Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Dag- en nachtstroom: is het echt goedkoper om ‘s nachts te wassen?

Vaak betaal je in de nacht en in het weekend minder voor stroom. 's Nachts je kleding wassen of de vaatwasser laten draaien kan daarom slimme manieren zijn om je energiekosten te drukken. Maar hoe werkt dit precies?

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

🐐 Dit artikel is geschreven in samenwerking met Independer.

Wat is dag- en nachtstroom?

Wanneer je energie afneemt, kan het zijn dat je de hele dag door één tarief betaalt of dat juist een deel van de dag goedkoper is dan de ander. Heb je een dubbeltarief? Dan betaal je ‘s nachts, in het weekend en op feestdagen minder voor je stroom. 

Dit zogenaamde daltarief gaat in het weekend op vrijdag in. Op hetzelfde tijdstip waarop normaal de nachtstroom ingaat. Overdag betaal je dan juist iets meer voor je energie. Bij enkeltarief blijft de prijs die je betaalt altijd hetzelfde. 

In de provincies Limburg en Noord-Brabant betaal je tot negen uur ‘s avonds een hoger tarief. Daarna ga je over op nachtstroom. In de andere provincies ligt de grens op elf uur ‘s avonds tot de volgende ochtend zeven uur.

Welke variant is goedkoper? 

Of een enkel- of dubbeltarief voordeliger is, hangt af van hoeveel energie je verbruikt. Is je verbruik overdag hoog? Bijvoorbeeld doordat je een aquarium hebt dat de hele dag aanstaat, of omdat je thuiswerkt? Dan is een enkeltarief voor jou waarschijnlijk voordeliger.  

Is je verbruik juist het hoogst in de avond of in het weekend? Dan kan het lonen om dubbeltarief te nemen. Let op: dit kan alleen als je een slimme meter in huis hebt. Als je die nog niet hebt. kun je er eentje aanvragen bij je netbeheerder. 

Overstappen op dubbeltarief is dus niet altijd goedkoper. Je kunt je energie vergelijken om te zien of het voor jou voordeliger is om die stap te maken.

Tip: zet ‘s nachts je wasmachine aan

Als je een dubbeltarief hebt, is het handig om ‘s nachts je wasjes te draaien en zo geld te besparen. Zorg voor een volle wasmachine en was op een lage temperatuur. Gebruik daarbij niet teveel waspoeder en vermijd de droger om je energiekosten niet te hoog op te laten lopen. Op die manier kun je in veel geld en veel energie besparen. Twee vliegen in één klap!

Een andere tip om geld te besparen: kies voor goedkoop wasmiddel of maak je eigen wasmiddel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je met wasmiddelen van goedkopere huismerken net zo goed wast als met die van A-merken. 

Een lagere energierekening 

Alle kleine beetjes helpen om je energierekening omlaag te krijgen. En dat is fijn met de stijgende prijzen. Het is daarom handig om toch voor het dubbeltarief te kiezen en zoveel mogelijk ‘s nachts, in het weekend en op feestdagen energie te gebruiken. Zo ben je waarschijnlijk goedkoper uit.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate