Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Extra opbergruimte in huis creëren – 7 tips

Woon je niet zo groot en heb je hierdoor moeite om je spullen op een nette manier op te bergen? En zijn alle huidige opbergruimtes thuis momenteel in gebruik? Wij hebben 7 tips om meer opbergruimte thuis te creëren, zodat je spullen opgeruimd en niet meer in de weg staan.

🐐 Dit artikel is geschreven door Nathanja.

1. Creëer extra opbergruimte in je keukenkastjes

Je zult wellicht denken dat al jouw keukenkastjes al helemaal vol staan. In de meeste keukenkastjes zal dit ook zeker het geval zijn, maar kijk bijvoorbeeld eens naar het gootsteenkastje of de kast waar de pannen staan.

Het vloergedeelte staat inderdaad vol, maar wat dacht je van er boven? Er bestaat de mogelijkheid om pannen op te stapelen in verschillende lagen, door middel van een carrousel die o.a. bij IKEA te koop zijn. Hiermee kun je nog heel wat extra ruimte winnen.

2. Koop een salontafel met lades of een kisttafel

Veel salontafels hebben al één of meerdere lades, maar voor de tafels die dit niet hebben is dit een handige tip. Op zich bespaar je hier niet heel erg veel ruimte mee, maar als je geen lade(s) in je salontafel hebt zul je deze ongelooflijk gaan missen. Alle afstandsbedieningen en tijdschriften kun je hier in kwijt en het voorkomt dat je een rommelig mandje onder je salontafel hebt staan met deze spullen erin.

Wil je het helemaal bont maken en extra opbergruimte creëren? Schaf dan een kisttafel aan als salontafel (zoals deze). Hier kun je enorm veel spullen in bewaren. Het enige nadeel is dat je niet zo makkelijk bij de spullen kan komen als de tafel gezellig vol staat, maar je kunt er ook voor kiezen om de kisttafel in de hoek te zetten.

3. Kies voor hogere in plaats van lage kasten

Kies er voor om kasten te kopen die zo dicht mogelijk bij het plafond komen. De meeste kasten komen vaak nog niet eens in de buurt van het plafond en de gevolgen hiervan zijn dat je én te weinig opbergruimte hebt en dat er allemaal losse spullen op de kast terecht komen.

Zonde van het uitzicht in de kamer en het zal voor een hoop extra opbergruimte zorgen als je voor hogere kasten kiest.

4. Schaf een aantal opbergdozen aan

Het woord opbergdozen zegt eigenlijk al genoeg – dozen waar je spullen in op kunt bergen. De investering in deze dozen is minimaal en het effect is enorm (zoals deze). Door alle spullen die nu los in, op of onder je kast liggen op te bergen en goed te categoriseren in dozen, voorkom je rondslingerende rommel.

De opbergdozen zijn te verkrijgen in verschillende maten en kleuren en zijn zowel leuk voor in als op je kast.

5. Een bed met lades eronder

Het woord lades blijft het magische woord als je extra opbergruimte wilt hebben. De meeste bedframes hebben eronder nog ruimte genoeg en hier kun je een aantal rolboxen voor aanschaffen. Ook bestaan er bedframes met twee of meer vaste (grote) lades eronder. Dit is erg handig voor de mensen met veel ruimtegebrek en een enorme hoeveelheid aan spullen.

6. Extra opbergruimte in de meterkast

Heb je een kleine meterkast waar je niet eens in kunt staan? Dan is het verstandig om zo efficiënt mogelijk met de ruimte om te gaan. Kijk waar het mogelijk en veilig is om een opberg verdeler op te hangen (aan de deur of aan een wand). Verplaats de schoenen naar de meterkast en hang de schoenen in de opberg verdeler, opgeruimd staat netjes.

7. Verdeel grote ruimtes in kleine ruimtes

Als je veel kleine spullen in een kast wilt zetten is het goed om te kijken of dit niet beter ingedeeld kan worden. Deel de kast eens door tweeën door een plank in het midden te bevestigen. Zo zullen je spullen netter worden neergezet, waardoor het opgeruimder is en je makkelijker iets kan pakken zonder dat alles instort.

Heb je zelf nog ideeën, tips of suggesties voor meer opbergruimte thuis? Brand dan los en laat een reactie achter!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

18 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Xandra

  Boven deuren kun je een (boeken)plank bevestigen en daarop ondoorzichtige opbergdozen plaatsen waar je allerlei spullen in kwijt kan. Je creëert dan een soort minizolder. Het bevalt mij al jaren in een huisje van 32m2.

 2. 🐐 Nathanja

  Te weinig ruimte, kan natuurlijk ook betekenen dat je gewoon teveel spullen hebt! Kijk eerst eens kritisch of je er geen spullen zijn die ruimte innemen die je nooit gebruikt. Zo kwam ik er laatst achter dat ik in mijn keukenkastje 6(!) pannen had staan die ik nooit gebruik- ze stonden er echter al zo lang dat ik ze niet eens meer zag. Mijn zusje die binnenkort op kamers gaat was er erg blij mee en heb nu veel meer ruimte. Als je op dezelfde manier naar je administratie, bergruimte en kledingkast gaat kijken, zul je ontdekken, dat er veel bestaande ruimte wordt ingenomen door spullen waarvan je niet eens meer wist dát je ze nog had en waarvan je moeiteloos afscheid kunt nemen. Het levert je niet alleen meer ruimte op, maar ook een voldaan gevoel!

