Courgettespread

Hummus is haast niet meer weg te denken, maar wat dacht je van een lekkere courgettespread? Oliver deelt zijn recept voor een heerlijke spread op basis van courgette.

🐐 Dit artikel is geschreven door Oliver.

Olilo goes Leukegeit

Mijn goede vriend Oliver is echt een ster in de keuken. Hij is het type persoon dat van iedere maaltijd een feestje maakt. Op zijn eigen website Olilo deelt hij regelmatig recepten van zijn culinaire avonturen, favoriete smaken en de meest heerlijke Libanese lekkernijen. De komende tijd deelt hij hier een aantal heerlijke recepten die hij speciaal voor Leukegeit heeft gemaakt.

Oliver Meskawi

Hieronder laat hij zien hoe hij een heerlijke spread van courgette maakt. Bedankt weer voor het delen van dit recept, Oliver! 🙏

Courgettespread – oftewel courgette-moutabbal

Officieel zou ik dit recept niet courgettespread, maar courgette-moutabbal moeten noemen. Maar ja, moutabbal – dat zegt niet veel mensen wat. Spread is eigenlijk een heel goede vervanger, want alles wat moutabbal heet in het Midden-Oosten is vaak iets smeerbaars.

Hummus is inmiddels ingeburgerd in onze eetschema’s en baba ganouj is ook met een opmars bezig. Minder bekend is de koussa-moutabbal, oftewel: courgettespread. And alsjeblieft: noem dit geen courgettehummus, want je kan nooit iets zonder kikkererwten hummus noemen (hummus betekent letterlijk kikkererwt in het Arabisch). Soms ben ik ook een keukenpurist. 😉

Courgettespread dus. Heerlijk, makkelijk en leuk voor de variatie, voor als je even geen hummus wil (wat uiteraard belachelijk is, haha).

Ingrediënten voor de courgettespread:

  • 600 gram courgette (ongeveer 2 courgettes)
  • 100 ml tahini (sesampasta)
  • 1 teen knoflook
  • sap van 1 citroen
  • zout
  • extra virgin olijfolie
  • optioneel: halve theelepel gedroogde munt
  • optioneel: 50 gram handvol walnoten + extra voor garnering

Bereidingswijze:

  1. Snij de courgettes in kleine blokjes.
  2. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de courgette helemaal gaar. Laat ze helemaal afkoelen.
  3. Pureer de courgette samen met de knoflook, citroensap, tahini, zout en, indien gewenst, de munt en/of de walnoten (dit recept is gemaakt met walnoot).
  4. Garneer de courgettespread met gebroken walnoten en olijfolie en serveer hem met Libanees platbrood.

Recept vegan courgettes-read

Ben jij van plan om deze courgettespread binnenkort te maken? Laat het me dan zeker weten via Instagram, Pinterest of gewoon gezellig als reactie op dit recept. 😃

4 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Sandra CH

    Oh yum, dat ziet er goed uit!

  2. 🐐 Irene

    Een hele goedemorgen,In het recept staat 100 ml tahin,maar in de bereidingswijze staat het er verder niet meer bij😬,maar moet er wel in of toch niet.☺️

  3. 🐐 Billy

    Hi Irene! Klopt, de tahin mag bij stap 3 erbij (het is aangepast in het recept). Eet smakelijk!

  4. 🐐 Irene

    👍dankjewel, heb de spread net klaargemaakt 🥰🥰jammie. Leuk recept ,vooral als je een hoeveelheid aan courgette hebt gekocht. Dan is dit een mooie manier van verwerken, heerlijk met een kommetje pittige bonensoep👍👋🏻.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate