Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Opgeruimd huis, opgeruimde geest – zo creëer je meer rust en overzicht thuis

Rommel weg, rust terug! Zo simpel kan het zijn om thuis meer mindfulness te ervaren. In dit artikel lees je er alles over.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

In de vaak snelle wereld, is het fijn als je huis een oase van rust is. Geen stapels jassen meer die over de trap hangen, overvolle kledingkasten of die ene la waar alles in verdwijnt – het lijkt onschuldig, maar uiteindelijk knaagt het wel aan je gemoedsrust.

Het goede nieuws? Een opgeruimd huis is binnen handbereik, en het effect ervan op je welzijn is heerlijk. In dit artikel ontdek je hoe je met slimme strategieën en een frisse blik je leefruimte omtovert tot een plek van rust en overzicht floreren.

Laten we eens kijken hoe je jouw huis kunt veranderen in een plek waar je écht tot rust komt.

Opruimen is meer dan alleen je huis netjes maken

Weet je wat zo fijn is aan opruimen? Het is niet alleen goed voor je huis, maar ook voor je hoofd. Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimde geest.

Dit klinkt misschien een beetje vaag, maar het werkt echt. Als alles een vaste plek heeft, hoef je niet meer constant na te denken over waar je dingen laat of waar je ze kunt vinden. En dat geeft ruimte in je hoofd.opgeruimd huis

Begin klein, denk groot

Oké, ik hoor je denken: “Mijn huis is één grote puinhoop. Waar moet ik in hemelsnaam beginnen?”

We doen het rustig aan en pakken het stap voor stap aan. Begin met één ruimte, of zelfs maar één hoek van een kamer. Kies bijvoorbeeld je nachtkastje. Haal alles eruit, doe weg wat je niet meer nodig hebt en leg de rest netjes terug. Voilà! Je hebt zojuist je eerste mini-opruimproject afgerond. 💪

De magie van minder

Weet je wat het geheim is van een opgeruimd huis? Minder spullen. We hebben vaak veel meer spullen dan we nodig hebben.

Dus het is tijd voor een kritische blik.

Pak een doos en loop door je huis. Alles wat je in het afgelopen jaar niet hebt gebruikt of waar je hart niet sneller van gaat kloppen, gaat in de doos. Doneer het, verkoop het of gooi het weg. Je zult versteld staan van hoeveel ruimte en lucht je er bij krijgt.

Slimme opbergsystemen zijn je nieuwe beste vriend

Nu je wat overbodige spullen hebt weggedaan, is het tijd om slim om te gaan met wat er overblijft. Investeer in goede opbergsystemen.

Denk aan mooie manden voor je tijdschriften, handige bakjes voor je bureaulade, of een toffe kapstok in de hal. Met als doel? Alles een vaste plek geven. Zo weet je altijd waar je spullen zijn én het ziet er nog leuk uit ook. Win-win. 🙌

Lees ook dit artikel: Mijn 4 slimme opbergideeën voor als je net wat opbergruimte tekort komt

De ‘één-minuut-regel’: je dagelijkse opruim-boost

Hier komt een favoriet trucje: de één-minuut-regel. Als iets minder dan één minuut kost om op te ruimen, doe het dan meteen. Je jas ophangen in plaats van over een stoel gooien? Doe het nu. Een bord en kopje in de vaatwasser zetten in plaats van op het aanrecht? Hup, meteen doen.

Deze kleine acties kosten bijna geen tijd, maar maken een wereld van verschil. Voor je het weet, wordt opruimen een gewoonte en blijft je huis als vanzelf netjes.

Dagelijkse routine: de sleutel tot blijvend succes

Wil je dat opgeruimde gevoel vasthouden? Maak er dan een gewoonte van. Neem elke avond vijf minuten de tijd om rond te lopen en dingen terug te leggen waar ze horen.

Geen zin? Maak er dan een spelletje van: zet een timer en kijk hoeveel je kunt opruimen voordat de tijd om is. Je zult zien dat het steeds makkelijker en leuker wordt.

Geniet van je nieuwe, mindfulness huis

En zo is je huis in korte tijd weer helemaal opgeruimd. Een opgeruimd huis is meer dan alleen een nette ruimte. Het is een plek waar je kunt ontspannen en jezelf kunt zijn. Dus, geniet ervan en houd het opruimen vol.

Onthoud dit: Rome is ook niet in één dag gebouwd. Opruimen en organiseren is een proces. Wees lief voor jezelf en vier de kleine overwinningen.

Hoe leef je positief in een turbulente wereld?

In Jelle’s nieuwste boek Kom maar op laat hij je precies zien hoe je dit doet.

Hij laat zien hoe je je positiviteit traint, vasthoudt én doorgeeft. Ook als de toekomst onzeker voelt en je normaal gesproken zou worstelen om positief te blijven.

Je ontdekt 21 bouwstenen die je kunt verweven in je leven. Zo bouw je aan een inspirerende toekomst. Voor jezelf, én voor de wereld om je heen.

Ben je ook klaar met de negativiteit en onrust?

Bestel het boek hier

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate