Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Alternatieven voor vlees

Wil je graag minder of geen vlees meer eten, maar heb je geen idee wat de mogelijkheden zijn? Er zijn tegenwoordig zoveel alternatieven voor vlees, dat ik graag mijn favoriete alternatieven met je deel!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Sterk in je schoenen staan

Het is niet altijd makkelijk om de eerste persoon in de omgeving te zijn (vriendenkring, familie, gezin, etc.) die besluit om geen vlees meer te eten. Helemaal als jij niet de persoon bent die besluit wat er ‘s avonds op tafel staat. Je eet dan meestal wat de pot schaft.

Wil je per direct stoppen met vlees eten? Prima. Of wil je minder vlees eten? Ook prima. Het is allemaal goed. Zelf heb ik er jaren over gedaan om helemaal geen vlees meer te eten. Het begon jaren geleden al met het niet meer kopen van dode dieren in de supermarkt. Dat heb ik jaren zo volgehouden. In de horeca, bij familie en bij vrienden was ik echter wat flexibeler – ik at gewoon met de rest mee. Niet moeilijk doen dacht ik altijd.

Tot een lange reis door India een paar jaar geleden roet in het eten heeft gegooid. In de drie maanden dat ik dwaalde door het land van dahl, curry en rondlopende koeien heb ik geen vlees gegeten. Er zijn daar zoveel alternatieven voor vlees dat je er niet over nadenkt om vlees te eten. Bij terugkomst heb ik in het begin nog een enkele keer een stukje vlees gegeten, maar ook daar ben ik mee gestopt. Het voelde niet goed meer.

Billy in India

Er is bij mij een knop omgegaan, waar ik niet eens meer overweeg om een vleesgerecht in een restaurant te bestellen. Onlangs schreef ik trouwens een artikel hoe je kunt beginnen met vegetarisch eten en hoe je hier mee omgaat als je omgeving niet mee wil doen. 💁🏼‍♂️

In het artikel en in de reacties onder het artikel vind je de nodige tips hoe je hier mee om kunt gaan. ✌🏻

Mijn favoriete alternatieven voor vlees

Aangezien er tegenwoordig zoveel alternatieven voor vlees bestaan, heb ik hieronder een overzicht gemaakt van mijn favoriete alternatieven. Om je te inspireren om vaker vegetarisch of plantaardig te eten.

Daar gaan we. 😄

1. Tempeh bereiden

Tempeh is een echte eiwitbom. Per 100 gram tempeh bevat het zo’n 20 gram eiwitten, bijna vergelijkbaar met kipfilet (22 gram). Vervang je een stukje kipfilet voor dezelfde hoeveelheid tempeh, dan krijg je dus nagenoeg net zoveel eiwitten binnen. 👍🏻

Tempeh zo bereiden dat het lekker wordt, dat blijkt soms nog knap lastig. Veel mensen beschrijven de geur van rauwe tempeh als muf en bitter – ook wel te omschrijven met de geur van muurverf. Bah.

Het fijne aan tempeh is dat het zich heel goed laat marineren. Eenmaal gemarineerd – dan ontstaat er een ware smaaksensatie in je mond. In dit artikel lees je alle over het bereiden van tempeh.

2. Tofu bereiden

Als je een blok tofu in plakjes snijdt en bakt in de pan, dan begrijp ik dat tofu niet heel hoog op je alternatieven voor vlees ladder staat. Heb je eenmaal de gebruikshandleiding gelezen, dan ga je tofu nog heel vaak inzetten als vleesvervanger.

Tofu is namelijk zo veelzijdig dat je het kunt inzetten voor iedere maaltijd op de dag. Zo kun je de dag bijvoorbeeld beginnen met scrambled tofu (plantaardige variant van roerei) en de dag eindigen met een chocolademousse op basis van tofu. Meer variatie om tofu te bereiden vind je in dit artikel.

3. Vleesvervangers

Vleesvervangers nemen de supermarkt over! Tot een paar jaar geleden was het ondenkbaar dat je meerdere merken vegetarische hamburgers in schappen zou aantreffen. Vandaag de dag beschikken zelfs de kleinere supermarkten over een schap met tal van vleesvervangers. Ook in het dorp waar ik ben opgegroeid pronken tegenwoordig bij de AH de vegetarische braadworsten en vega kipstuckjes in het schap. 💚

Veel mensen vragen zich af waarom alternatieven voor vlees altijd zoveel op echt vlees moeten lijken. De smaak, vorm en textuur – ik ben er juist blij mee. Ik ben niet gestopt met het eten van vlees, omdat ik het vies vond. Integendeel (hier lees je waarom).

Vleesvervangers die zo goed zijn dat ze zelfs wedstrijden winnen alsof het de real deal is, kan ik alleen maar toejuichen. Dit gaat er alleen maar aan bijdragen dat meer mensen gaan kiezen voor dit alternatief, dan voor echt vlees.

