Ik ben gek op Pret a Manger! Dit Britse fastfoodketen heeft duurzaamheid en gezond eten hoog op de ladder staan. Voornamelijk voor de wrap met falafel, groenten en tzatziki is zo lekker. Gisteren heb ik geprobeerd om deze wrap zo goed mogelijk na te maken. En om eerlijk te zijn - dit recept is onwijs goed gelukt, al zeg ik het zelf. ;)
Alleen een notitie op mijn iPhone
Al een jaar heb ik een notitie op mijn iPhone staan om dit falafel-recept eens na te maken. Een aantal belangrijke ingrediënten (falafel, rode kool, tzatziki, rode ui, hummus en koriander) had ik destijds al opgeschreven. En dat was het, hier moest ik het mee doen, want op de website van Pret kon ik het namelijk niet vinden.
Samen met goede vriendin Joyce ben ik de keuken ingegaan. Het was even bedenken hoe en wat, maar dit recept komt op mijn ‘vaker te maken’ lijstje te staan, zo lekker is het! Om het een beetje overzichtelijk te houden heb ik het recept onderverdeeld in 4 delen:
- Falafel maken
- Tzatziki maken
- Groenten snijden
- Wraps vullen
Al met al hebben we een uurtje in de keuken gestaan. Daar gaan we. 🙂
1. Falafel recept:
Pak de ingrediënten erbij (voor ongeveer 8 falafels):
- 1 blik kikkererwten (zo’n 400 gram), uitgelekt
- 1 ui en een knoflook, fijngesneden
- Een hand verse peterselie koriander
- Peper en zout
- Olijfolie
- 1 theelepel komijnpoeder
Zo maak je de falafel:
- Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bank hierin de ui en de knoflook in zo’n 7 minuten glazig. Voeg na twee minuten de komijnpoeder toe en een snufje peper en zout.
- Pureer de kikkererwten samen met koriander, peterselie en het ui/knoflook mengsel met een staafmixer. Maak van de grove puree 8 balletjes falafel.
- Verwarm in een pan twee eetlepels olijfolie en bak hierin de falafel in zo’n 10 minuten mooi bruin.
2. Tzatziki recept
Ingrediënten voor de tzatziki:
- 250ml Griekse yoghurt
- 1/2 komkommer
- 2 teentjes geperste knoflook
- 1 eetlepel verse dille (optioneel)
- Sap van een halve citroen
- 1 eetlepel olijfolie
- Versgemalen peper en zout
Hoe maak je de tzatziki:
- Rasp de halve komkommer boven een zeef en laat de komkommer goed uitlekken
- Doe de Griekse yoghurt in een kom en meng de geperste knoflook samen met de olijfolie en verse dille door de yogurt.
- Voeg het sap van een halve citroen en de uitgelekte komkommer toe en meng dit goed door het yoghurtmengsel. Even proeven en naar smaak peper en zout toevoegen.
3. Groenten voor in de wrap
Deze groenten zijn onweerstaanbaar in de wraps:
- Rode kool – noodzakelijk, dit maakt het zo lekker fris
- 1 rode ui, in halve ringen gesneden
- Reepjes komkommer
- Schijfjes tomaat
- Zelfgemaakte humus of één uit de supermarkt
- Sla
- Koriander (liever veel dan weinig)
4. Het vullen van de wraps
- Bak de wraps even kort op in een koekenpan (zonder olie). Bedek vervolgens de wrap met een laag humus. Leg hier een blad sla op samen met twee falafel burgers.
- Beleg de wrap met de rest van de groeten en maak het geheel af met een flinke klodder -of twee- tzatziki. Even goed aandrukken en je kunt de wrap oprollen. Zoals je ziet zaten onze wraps íets te vol. 😉
Eet smakelijk!
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
2 leuke geiten 🐐🐐
Ik ga het binnenkort proberen! Een vraagje: rode kool uit potje of vers? En dan rauw of gekookt?
Lekker Annie, ik ben heel benieuwd of je het ook zo lekker vindt. Ik heb rode kool ui een potje gebruikt.