Ons huis duurzamer maken – dit zijn onze plannen

Billy van der GaagDe komende tijd willen we ons huis stapje voor stapje duurzamer maken. We bekijken voornamelijk de mogelijkheden voor een huis zonder gasaansluiting. In dit artikel neem ik je graag mee langs alle plannen en ideeรซn die we hebben.

Onze huidige situatie

De afgelopen jaren hebben we de nodige stappen gezet om ons huis duurzamer te maken. Ik vind het belangrijk om stappen in huis te zetten die zorgen voor minder CO2 uitstoot – om zo een verdere opwarming van de aarde tegen te houden.

Wat we al hebben gedaan? Op รฉรฉn klein raam na is al het glas vervangen voor dubbelglas. Er liggen 6 zonnepanelen op het dak, CV-ketel is vervangen voor een HR-ketel, we hebben een groen dak en er staat een regenton in de tuin.

En toch willen we graag nog een flinke stap gaan zetten om ons huis duurzamer te maken. Het liefst willen we ons huis gasloos maken. Dus ons huis afsluiten van gas. En daar moeten een aantal dingen voor gebeuren:

 • het huis wordt nu nog verwarmd door middel van een centrale verwarming en die verbruikt gas
 • koken gebeurt nu nog op gas
 • douchen en warm water uit de kraan gaat via de CV-ketel die gas verstookt
 • en kijken waar we ons huis (nog) beter kunnen isoleren – zodat we ook bewust om blijven gaan met ons elektriciteitsverbruik

Ons huis is dateert van ergens eind jaren 1800. Destijds was het nog vrij ondenkbaar dat we onze huizen in deze tijd zouden verwarmen door middel van een CV-ketel. De laatste jaren komen er steeds meer nieuwe (duurzame) manieren om je huis te verwarmen. Zonder gas.

Als je een beetje rondsurft op internet, dan kom je er achter dat je huis afsluiten van het gas nog niet zo makkelijk en goedkoop is. Iedere netbeheerder (zoals Stedin en Liander) rekent verschillende tarieven om je huis af te sluiten van het gas. In sommige gevallen sluit een netbeheerder je gratis af van het gas, maar het komt ook vaak voor dat de netbeheerder de gasmeter weghaalt voor een bedrag van boven de 600 euro.

Het is dus goed om te kijken of je netbeheerder kosten in rekening brengt. Ik verwacht wel dat de overheid deze kosten binnenkort overal gelijk zal trekken of zelfs voor haar eigen rekening zal nemen. Gezien de doelstelling dat ieder huis in 2050 geen gasaansluiting meer mag hebben.

huis zonder gasaansluiting

1. Huis verwarmen zonder gas

In ons huis ligt een wat verouderd verwarmingssysteem – het is een lusverbinding. Dit houdt in dat warm water vanuit de CV-ketel via de ene radiator doorstroomt naar de andere radiator op de ‘lijn’. De laatste radiatoren boven in de slaapkamer en het kantoor zijn de laatste op de ‘lijn’ en deze radiatoren worden nauwelijks warm. Het wordt langzaam tijd om te gaan kijken naar alternatieven voor ditย verouderde systeem.

Welke mogelijkheden er dan zijn om je huis te verwarmen zonder gas? Er zijn veel mogelijkheden, de meest gebruikelijke zijn:

 • het laten installeren van een warmtepomp (per huis of op wijkniveau)
 • elektrische vloerverwarming
 • infraroodpanelen aan het plafond voor verwarming

Van de bovenste drie opties zijn infraroodpanelen aan het plafond voor het verwarmen van je huis waarschijnlijk het meest interessant voor ons.

Infraroodpanelen zijn natuurlijk al langer verkrijgbaar, maar de laatste tijd zijn er ook van deze panelen te koop die je aan het plafond kunt bevestigen. Je bevestigt de infraroodpanelen aan het plafond op plekken waar je vaak bent (bank, eettafel, toilet, bed – dit soort plekken). Door middel van een aan/uit-schakelaar bepaal je zo per plek waar je de panelen aan wilt hebben. Infraroodpanelen geven een stralingswarmte die een beetje voelt als de zon die op je huid valt.

2. Douchen zonder CV-ketel

In Aziรซ hebben ze vaak van een klein apparaatje in de badkamer hangen (zoals deze) – ook wel een doorstroomverwarmer of doorstroomboiler genoemd. Je klikt het apparaat aan en binnen 10 minuten kun je douchen met warm water. Het nadeel van deze apparaten is dat het erg veel elektriciteit kost. Voordeel is wel dat je geen CV-ketel meer nodig hebt en dat je dus alleen elektriciteit gebruikt als je het apparaat aanzet. Misschien toch maar eens overwegen om koud te gaan douchen?ย ๐Ÿšฟ๐Ÿ˜‚

Een andere oplossing is een zonneboiler (en er is een subsidiepotje voor beschikbaar). Een zonneboiler verwarmt het water dankzij zonne-energie. Het apparaat wordt vaak gebruikt in combinatie met een elektrische boiler, voor als er te weinig zonne-energie is opgewekt. We zouden de boiler dan kunnen plaatsen op de plek waar nu de CV-ketel hangt.

3. Koken op inductie

Koken zonder gas is eigenlijk heel eenvoudig. Je vervangt gewoon de huidige kookplaat of gasfornuis voor een inductie variant (bol.com verkoopt er een heleboel). Inductie heeft als voordeel dat het aanvoelt alsof je kookt op gas. Tot een paar maanden geleden was ik nog niet helemaal overtuigd, maar toen ik laatst ergens op inductie had gekookt viel het me op hoe weinig het verschilt met gas. Oh ja – en schoonmaken van zo’n inductie kookplaat gaat zoveel sneller dan een gasfornuis. Win-win.ย ๐Ÿคท๐Ÿผโ€โ™‚๏ธ


De komende tijd ga ik nog meer opties bekijken die zullen bijdragen aan het duurzamer maken van ons huis. Heb jij nog tips, suggesties of ideeรซn die ik zeker moet overwegen? Laat het me dan zeker weten in een reactie hieronder!ย โฌ‡

3 leuke geiten ๐Ÿ๐Ÿ

 1. ๐Ÿ Tiny

  Hoi Billy, ik had je al benaderd omtrent een artikel over duurzaamheid/ af vh gas
  Fijn nu dit te lezen en volg je graag hierin
  Hopelijk reacties met horie tips

 2. ๐Ÿ Marianne

  Hi, kijk eens op de website energiebespaarders.nl Deze jongens kunnen je heel veel duidelijkheid geven, weet ik uit eigen ervaring. Nemen de keuzestress weg.

 3. ๐Ÿ Imre Fadda

  Hoi!
  Wij zijn nu een jaar van het gas af. Het bad en douchewater wordt bij ons verwarmd door thermodynamische panelen die een vat verwarmen. Het werkt fantastisch. Ons huishouden bestaat uit 9 personen en nooit doucht er iemand koud! We hebben veel uitgeprobeerd maar dit is zeker de beste optie gebleken voor ons.
  groet!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. ๐Ÿ

Navigate