Je bent vast wel bekend met al die soorten hummus die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Het is mijn favoriete spread en dit basis hummus recept is echt heerlijk - plus het is lekker snel gemaakt. Dat is ook wat waard.
Allerlei varianten hummus
Hummus is niet meer weg te denken bij ons thuis. In de supermarkt trouwens ook niet. Valt het jou ook op dat er tegenwoordig zoveel soorten en merken hummus te vinden zijn? Je vindt tegenwoordig de gekste soorten – zoals hummus van pompoen, limoen, zongedroogde tomaat of met kerrie.
De lekkerste hummus is natuurlijk degene die je zelf maakt, want de basis van een hummus recept bestaat toch echt alleen uit kikkererwten, tahin, citroensap, knoflook en olijfolie. En die maak ik maar al te graag zelf.
Eerder plaatste ik trouwens ook een recept voor een hummus zonder olie – deze variant bevat ook nog eens minder calorieën. 👍
Waar ik dan graag hummus bij/op/tussen eet?
- Een boterham of cracker met hummus
- Wraps gevuld met een bonenmix – ingesmeerd met een laag hummus
- Ik dip graag groenten in de hummus
- Een schaaltje hummus met wat brood als borrelhap
- Etc.
Dit is mijn lekkerste hummus recept
Voor mij blijft deze basis van een hummus recept toch wel de lekkerste variant – zolang je maar goede producten in huis hebt. Dat geldt eigenlijk voor alles.
Oké – laten we teruggaan naar het recept. Wat heb je nodig voor een flink portie hummus?
- Een blik kikkererwten – bewaar het vocht
- 150 gram donkere tahin of 200 gram lichte tahin. Tahin dark is gemaakt op basis van ongepelde sesamzaadjes (geeft de hummus een sterkere smaak), terwijl de lichte variant een combinatie is tussen gepelde en ongepelde sesamzaadjes.
- Het sap van een halve citroen
- 3 tot 4 teentjes rauwe knoflook
- 1 tot 2 theelepels zeezout
- Olijfolie
- Optioneel voor een smeuïge hummus: 1 theelepel baking soda – hoe? Dat leg ik je hieronder uit. 🙂
Bereiding:
- Pureer de kikkererwten met een staafmixer fijn en voeg de knoflook, het citroensap en de tahin toe en pureer het geheel tot er een gladde massa ontstaat.
- Zet een steelpan op het vuur en voeg 100 ml van het vocht uit het blikje kikkererwten toe samen met één theelepel baking soda. Breng het zachtjes aan de kook en los de baking soda op in het vocht. Klaar? Giet de helft van het vocht bij de hummus en meng het door elkaar. Zie je hoe smeuïg de hummus hiervan wordt? Wil je de hummus nog wat romiger hebben, voeg dan nog wat van het vocht toe.
- Voeg als laatste het zeezout toe. Begin met één theelepel en proef eerst. Is de hummus nog een beetje flauw – voeg dan nog wat zout toe.
- Serveer de hummus in een schaaltje en besprenkel het met een lekkere extra vierge olijfolie.
- Done! Zo simpel is het om hummus te maken.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
8 leuke geiten 🐐🐐
Hoi Billy :-))
Ik ga ‘m proberen! Hoelang zou deze hummus houdbaar zijn denk je in de koelkast?
Liefs Bar
Leuk Barbara! De hummus is bij toch zeker een dag of 4-5 houdbaar in de koelkast. 🙂
Hoi Billy, in het recept staat: een blik kikkererwten. Hoeveel gram is dit? Groetjes, Petra
Hoi Petra, ik gebruik meestal een pot kikkererwten van 400 gram. 🙂
Net de hummus gemaakt. Idd heel makkelijk en erg lekker. Heb alleen geen baking soda toegevoegd en geen zout (eet zoutloos!) en ook dan erg lekker. Fijn dat ie een aantal dagen houdbaar is want het is best veel. Dus heb ik je verslaving geprobeerd, worteltjes erin soppen😉ook erg lekker. Dank je voor dit recept.
Lekker recept! Heb het zojuist gemaakt. En een super goede tip van de baking soda. Zo had had ik het nog nooit gemaakt maar vanaf nu blijf ik dit zeker doen.
De humus wordt heel zacht ervan. Bedankt!!
Dit is echt ongelooflijk lekkere hummus!
Dit is by far de lekkerste hummus die ik ooit gemaakt heb. Dank voor het delen van het reept!