4. Peulvruchten

Eén van de alternatieven voor vlees is door peulvruchten te gebruiken in een gerecht. Peulvruchten zijn ontzettend eiwitrijk, bevatten ijzer en hebben de nodige vezels. Onder peulvruchten vallen onder andere bruine bonen, zwarte bonen, kidneybonen, sojabonen en kikkererwten.

Hoe je peulvruchten kunt toevoegen aan je dagelijkse maaltijd? Een paar voorbeelden:

 • Trek een blik kidneybonen of kikkererwten open en verwerk deze in een curry.
 • Eet je graag de Hollandse pot – aardappelen, groente en vlees? Vervang het vlees dan voor een vleesvervanger of maak je eigen lekkere vegaburger op basis van peulvruchten.
 • Maak een gezonde salade met diverse groenten, bladgroenten, bonen, verse kruiden en een dressing.
 • Kies voor een boterham met hummus, zoete aardappelspread of andere peulvruchtrijke spread.

Heb jij weleens geëxperimenteerd met bovenstaande alternatieven voor vlees? Wat is jouw favoriete alternatief en wat vind je nog een uitdaging in de plantaardige keuken? Laten we elkaar hieronder inspireren en helpen!

Aan de slag met mijn tempeh workshop

Ontdek hoe je ieder blok tempeh omtovert tot de ster van je maaltijd in simpele stappen met herkenbaretempeh bereiden workshop ingrediënten. Het ding met tempeh is: je moet het leren bereiden, anders wordt het niets – dat is precies wat ik je ga leren in mijn online workshop! 👌

In de video workshop leer ik je onmisbare basistechnieken waarmee je tempeh kunt gebruiken in al je gerechten. Van tempeh recepten als gehakt en tempeh ribs tot burgers en borrelhapjes. Allemaal simpel te maken, vol eiwitten en met een heerlijke bite. 📹

Lees meer over de workshop…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Akke

  Hoi Billy,

  Tofu roerbak is heerlijk met een beetje zwart zout, (Kala Namak), je hebt er weinig van nodig en het geeft
  echt een ei-smaak aan de tofu. Ik moet zeggen dat het ook erg stinkt.
  Verder is Jackfruit lekker als vleesvervanger. Dat kun je kant en klaar met marinade kopen hier inEngeland, of in blik op water om er dan zelf iets mee te doen.

  Groetjes van Akke.

 2. 🐐 Aukje

  Regelmatig vegetarisch eten vind ik erg lastig, maar ik probeer het zeker. Ik ben van de gemakkelijke recepten en vind het lastig om een, voor mij, onbekende wereld te betreden. Dus blijf ik een beetje in hetzelfde cirkeltje van vegetarische recepten. De variatie vind ik dus erg lastig.

 3. 🐐 Billy

  Hoi Aukje, bedankt voor je reactie. Snap ik! Op mijn site plaats ik regelmatig vegetarische en plantaardige recepten. Hier vind je een link naar recepten die binnen een half uur op tafel staan: http://leukegeit.nl/tips/makkelijke-recepten. 🙂

 4. 🐐 Liesbeth

  Ik laat mijn gerechten al even leveren met Hello fresh. Bij mij echt een verademing omdat ik geen auto heb en ze hebben een vegie plan. Je leert veel nieuwe dingen kennen en echt lekker vegetarisch koken.

 5. 🐐 Sissy

  Hoi Billy,

  eerst wil ik zeggen dat ik het ontzettend leuk vond je in levende lijve te ontmoeten op het` Leefevent` in Groningen.

  en verder eet ik al heel lang geen vlees meer, omdat ik niet kan aanzien dat de dieren ervoor sterven, en omdat ik mijn lichaam niet wil vervuilen met alle troep die er soms gebruikt word om het vlees snel op ons bord te krijgen, zeer onnatuurlijk.
  Zelf gebruik ik heel graag bonen en tempé tegelijk. en ben ik heel blij met je scrubbeld tofoe idee.

 6. 🐐 Billy

  Hoi Sissy! Dat vond ik ook, leuk om je gesproken te hebben.

  Het is bij mij ook één van de redenen waarom ik gestopt ben met het eten van vlees. Geef mij maar onder meer bonen en tempeh, daar word ik veel blijer van. ✌🏻

 7. 🐐 Willem

  En toch he… 150 gram kipfilet = 30 gram eiwit.. (en dat is nog los van de rijst/groente) maar als ik 100 gram rijst (ongekookt gewogen) en 200 gram bonen neem kom ik maar tot 15 gram. Dus peulvruchten als alternatief… .dan toch een minderwaardig alternatief (als je kijkt naar eiwit alleen,,, vezels daarentegen +++) OK, ik kan tempeh of een vleesvervanger toevoegen om aan die 30 gram te komen (anders is het geen vergelijkbare maaltijd). Of 2 eieren…. valt me nu ineens op dat je eieren en zuivel niet noemt .. die zijn ook vegetarisch (ook al eet jij ze misschien niet).

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate