stalen radiatoren in huis heeft, ga je met 40graden water temperatuur het huis niet opwarmen.
Alle oplossingen in elektrische aangestuurde toestellen ook niet… zoals men weet kopen wij stroom uit Duitsland, bruinkoolcentrale.
Palletkachels, hebben geen roetfilter of katalysator… dus veel fijnstof…
Men moet niet tot aan je eigen deur mentaliteit hebben. Stroom komt niet van windmolens, waterkrachtcentrales of zonnepanelen… en diegene die zo schreeuwen, we moeten… vooral het woord moeten, ook niet meer op vakantie gaan met het vliegtuig…aardgas is groen, staat op de stadbus… oja… het woord zuren regen hoor ik ook nooit meer..
Zonder gekheid… vindt het goed hoor alle aangedragen oplossingen… maar men vergeet dat vooral de mensen die wat ouder zijn, aardig in paniek raken..door al deze berichten….
Mijn advies als installateur… doe wat je wilt doen, maar de oplossing is nog ver weg… misschien waterstof… schoon, veilig… maar daar wordt weinig aan verdient….
Koop een nieuwe goed afgestelde cv ketel met de juiste thermostaat en laat je installatie goed inregelen… zuinig, voordelig, en schoon… kan je van het koudemiddel van een warmtepomp niet zeggen…
Groet, D.van Meurs Centrale Verwarming
Ipv gas nu h2. Dit op te ,maken, met electra=zonlicht. H2 gebruikt dan weer h2o H2 ook op te slaan net als gas.
Naar mijn mening is er zolang electriciteit de voedingsbron is geen bruikbaar alternatief. Ook waterstof en uiteindelijk zal het die kant op gaan is afhankelijk van elektriciteit. En die wordt opgewekt door fossiele brandstof. Windenergie zal nooit aan de vraag kunnen voldoen. De politiek luistert naar het kapitaal. Niet naar de echte onafhankelijke wetenschappers. Dus doe voorlopig niets.
Hallo,
Mijn verbruik is 26GJ totaal
12GJ is voor verwarming tapwater (4 personen)
9 GJ is ventilatie verlies en 5 GJ is transmissie verlies.
Zonder inzicht in hoe je verbruik is opgebouwd kun je geen maatregelen treffen.
Verlaging tapwater gebruik, 1e keus is douche WTW.
50 a 60 % geeft 6 a 7 GJ besparing.
Installatie moet alleen samenvallen met verbouwing badkamer.
Ventilatie verlies hangt bij mij samen met C ventilatie systeem. Hier is weinig aan te doen.
Samengevat , weet hoe je verbruik in elkaar zit. Kijk dan wat voor jou kan.
Een zonneboiler heeft geen zin als je een douche WTW hebt. Dan kun je op die plek zonnepanelen kwijt.
Groet P
De e-cat.
over een paar jaarheeft iedereen zo’n ding in huis.
Goedkoop en duurzaam.
Ik volg de technologisch ontwikkeling van LENR vanaf het begin. Erg hoopgevend en tegelijk onbegrijpelijk dan vrijwel niemand er ooit van gehoord heeft.
Er word zo weinig over airconditioning gesproken . Hier is tegenwoordig een prima rendement mee te bereiken veel goedkoper dan gas tegen woordig een beetje invirter heeft een ser van 6 en cop 5 er is prima mee te verwarmen en een voordeel je verwarmd enkele alleen waar je het nodig heb en is binnen enkele minuten warm met een elk ander systeem duurt dit veel langer . Zomer winter altijd zelfde climaat in huis
Wij hebben sinds 4 jaar een houtvergasser op CV aangesloten icm met vloerverwarming met buffervat voor warm water . We gebruiken alleen een beetje gas om te koken . En 12 zonnepanelen op dak .
Helaas, ik heb hete luchtverwarming en tot dusver heb ik hierover geen enkel artikel gezien….
Net een nieuw huis gekocht en deze wordt in het 2e kwartaal van 2019 opgeleverd. Krijg beneden en in de badkamer vloerverwarming, neem 7 zonnepanelen en later nog een keukenboiler. Ik heb mij ook verdiept om nog duurzamer te gaan wonen, maar het is zoals het er nu uitziet financieel niet aantrekkelijk om nog duurzamer te gaan worden en ik heb een huis die voldoet aan de laatste eisen.We kunnen niet eens van het gas af, dan zit iedereen in de kou en het donker want ons elektriciteitsnet kan dat niet eens aan.Maak eerst je huis gewoon duurzamer door goed te isoleren en misschien komt er later nog wel een goed alternatief zoals waterstof of een ander type gas.Laat je dus niet gek maken. Voor de mensen die een electriteits cv wil aanschaffen zorg dat je aardig wat meer zonnepanelen hebt want je gebruikt bijna 8x zoveel KW aan stroom .
Er is een hoop onzin geschreven. Eigenlijk is er maar één probleem dat opgelost moet worden. Hoe komen we de winter door. In de winter is de energievraag hoog en het energieaanbod laag. Elektriciteit is niet de oplossing. ‘s Winters werken de zonnepanelen nauwelijks en alle warmtepompen vragen veel elektriciteit. Het gevolg zijn torenhoge elektriciteitstarieven als het vriest. Warmtepompen werken het beste als het temperatuursverschil niet al te groot is; dus in de heftst en het voorjaar. Bij vorst moet je keihard pompen en dat zie je op de elektriciteitsrekening.
Dus eigenlijk zijn er maar twee oplossingen:
1. Energiebesparing via isolatie
2. Energieopslag via bijvoorbeeld waterstof
Mijn oplossing: isoleren en nogmaals isoleren. Het kleine beetje warmte dat ik dan nog nodig heb stook ik wel bij met aardgas/waterstofgas/hout/pellets/olie of flessengas. In Duitsland zijn zelfs passief verwarmde huizen gebouwd, lichaamswarmte is voldoende om het warmteverlies aan te vullen.
Een warmtepomp kan financieel niet uit in een uitstekend geïsoleerd huis. De warmtevraag is simpelweg te gering.
Peletkachel is zeker niet duurzaam + te veel fijnstof + de burger verbrand er alles in dus zeer giftig. De overheid komt er al op terug. (veel te langzaam natuurlijk) Er is al bewezen dat er veel te weinig duurzaam hout beschikbaar is voor “hout” verbranders, bekijk deze filmpjes maar eens: https://www.youtube.com/watch?v=Zk11vI-7czE&feature=youtu.be https://www.rtlnieuws.nl/economie/opinie/column/5099771/groene-energie-gaat-ons-niet-redden?redirect_from=rtlz
We worden al jaren in de mailing genomen. De enige oplossing is zo min mogelijk energie te gebruiken. Doe een trui aan als het koud wordt? Isoleer je huis werkt echt, dat moet je eerste prioriteit zijn. Waarom staan winkeldeuren nog steeds open in een winkelstraat en de kachel binnen aan in de winter? enz. Gas is waarschijnlijk schoner en duurzamer dan Zonnepanelen en zeker duurzamer dan Windmolens, maar we kijken niet verder dan onze neus lang is. Windmolen productie kost levens (https://groene-rekenkamer.nl/1795/windenergie-nederland-de-dodelijke-keerzijde-van-windenergie/) en gigantische milieuvervuiling in China i.v.v de zeldzame ertsen die nodig zijn. Zonnepanelen zijn niet van zand (glas) gemaakt maar van een zuivere kwartssoort, zand is gewoon te vuil. als je de feiten weet achter alle alternatieven zijn er eigenlijk geen andere alternatieven. Ja 1 echt alternatief, gewoon minder mensen. Vertel dat de Paus maar eens.
Ik ben het eens met Hans, heel de wereld gaat over op gas en Nederland moet er zo nodig vanaf.
Ik ga niet van het gas af.
De pelletkachel van de buren, ruik ik in mijn huis (weinig isolatie tussen onze woningen zeker?)
Ik gebruik dezelfde pellets, als bodembedekking in de kooien van de cavia’s.