 3. 🐐 Natalie

  Ik ga naar aanleiding van deze tips een hangverdeler (IKEA FANGST, eur 1,99 ophangen aan mijn kapstok (=stang), voor alle kleine wantjes, mutsjes en sjaaltjes van de kinderen.

 4. 🐐 Gerdie

  * Als je kritisch kijkt naar het speelgoed van de kinderen, zie je dat ze vaak maar met bepaalde dingen spelen. Zet de rest in een grote (bananendoos) op zolder. Zo heb je over een jaarje of wat weer eens wat nieuws. De speelgoedkast halveer je hiermee met gemak.
  Speelgoed is zó’n rotzooi-maker, en veel werk om alles netjes op te ruimen

  *Zet alleen dát speelgoed beneden waar je kind écht heel veel mee speelt. Dat scheelt ‘s avonds veel werk met opruimen.
  Voor speelgoed wat op nr.2 staat, moeten ze naar boven, en dan hoeft het vaak al niet meer. Blijft het daar ook netjes. Speelgoed in dichte bakken (niet doorzichtig, dan staat het nog steeds rommelig, liever een leuke picto of plaatje)

  * Voordat de kinderen naar bed gaan (geldt ook voor grote kinderen/pubers) éven de paar losse dingetjes/speelgoedjes opruimen. Nu is het nog te overzien, na 1 week niet meer…

  * Aan de kinder-kapstok heb ik een linnen tas hangen. Hier zitten al de handschoenen, wanten, mutsen in. handig als het seizoen weer voorbij is, dan leg ik ’em in z’n geheel in het berghok op zolder (en visa versa).
  En heb je geen rondslingerende spullen.

  * Alle spullen die je een jaar niet hebt gebruik: wegdoen! Zo belangrijk is het dus kennelijk niet.

  Ruimte in je huis is ruimte in je hoofd!
  Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd
  Oftewel: een leeg huis in een leeg hoofd….(niet te verwarren met leeghoofd 😉 ).

 5. 🐐 Pieter

  ik heb veel van deze oplossingen al in huis, laatjes, doosjes in dozen die weer in kasten en er bovenop gaan, maar ik heb een hobby die mixed media heet. Schilderen, collage, beeldend vormen en fotografie plus de computer en een A3 printer is het wel erg vol.En mijn 3 motoren waar ik aan werk, plameren en reviseren en dan weer spuiten op het balkonnetje, passen ook niet in het keldertje. zou ik toch moeten verhuizen?ps Vervelen doe ik mij niet, en ooknog bedankt voor de vaak goed bruikbare tips! Pieter

 6. 🐐 anne

  wij hebben voor de kinderen een kindertafel met twee klepdeksels met daaronder een heel groot opbergvak voor speelgoed. Zo handig en het bespaart heel wat ruimte. Als je dan toch een kindermeubel neerzet in de woonkamer kun je beter een meubel kopen waar al het speelgoed in kan.

 7. 🐐 joepiekee

  Op zolder kun je gebruik maken van de ruimte onder het schuine dak. Bij Gamma zijn hiervoor speciaal gemaakte dozen te koop die schuin aflopen. Daar kan heel veel in en ze kosten ongeveer €3 à €4. Even op de doos noteren wat erin zit zodat je iets heel snel terug kunt vinden. Er zit een gat in de doos waardoor je aan de doos kunt trekken. En het staat heel netjes zo op een rijtje. Ik heb ze zelf ook.

 8. 🐐 hannie

  hallo ,
  Ik heb ook zoveel rommel! steeds als er weer 2 grote vuilzakken met kleding enz: weg gaat voelt het lekker aan! Er is al heel wat weggedaan! en nog is het vol bij mij! Ik begrijp er niks van! mijn hulp helpt me steeds weer wat opruimen! soms is het ineens heel opgeruimt! een week later ligt het weer vol???!! maar ik koop echt niks erbij! help

 9. 🐐 S

  Super-cheape (opberg)doos: gratis uit te kiezen in de supermarkt!
  Wel even kijken welk formaat je nodig hebt.
  Eventueel opleuken met een verfje, papiertje of stofje.

 10. 🐐 Jacqueline

  Dit is DE tip:
  Koop of leen en lees het boek:
  ‘WEG MET DE WARBOEL’ van Karen Kingston.
  En voordat je het weet is je huis overzichtelijk en praktisch opgeruimd.
  veel plezier! 🙂

 11. 🐐 Moveria Nederland

  Goede tips! Ik wil me ook gedeeltelijk bij Gerdie aansluiten: dingen die je langer dan een jaar niet gebruikt hebt, kunnen in principe weg. Veel mensen hebben de neiging om maar te blijven bewaren met een overvol huis en te weinig opbergruimte tot gevolg. Dus niet alleen opruimen, maar ook durven weggooien!

 12. 🐐 Lotte

  Ik ben het niet eens met punt 6. Het is heel gevaarlijk om spullen in de meterkast op te bergen. Daar is hij ook niet voor bedoeld en je hebt een groter risico op brandgevaar. Niet doen dus!!

 13. 🐐 Lisa

  Bij mij was het inderdaad ook zo dat ik eerder te veel spullen dan te weinig bergruimte had. (en in sommige ruimten in huis nog steeds heb ?) Ben nu al een geruime tijd (pakweg anderhalf jaar) bezig met steeds weer opnieuw bekijken wat er weg kan. De mensen van de kringloopwinkel kennen me bij mijn voornaam ondertussen! Ik heb nu hier en daar zelfs lege lades en planken, heerlijk gevoel! Een balans in huis vinden tussen leuke spulletjes uitstallen en zo weinig mogelijk aan prullaria neerzetten is soms moeilijk, maar lege oppervlakten zoals tafels, vensterbanken, (lage) kasten, aanrecht en vooral de vloer scheelt ontzettend veel tijd bij opruimen en schoonmaken. Super fijn! De spullen die ik wél heb staan beteken echt iets voor me óf zijn zowel leuk om te zien als gebruiksvoorwerp, het voelt voor mij daardoor niet te kaal allemaal. Het is wennen en uitproberen… Zo heb ik een tijdje al mijn boeken opgeborgen gehad, maar daar werd ik helemaal niet vrolijker van. Dus die zijn gewoon weer terug in de huiskamer gekomen. Maar wel op een andere manier dan voorheen, zodat ze nu ook meer als decoratie dienen. (ik heb een systeem bedacht/gevonden waardoor ze vertikaal in rijen naast elkaar tegen een muur staan van de vloer tot aan het plafond) Ben nog lang niet klaar met het ontrommelen van mijn stulpje, maar ik begin nu wel echt de vruchten ervan te plukken en dat stimuleert me heel erg om door te blijven gaan! En ik heb ook nog nergens spijt van gehad dat het ik het weg heb gedaan, sterker nog, voel me vaak erg opgelucht dat het eindelijk weg is. Ik stel me altijd voor dat al die leuke spullen die ik al jaren niet gebruikte nu eindelijk een ‘baasje’ hebben gevonden die ze wél de aandacht geeft die ze verdienen! ?

 14. 🐐 Janneke

  In de hangende keukenkastjes boven het aanrecht zit maar 1 plankje. Ik heb er 2 bij in gemaakt, nu totaal 3 dus. Veel handiger, stapel je de dingen zo hoog op elkaar. Allereerst heb ik beide kastjes lager opgehangen, 15 cm naar beneden. Ja, ze hangen nu voor een rij tegels, wat zou dat? Ik ken er nu tenminste goed bij! Ben nl niet groot, 1,65 cm.

 15. 🐐 Kathinka

  Ik had geen plaats om m’n strijkplank uit het zicht op te bergen, altijd ergerde ik me wel aan het feit dat dat ding in de weg stond – meestal omdat em omviel in plaats van te blijven staan. Tot… ik ontdekte dat de muur in de (kleine) traphal onbenut moest blijven omdat de deur naar daar open draait.. 2 haakjes in de muur, en m’n strijkplank hangt heerlijk uit het zicht én uit de weg.

 16. 🐐 Ryanne

  Wij kochten voor het speelgoed van de kinderen een mooie kast die echt past bij de rest van onze huiskamer. In die kast een paar transparante opbergdozen voor het speelgoed, lekker uit het zicht. Dus geen rommel. Nu zijn de Kids volwassen. Maar de kast is nog steeds mooi, en wordt nu gebruikt voor mijn hobby spullen.

 17. 🐐 Bertie

  Zou je ook voedselvoorraad in de kledingkast kunnen bewaren als je daar lege planken hebt?

 18. 🐐 Yvonne

  Ik woon in een poppenhuis met 2 dochters. Dan heb je ruimte tekort. Haha en wegdoen is voor mij een dingetje
  Dus veel loze ruimte benut. Bv mijn bed zover verhoogd dat er kratjes onder kunnen. Tevens een boekenkast op wielen gemaakt. Die je kan verrijden. Hij staat dus in een smal stukje naast mijn bed. Aan de bed kant een opening met 1 plank. Rest dicht gemaakt
  Dan rij ik hem in de lengte naar de deur opening. En kan ik bij de achterkant. Daar ligt mijn beddengoed op schappen
  Hopelijk heb ik het duidelijk kunnen uitleggen
  Dit werkt fantastisch . Tevens beneden in een nis van de vaatwasser. Daar bleef 40cm ober7.staat ook een boekenkast
  Alles wat er in staat is dus uit.het zicht

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate