Een nieuw financieel overzicht! In dit overzicht vertelt Pauline openhartig over haar financiële situatie (wat verdient ze, waar geeft ze het aan uit) en hoe ze voornemend is om over 2 jaar schuldenvrij te zijn en om voor zichzelf te beginnen.
Inzicht inkomsten & uitgaven
Voor deze rubriek delen bezoekers via deze korte vragenlijst hun financiële situatie. Het zijn een paar vragen over het inkomen, uitgaven, bespaartips en de zwakke plek waar liever minder geld aan wordt uitgeven. Ik zou het erg leuk vinden als je ook de tijd wilt nemen om de vragenlijst in te vullen.🚀
Wil je een kijkje nemen bij de eerdere edities? Bekijk deze dan hier. In de vorige editie kon je het verhaal van Amanda lezen. Ze woont samen met haar man en twee zoons. Naast de lage hypotheeklasten van slechts 81 euro per maand lukt het hen ook om veel geld te sparen. Lees hier hun financiële overzicht.
Vandaag is het de beurt aan Pauline om haar financiën met ons te delen. Pauline woont samen met haar puberzoon van 13 jaar. Door allerlei omstandigheden heeft ze een schuld opgebouwd en ontvangt ze op dit moment een bijstandsuitkering. Dit jaar hoopt ze te kunnen beginnen als opruimcoach.
Hieronder lees je alle ins & outs van Pauline’s financiële situatie.
Wie ben je en hoe ziet je woonsituatie er uit?
Mijn naam is Pauline en ben een alleenstaande moeder van een zoon van 13 jaar.
Hoewel ik momenteel nog geen werk heb, verveel ik me eigenlijk nooit. Na mijn scheiding en verhuizing kwam ik in een huis terecht waar heel veel opgeknapt moest worden. Gelukkig ben ik best handig, dus veel kan ik ook zelf. Wel kost het mij veel tijd, ook omdat ik voor mijn zoon alles zoveel mogelijk normaal wil laten verlopen (wij zijn beiden autistisch en kunnen er niet goed tegen als alles op zijn kop staat).
Geld is ook wel een dingetje… om te schilderen moet je wel verf en kwasten kunnen aanschaffen bijvoorbeeld. De komende jaren ben ik dus nog wel druk met het huis verder opknappen. Ik neem bewust ook tijd voor ontspanning. Dan lees ik heel graag, of ik kijk films en series op Netflix. En ik mag graag (strategie)games spelen, al dan niet met mijn zoon.
2. Hoeveel uur per week werk je?
Ik ben bijstandsmoeder, omdat ik na de (volkomen onverwachte) scheiding, het overlijden van mijn ouders, het kwijtraken van mijn werk en het verlies van mijn vrienden – alles binnen een half jaar tijd – niet meer zo goed kon functioneren.
Inmiddels ben ik gelukkig weer aardig hersteld en hoop ik in de loop van dit jaar voor mijzelf te kunnen starten als opruimcoach.
Heel lang heb ik nagedacht over wat ik later worden wil. Vroeger had ik kantoorfuncties als managementassistente en ambtelijk secretaris, maar dat liep nooit echt lekker. Ik wist toen nog niet dat ik autistisch was en uiteindelijk werd ik langdurig werkloos.
Uiteindelijk kwam ik informatie tegen over het beroep van opruimcoach en dat sprak me heel erg aan. Ik weet uit eigen ervaring hoe een (te) vol huis je kan verlammen, dus ik kan me goed inleven in een cliënt. Ik heb ook geleerd hoe je zoiets aan kunt pakken en van die kennis wil ik anderen laten profiteren. Ik ben goed in staat anderen te motiveren en coachen. Als alles volgens planning verloopt kan ik volgend jaar de bijstand vaarwel zeggen.
3. Huishoudelijke uitgaven – hoe hoog zijn de uitgaven per maand?
- Hypotheek – 580 euro per maand
- Gas/water/licht – 145 euro per maand
- Verzekeringen (alles bij elkaar) – 229 euro per maand
- Gemeentelijke belastingen – 40 euro
- TV/internet/telefoon – 77 euro per maand
- Boodschappen – 180 euro per maand
Mijn boodschappen doe ik in principe eens per week. Ik probeerde altijd al zo min mogelijk in de winkels te komen, omdat je uitgaven anders al snel te hoog worden. Vaak word je toch verleid om iets extra’s mee te nemen.
Verder zorg ik dat ik altijd een aantal dingen in huis heb om een complete maaltijd in elkaar te draaien. Ik zou echt niet zonder vriezer kunnen. Vlees en dergelijke koop ik vrijwel alleen als het bijna aan de datum is en dus goedkoper. Bij thuiskomst gaat het meteen de vriezer in, tenzij ik het diezelfde dag nog wil eten. Ik haal wel altijd dingen die zowel mijn zoon als ik lekker vinden. Gelukkig zijn dat meestal dingen die niet al te duur zijn.
Als het financieel uit kan neem ik weleens afgeprijsde luxere producten mee. Meestal is dat vlak nadat er geld binnen is gekomen, dan heb ik wat meer speling. En voor de laatste dagen voordat er weer geld binnenkomt spaar ik alle lege flessen op. Van het statiegeld kunnen we meestal nog minstens drie dagen eten.
- Vervoerskosten – 100 euro per maand
Overige uitgaven
Verder betaal ik 13 euro per maand aan abonnementen, 32 euro aan wegenbelasting en 270 euro per maand aan aflossing van schulden (nog uit mijn huwelijk).
En 19 euro per maand aan het CAK (eigen bijdrage hulpverlening) – ik ben autistisch en heb een soort coach.
4. Hoe hoog zijn de inkomsten?
Mijn inkomsten en toeslagen bedragen in totaal:
- 230 euro aan alimentatie
- 580 euro aanvullende bijstand (op dit moment zelfs 100 euro minder vanwege een beslaglegging)
- 776 euro aan toeslagen
5. Hoeveel geld wordt er maandelijks gespaard?
Elke maand probeer ik 100 euro te sparen. Helaas moet ik dat vaak terugboeken omdat er onverwachte uitgaven zijn.
Mijn spaardoel: op dit moment zou ik al heel blij zijn als er pakweg 500 euro op mijn spaarrekening staat. Een noodpotje voor als de auto kapot gaat of de wasmachine, of als één van mijn dieren ziek wordt (ik heb een hond, twee katten en twee cavia’s). Maar mijn prioriteit ligt echt bij het aflossen van mijn schulden. Zonder tegenslagen duurt dat nog iets meer dan twee jaar.
6. Wat is de zwakke plek in je financiën?
Ik geef nergens te veel aan uit, er zijn gewoon vaak meer uitgaven dan inkomsten. Een oude auto brengt vaak onverwachte, maar wel noodzakelijke kosten met zich mee.
En een puberzoon heeft op de meest onhandige tijden ineens een groeispurt waardoor nieuwe kleding noodzakelijk is…
7. Bespaar je op bepaalde vaste lasten?
Ik probeer op alles geld te besparen. Zo kijk ik geregeld alle vaste lasten na of ik kan bezuinigen, speur de weggeefhoeken op Facebook na voor dingen die ik nog nodig heb en kom alleen in de supermarkt, drogist en (soms) de Action.
Als ik boodschappen doe kijk ik altijd wat er afgeprijsd is en bepaal aan de hand daarvan wat we eten. Snoep koop ik zelden, wel chips voor mijn zoon. Zelf iets lekkers bakken is lekkerder en goedkoper.
8. Op welke lasten zou je nooit willen besparen?
Ik kan niet zonder auto. Openbaar vervoer is voor mij niet alleen te belastend (te veel prikkels), maar waar ik woon is ook geen geschikt alternatief om overal te komen waar ik wil. Een dure auto hoef ik niet, ik ben heel erg blij met mijn 16 jaar oude ‘nieuwe’ auto.
9. Hoe organiseer je de rekeningen en betalingen?
Ik heb twee betaalrekeningen en een spaarrekening. De ene betaalrekening is voor alle vaste lasten, de andere gebruik ik om boodschappen te doen.
Zodra er geld binnenkomt boek ik een bedrag voor boodschappen over naar de andere betaalrekening. Ik heb dit bewust gescheiden, zodat het niet kan gebeuren dat er een te hoog bedrag op een verkeerd moment wordt afgeschreven waardoor ik bij de winkel niet meer kan betalen. Been there… en dat is echt niet leuk.
10. Welke financiële tip zou jij de lezers van Leukegeit willen geven?
Als je nog geen schulden hebt, zorg dan dat je ze nooit krijgt! Koop alleen dingen die je echt graag wilt, heb geduld (hoe vaak komt er niet iets in de aanbieding als je het net aangeschaft hebt?) en ga het liefst voor kwaliteit.
Heb je al wel schulden? Praat er over en zoek, indien nodig, hulp! Er zijn heel veel tips te vinden op internet. Stel voor jezelf vast wanneer je schuldenvrij kunt zijn en leef daar naar toe. Wees daarbij soms ook lief voor jezelf. Zeker als het nog jaren duurt voor je er af bent.
Zo kan een keer een pizza laten bezorgen ervoor zorgen dat je het weer maanden vol kunt houden. Voel je niet zielig omdat er niets kan, maar wees trots op jezelf dat je er hard aan werkt om er uit te komen.
Als je het echt niet meer ziet zitten, reken dan eens uit hoeveel je al afgelost hebt. Zo zie je waar je het voor doet.
Bedankt voor het delen van je financiële situatie, Pauline! Mooi dat je zo open durft te spreken over het hebben van schulden. Heel inspirerend ook dat je, ondanks een heftig en emotionele tijd, de draad weer oppakt en voor jezelf wilt gaan beginnen als opruimcoach.
Wat vind jij van het verhaal van Pauline? Ik ben heel benieuwd!
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
4 leuke geiten 🐐🐐
Beste Pauline,
Wat een openhartig verhaal. Je situatie lijkt me een pittige, ook moeilijk om op te anticiperen na zo veel pech afgelopen half jaar. Een gestrande relatie en alle financiële gevolgen van dien zijn onwijs zwaar. Maar je bent constructief bezig, en ik hoop dat je, als je eraan toe bent, lekker aan de slag kan als opruimcoach. Je weet goed waar alles heen gaat. Veel succes!
Beste Pauline,
Knap dat je alles zo open vertelt en zo leuk om te lezen dat je toekomst er gelukkig rooskleuriger uitziet. Je mag heel trots zijn op jezelf voor alles wat je al hebt bereikt! Ik wens jou en je zoon het allerbeste toe!
Beste Pauline,
Wat heb jij veel narigheid op je bordje gekregen , ik heb bewondering voor je hoe je het toch allemaal voor elkaar krijgt.
“Voel je niet zielig omdat je in de schulden zit, wees trots dat je er hard aan werkt om eruit te komen ” ik vind dat geweldig!
Ik wens je het beste voor nu en de toekomst.
Hallo Pauline,
Knap dat je er het beste van probeert te maken! Ik zie ‘gemeentelijke belastingen’ staan bij de uitgave. Kom je niet in aanmerking voor een kwijtschelding hiervoor wegens je lage inkomen? Dat scheelt weer! En kijk of je zo snel mogelijk van die beslaglegging af kunt komen! In het boek ‘Crisis, wat te doen? Van rood naar groen! van Marieke Henselmans en Erica Verdegaal staat een aflosmethode voor schulden (John Burley) beschreven. Misschien kun je daar nog wat mee (lenen via de bieb?)?
Succes met alles, je bent in ieder geval op de goede weg!