Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

De veelzijdigheid van een citroen in huis

Het sap van een citroen bestaat uit ongeveer 5% zuur, wat ook maakt dat ze goed bruikbaar zijn voor vele diverse huishoudelijke doeleinden. Wij geven je hieronder 11 toepassingen die je met simpelweg één citroen in je huishouden kunt gebruiken.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Een citroen is een vrucht met een heerlijke frisse geur, die voor meerdere doeleinden te gebruiken is in het huishouden. Citroenen bevatten veel vitamine C en het heeft een anti-bacteriële werking.

Houdbaarheid van citroenen

Verse citroenen zijn ongeveer twee tot drie weken houdbaar in de koelkast, buiten de koelkast ongeveer een week. Citroenschillen kun je zelfs voor enkele maanden zelfs invriezen.

11 Citroen toepassingen:

 1. Afschrikmiddel voor mieren. Giet citroensap op plekken in je huis waar je liever geen mieren ziet. Mieren houden niet van citroenen en zullen dus ook snel deze plek vermijden.
 2. Luchtverfrisser. Zet een bakje met een gelijke verhouding water en citroensap neer in je huis. Je zult merken dat er een frisse geur door je huis zal waaien en die vieze lucht snel verdwijnt (ook handig voor op het toilet!).
 3. Allesreiniger. Meng nogmaals een gelijke hoeveelheid citroensap en water, maar nu in een ​​plantenspuit. Hiermee kun je o.a. het aanrecht, de badkamer en de tafel schoonmaken.
 4. Koelkast. Leg een halve citroen in je koelkast, dit zal helpen bij het laten verdwijnen van onaangename geuren.
 5. Toilet. Meng een half kopje borax (dit is een soort van soda en is in de meeste supermarkten te verkrijgen) en een kopje citroensap voor een krachtige toiletreiniger, voor een aangenaam en fris resultaat in je toilet!
 6. Glas en spiegels. Meng vier  eetlepels citroensap met een halve liter water om zo je ramen en spiegels te laten schijnen.
 7. Vaatwasser. Voeg een theelepel citroensap of een stuk citroen toe in je vaatwasser voor een schoner en vetvrijer resultaat.
 8. Snijplanken. Wrijf citroensap in je houten snijplank en laat dit ‘s nachts intrekken, spoel het de volgende ochtend goed uit. Citroenen helpen om snijplanken te desinfecteren en de geur hiervan te neutraliseren.
 9. Ontvetter. Citroensap kan worden gebruikt als een algemene ontvetter, zoals een bakje water met een paar schijfjes citroen in je magnetron zetten.
 10. Water met een smaakje. Vul een karaf met water, stop hier een halve citroen in en je hebt een heerlijk sapje. Beter dan al die zoete frisdranken.
 11. Handen. De geur van vis en knoflook kan blijven vaak hangen op je handen, zelfs na het schrobben met zeep. Wrijf je handen in met wat citroensap, de geur van vis en knoflook zal weggaan en het laat je handen weer heerlijk ruiken.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Steph

  Oppassen met nummer 10! Aangezien citroen het glazuur van je tanden flink kan aantasten…

 2. 🐐 Carmen

  Ik drink elke ochtend een lauw glas water met uitgeperste citroensap met een rietje…Vervolgens maak ik met de halve citroen mijn gezicht schoon 🙂

 3. 🐐 Erik

  Citroengeur is een geur waar veel insecten een blokje voor omgaan. In dit artikel worden mieren genoemd, maar dat geldt natuurlijk ook voor muggen. De geur van citroen komt tot stand door de vluchtige olien in de citoen, de etherische olie. Andere etherische olien met een citroengeur zijn: citroengras, citronella, citroen geranium, citroen eucalyptus en kattenkruid. Laten deze olien toevallig ook bekend staan om hun anti-muggen, mieren, zilvervisjes, kakkerlakken en motten eigenschappen.

 4. 🐐 Petra

  Pas op met nummer 3. Schijnt inderdaad goed te zijn en minder schadelijk voor je badkamer spul e.d., maar pas op met bijvoorbeeld natuurstenen plateaus. Die kunnen niet tegen zuur.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate