Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Minimaliseren in de keuken – hoeveel apparaten heb je nodig?

Je leeft echt in een paradijs als je van de nodige keukenapparaten houdt. Een elektrisch broodmes, diverse soorten blenders, een zelfkokende pan. Voor iedere handeling in de keuken is er wel een elektrische vervanger. Toch is het goed om te bedenken of je deze apparaten nodig hebt. In dit artikel laat ik je zien welke apparaten ik overbodig vind.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Wat heb ik wel en niet ‘nodig’?

Als ik naar mijn eigen situatie kijk heb ik ooit gedacht dat ik al die hippe apparaten in de keuken daadwerkelijk nodig had. Maar nodig is een relatief begrip. Door een eerste scheiding te maken tussen apparaten die ik daadwerkelijk nodig heb en apparaten die ik onzinnig vind maak ik een eerste verdeling.

Apparaten als de vaatwasser, stofzuiger en een blender heb ik op een bepaalde manier nodig, maar apparaten als een elektrisch broodmes en een bonenmaler in principe weer niet.

2. De tweede ronde minimaliseren in de keuken

Na de onderverdeling in nodig en niet nodig is het tijd voor de tweede ronde. Hierbij verdeel je de producten in de categorieën veel gebruikt en niet/nooit gebruikt.

De apparaten die je én nodig hebt, én vaak of heel regelmatig gebruikt mogen blijven. De rest kun je weggeven of tijdelijk opbergen. De spullen die je bewaard hebt kun je na een aantal maanden nog eens bekijken. De apparaten die je maanden niet hebt gebruikt en ook niet hebt gebruikt kunnen dan echt weg.

Lees ook: 5 tips om nu te beginnen met minimaliseren in huis

3. Een kast vol met dezelfde apparaten

Veel apparaten hebben eenzelfde soort functie. Een voorbeeld: je hebt zin in een tosti, dus pak je een tosti-ijzer erbij. Maar je kan ook de elektrische grill gebruiken. Of je kiest er voor om een tosti in de pan te bakken. Hieruit blijkt dat je het tosti-ijzer en de grill in principe helemaal niet nodig hebt. Natuurlijk – het is lekker makkelijk.

Maar wil je je apparaten in de keuken minimaliseren, dan kies je bewust voor minder apparaten en niet altijd voor de meest snelle of gemakkelijke optie.

Als ik kijk naar meer apparaten buiten de keuken, dan geldt voor ontharen hetzelfde. Je kunt dat doen door een epileer apparaat, elektrische scheermes of een flitslamp weg te doen en te kiezen voor een scheermesje. Zo – dat scheelt alweer drie apparaten.

4. Jezelf behoeden

Nu je enkel de -voor jou- nodige en bruikbare apparaten hebt gehouden, is het belangrijk om te voorkomen dat je weer nieuwe apparaten aanschaft. Als je iets wilt kopen, probeer de aankoop dan een paar weken uit te stellen. Wil je het item na die tijd nog steeds hebben?

Schrijf dan op hoe vaak en waar je het apparaat voor gaat gebruiken. Is dat vaker dan een paar keer per jaar, en zijn er geen alternatieven voor het apparaat, dan kun je besluiten het apparaat aan te schaffen.

5. Apparaat lenen in plaats van kopen

Als er apparaten zijn die je slechts een enkele keer per jaar nodig hebt, dan kan het onzinnig aanvoelen om deze aan te schaffen. Het apparaat kost geld en neemt bovendien ruimte in in je huis.

In plaats van het apparaat te kopen, kun je ook besluiten om een apparaat te lenen. Bijvoorbeeld een hogedrukreiniger of een gourmetstel – beide apparaten gebruik je hoogstwaarschijnlijk één of twee keer per jaar. In die gevallen kun je het apparaat gewoon huren bij een bouwmarkt of lenen van een familielid of vriend.

Ik begrijp natuurlijk heel goed dat een blender veel gemakkelijk is dan met een vork je fruit prakken. Logisch –  maar met dit artikel wil ik laten zien dat je niet overal een -elektrisch- hulpmiddel voor hoeft te gebruiken. Dit soort apparaten zijn kostbaar in aanschaf en in gebruik en qua productie en latere afbraak slecht voor het milieu.

Maak dus de bewuste afweging als je een elektrisch apparaat aanschaft en bedenk of je het apparaat daadwérkelijk nodig hebt.

Maak je leven simpel & start met minimaliseren

online cursus minimalismeMinimaliseer je spullen en maak je leven simpel – met dit handige stappenplan voor een simpeler leven. Met behulp van deze online minimalisme cursus bouw je stap voor stap aan een leven dat draait om voldoening, vrijheid, plezier en eenvoud.

Leef simpel en ongehaast en richt je op de dingen die jij leuk en belangrijk vindt.

Lees meer en schrijf je direct in…

Op welke apparaten in de keuken zou jij kunnen minimaliseren in de keuken? Of ergens anders in huis. Ik ben heel benieuwd! 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

13 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Odette

  Grappig, eerste wat benoemt wordt is de vaatwasser die je niet kan missen? Heb ik nog nooit gehad. Met elkaar de dag even doornemen tijdens het klusje, lekker lachen, heerlijk ontspannend. Lekker een sopje voor je spulletjes om daarna nog even ‘restanten’ van het koken en het tafelen te verwijderen. Maar ja, wie ben ik…

 2. 🐐 Mathilde

  een vaatwasser lijkt me overbodig, een ruimteverslinder en een energieverslinder. Ik heb hem in elk geval nooit gehad en nooit gemist. Zelfs in dit grote gezin met drie kinderen en twee huisgenoten is de afwas minder dan een kwartier werk, niet veel meer dan het inruimen van een vaatwasmachine.

 3. 🐐 dini

  ik heb alleen een elektrische waterkoker, een broodbakmachine (bak mijn eigen brood, heerlijk) mixer en brood toast apparaat, makkelijk als ik vergeten ben brood uit de vriezer te halen.

 4. 🐐 animous

  de meest gebruikte apparaten in mijn keuken zijn de waterkoker, koffiebonenmaler en de staafmixer. Geen koffiezetapparaat hier, neemt teveel ruimte in op het aanrecht. Ook geen vaatwasser trouwens!

 5. 🐐 Ank & Ter

  Grappig, ook gemerkt dat een vaatwasser helemaal niet nodig hebt. We gaan veel efficiënter om met vaat. Wij hebben wel een klein keukenkastje vrij gehouden om de vaat even in weg te zetten, want we houden van een leeg en opgeruimd aanrecht. Verder hebben we al veel geminimaliseerd, maar de elektrische tandenborstel is zeker een blijvertje. En de (staaf)mixer, waterkoker en het koffieapparaat. De koffieopschuimer en tevens frappe maker zouden we kunnen opruimen, want dat zou ook met de staafmixer kunnen nu ik erover nadenk. Ook onze broodrooster (zo mooi qua uiterlijk) is eigenlijk totaal overbodig geworden, nadat we onlangs een grill apparaat gekocht hebben wat ook ideaal is voor tosti’s (panini) en tevens als tafel bakplaat te gebruiken (ook buiten).

 6. 🐐 Marjan

  Goed idee: veel apparaten weg doen. Je kunt eigenlijk met zoveel minder toe. Ik kook het water nog steeds in een ketel; kan ik het ook nog even laten door koken als ik dat fijner vind. Tijdens een verblijf bij , van oorsprong Indonesische familieleden in Amerika, wasten we altijd met de hand af. Inderdaad, het was gezellig. Men had ooit besloten om niet aan alle Amerikaanse gemakken toe te geven. De familie bij wie ik tijdens een andere reis logeerde, was gewend om alles met apparaten te doen. Voor een kop thee werd de magnetron gebruikt. Fascinerend vond ik het. Het waren schatten van mensen , hun huis prachtig en smaakvol, maar hun levensstijl zou ik nooit over willen nemen: net alsof je, met al die apparaten, je leven uit handen genomen wordt.

 7. 🐐 Rosa

  Ook mijn eerste reactie was: maar die vaatwasser kan toch juist wel weg?!?

  Wij hebben een combi-oven, blender en waterkoker die dagelijks gebruikt worden. En de bonenmaler ook, maar die gebruiken we icm een aeropress, dus dat is dan weer erg duurzaam.
  Verder een staafmixer en mixer voor mijn taarten.

  Ik krijg nogal eens apparaten van familie voor verjaardagen en dergelijke. Ik heb al aangegeven dat ik er geen plek voor heb en het zonde vind van het geld, maar toch blijf ik deze krijgen. Nu verkoop ik ze of ik geef ze weg, maar hoe zouden jullie daarmee omgaan?

 8. 🐐 jasmine

  Ook bij ons geen vaatwasser en relatief weinig andere electrische snufjes… desalniettemin toch nog vaak een boeltje id keuken 🙂

 9. 🐐 Marjan

  Onze vaatwasser begint wat kuurtjes te vertonen en ik denk er serieus over na om niet meteen een nieuwe aan te schaffen als hij daadwerkelijk stuk gaat. Ik vind het vooral makkelijk om na een feestje/etentje alles in de vaatwasser te zetten. Maar eigenlijk is het dan inderdaad net zo gezellig om even samen af te wassen; er zijn altijd mensen die aanbieden om dit even samen te doen 🙂 Ik ben wel heel blij met mijn broodbakmachine en elektrische koffiebonenmaler. Deze worden allebei bijna dagelijks gebruikt en zou ik dus meteen vervangen als ze kapot gaan. Water koken doe ik sinds een aantal maanden gewoon weer ouderwets met een fluitketel. Ik heb mezelf getrakteerd op een hele mooie en het is naast het feit dat hij dagelijks een aantal keren gebruikt wordt ook een sierstuk in de keuken.

 10. 🐐 Ingrid

  Grappig, dat keukenkastje met de vuile afwas van Ank & Ter. Dat deed ik, toen ik nog géén afwasmachine had. Ik had veel lege keukenkastjes, dus het kon. Maar prettig? Echt niet. De afwasmachine was voor mij echt een uitkomst, want die “gezellige” handafwas kwam er niet elke dag van, toen ik studeerde en er een voltijdse baan bij had.

  Overbodig vind ik nou weer die broodrooster en waterkoker. Nooit aangeschaft. Roosteren gaat prima in de combimagnetron, eten en water koken ook. Verse munt thee maak ik altijd in de magnetron. Waarom zou je daar een fluitketel en een fornuis voor aanschaffen?

  Een koffiezet apparaat is niet echt onmisbaar, maar wel zo handig dat ik die dagelijks gebruik. Een broodbakmachine is ook niet echt noodzakelijk, maar eigen brood is echt veel lekkerder dan van de winkel, dus die broodbakker staat ook elke nacht voor mij te werken.

  Gelukkig zijn er verschillen tussen mensen. Wat voor de één onmisbaar is, ziet de ander als overbodige troep. Apparaatjes die ik nodig vind, koop ik daarom graag tweedehands van iemand die het alleen maar in de weg staat. Mijn “nieuwste” afwasmachine nam ik voor 5 euro over. Een snijmachine die achteraf toch niet zo handig was als ik had verwacht, heb ik zelf ook weer weggegeven. Maar het komt ook voor dat ik apparaten tegenkom waarvan ik het bestaan niet eens kende en die toch wel heel erg handig blijken. Zoals een apparaat dat aardappeltjes bakken automatisch doet met perfect resultaat. Zo goed kan ik het niet met een pannetje op het vuur. En na heel veel aardappels in reepjes gesneden te hebben met een keukenmes, kwam ik een electrische frietsnijder tegen. Nooit eerder van gehoord. Wel tweedehands gekocht en een tevreden gebruiker geworden.

  De stofzuiger gebruikte ik vroeger weinig. Ik maakte de vloer liever nat schoon met een Kwikkie. Een vloerspons die echte werkte, in tegenstelling tot alle snel-kapot-en-heel-onhandig varianten die overal verkocht worden. Maar de Kwikkie is nergens meer te koop. Wordt niet meer gemaakt, wordt gezegd.

 11. 🐐 Jacqueline

  Graapig om de verschillen te lezen! De vaatwasser : we gebruiken hem vooral als afdruiprek. Ik heb problemen met mijn gezondheid, en ik zet hem wel eens aan. Maar het liefste wassen we met de hand af. De waterkoker heeft het begeven: ik mis hem niet echt. Ga nog wel een (tweedehands) fluitketel kopen. De bonenmaler gebruik ik om meel te maken van noten en/of zaden, dus die blijft. Net als de mixer en de staafmixer. Heb een combi staafmixer, dus een soort mini keukenmachine en dat bevalt prima. Ik moet koolhydraatarm eten en daarom heb ik veel groenten te hakken en te snijden.

  De magnetron wordt bij ons heel weinig gebruikt, dus als die het niet meer doet dan hoef ik geen vervanger. Ook het tosti-apparaat zou weg kunnen, want ik eet geen brood. Maar ik woon niet alleen, mijn partner wil hem houden.

  Ach, uiteindelijk kun je alles zonder apparaat, denk maar aan kamperen. Dan sleep ik geen electrische apparatuur mee en kan ik toch goed koken!

 12. 🐐 Anique

  Onmisbaar is onze steamer, daar gaat alles in, ik kook nooit meer in pannen dus die zouden weg kunnen. Alles wat gebraden moet worden gaat in de oven. De (inboew)kookplaat staat ongebruikt in de keuken.

 13. 🐐 Hellen

  Wij hebben een huurhuis, waar we niks aan mogen veranderen zonder dat de verhuurder het goedkeurt. Zit daarom een vaatwasser en oven in, en een elektrische kookplaat. Die heeft uren nodig om warm te worden, dus heb lekker een waterkoker voor mijn thee. Verder koffiezetter mét melkopschuimfunktie. De rest van de apparaten is helaas geen plek voor, wij hebben een hele kast vol met apparaten die we (bijna) dagelijks gebruiken, afwassen, en weer opbergen. Zoals: mixer, staafmixer, sinasappelpers, airfryer (dus geen friteuse in huis), broodbakmachine en sapcentrifuge. Wij maken elke dag vers fruitsap als ontbijt, machine op de kookplaat, dan was ik de onderdelen van de machine, en zet hem weer in de kast. Eten warm tussen de middag, pannen afwassen, en kookplaat poetsen, dan kan de broodbakmachine erop om vers brood te hebben voor de avond. Die weer afwassen, zodat hij in de kast kan, en ‘s morgens weer de sapcentrifuge eruit… sinasappelpers gebruiken we in het weekend. Ben blij met vaatwasser, kan je elk bordje of glas meteen wegruimen, ons aanrecht is niet zo groot…

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate