Vegan bladerdeeghapjes met een vulling van zoete aardappel en kikkererwten. Deze hapjes zijn wel echt een plezier om eten. Een rijke vulling met een krokante korst, precies wat je van een feestelijk hapje mag verwachten.
Vegan hapjes van bladerdeeg
Hier word ik zo blij van! In zowel het koelschap als het vriesvak van de supermarkt kun je tegenwoordig vegan bladerdeeg vinden. Het begon allemaal met de plantaardige variant van het bekende merk Koopmans. Inmiddels zijn ook de meeste huismerk vellen bladerdeeg vegan. Yes! Dat maakt het nog makkelijker om minder vaak dierlijke producten te maken.
Zo ben ik aan de slag gegaan met deze vegan bladerdeeghapjes. Deze feestelijke hapjes zijn gevuld met zoete aardappel en kikkererwten. Wat een feest! Het is een heerlijke traktatie geworden. Heerlijk comfort food om te serveren als je op zoek bent naar lekkere vegan borrelhapjes.
Ingrediënten:
Aantal: 14 bladerdeeghapjes
Voorbereiding: 20 minuten
Oventijd: 20 minuten & 30 minuten
Hieronder laat ik je zien wat je nodig hebt om deze vegan bladerdeeghapjes te maken. Het is vervolgens vrij eenvoudig om de hapjes te maken. Je roostert eerst de zoete aardappel en vervolgens prak je de overige ingrediënten erdoor.
- 2 rollen vegan bladerdeeg (à 270 gram)
- 2 medium zoete aardappelen – zo’n 350 gram
- scheutje olijfolie
- peper en zout
- 1 blik kikkererwten van 400 gram (uitgelekt en afgespoeld)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 theelepels harissapasta
- halve theelepel knoflookpoeder
- halve theelepel komijnpoeder
- bosje verse koriander – grofgehakt
- 1 eetlepel gemalen lijnzaad + 3 eetlepels water
- halve theelepel margarine
- 1 theelepel sesamzaadjes
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
- Schil de zoete aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Verdeel de blokjes zoete aardappel in een grote ovenschaal. Besprenkel met een beetje olie, peper en zout en rooster de blokjes in de oven voor zo’n 20 minuten, tot ze van binnen zacht zijn geworden.
- Haal de bladerdeeg uit de koelkast en laat het enigszins op kamertemperatuur komen.
- Maak een eivervanger door de gemalen lijnzaad te mengen met drie eetlepels water. Zet apart om later te gebruiken.
- Doe de zoete aardappel, kikkererwten, tomatenpuree, harissa, komijn-, knoflookpoeder, koriander en lijnzaadmengsel in een kom en meng met een lepel door elkaar.
- Leg het bladerdeeg op het bakpapier en verdeel de vulling over de twee vellen vegan bladerdeeg. Houd de randen vrij de vulling.
- Rol het bladerdeeg op tot een lange rol en snijd de bladerdeegrol met een scherp mes in 7 evengrote plakken. Je krijgt in totaal 14 bladerdeeghapjes.
- Smelt ondertussen de boter en bestrijk elk hapje met wat gesmolten boter en strooi er wat sesamzaadjes over.
- Verdeel deze vegan bladerdeeghapjes over de bakplaat en bak de hapjes 25-30 minuten af in de voorverwarmde oven (tot ze goudbruin zijn). Laat de hapjes een paar minuten afkoelen voordat je ze gaat eten.
Deze vegan bladerdeeghapjes zijn zo lekker – of ze nu uit de oven komen of al eenmaal zijn afgekoeld. Allebei heerlijk! Met een rijke vulling is dit een plantaardig en superlekker hapje geworden.
Ben je op zoek naar meer lekkere bladerdeeghapjes? Bekijk dan zeker onderstaande hapjes.
Ga jij ook aan de slag met deze bladerdeeghapjes gevuld met zoete aardappel en kikkererwten? Laat het me dan zeker weten via Instagram, Pinterest of gewoon gezellig als reactie op dit recept. 🙂
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
Eén leuke geit 🐐
Dit recept ziet er heel lekker uit, ik ga het zeker proberen!
Het jammere van vegan bladerdeeg is alleen dat het zeer onduurzaam is, omdat er meestal palmvet in zit! Vanwege de enorme bijdrage van de palmvetindustrie aan de vernietiging van het regenwoud is dit alternatief voor boter niet bepaald beter voor de wereld…